...

Vlo nieuws De Drye Vijzels Den Bosch stort in gebouw go with the vlo

Gepubliceerd op 28 februari, 2016 door Danny Post

0

Ingestort pand in Den Bosch blijkt oud bordeel

Het monumentale pand De Drye Vijzels dat gisteravond ineenstortte in Den Bosch, kan bogen op een roemruchte geschiedenis. Veel Bosschenaren kennen het vooral als een winkel van Pearle, maar vroeger werden er hele andere sterktes opgemeten…

Openingsfoto: Twitter/Claire van Nunen

Mede omdat de bovenverdiepingen al heel lang niet meer bewoond werden, vielen er gelukkig geen gewonden. Maar getreurd wordt er wel in Den Bosch. Met het plotselinge ineenstorten van De Drye Vijzels op de Markt raakte het centrum een heel karakteristiek gebouw kwijt. Er resteert alleen nog een gapend gat. Tijdens een persconferentie vandaag sprak burgemeester Ton Rombouts van een groot historisch verlies: “Het is een tand die uit het historisch gezicht van de stad is geslagen.” Het witte hoekpand was niet alleen een gemeentelijk monument, het stond er ook al sinds 1637. Sommige delen waren nog ouder en dateerden uit de dertiende eeuw, aldus de Bossche Encyclopedie. In al die eeuwen liepen de Bosschenaren er de deur plat. De laatste jaren om zich een nieuwe bril te laten aanmeten, er was een Pearle Opticiens in het pand gevestigd, maar in het verleden om even lekker te ontladen. De Drye Vijzels was berucht. 

Den Bosch bordeel ingestort pand go with the vlo

“Wil je mijn Bosschebollen zien?” De prostituees wisten hoe ze hun klanten moesten prikkelen. 

Eeuwen geleden runden de waard Leendert Jan van Thoor en zijn vrouw Isabella in De Drye Vijzels een bordeel. Het gepiep van de bedden was tot in de wijde omtrek van Den Bosch hoorbaar. In 1647 werden de twee daarom opgepakt en in een cel gesmeten. In een document van het stadsarchief staat vermeld dat ze werden gearresteerd vanwege ‘bordeelhouden’ en ‘koppelen’. Verder staat er over Leendert Jan: “Verdachte haalt uit Holland ‘fraaije meijskens’.” Het zou niet de laatste keer zijn dat er binnen deze muren voor de liefde werd betaald. Tussen 1885 en 1900 was het volgens bronnen opnieuw in gebruik als bordeel. Jaren later werd De Drye Vijzels het populaire café Tivoli en pas daarna kwam het keurige Pearle aan de eh… beurt.

Boem, alles is weg
De Drye Vijzels stortte zaterdagavond om 22.52 uur in. Een jongen die met zijn vriend op de scooter langsreed, wist niet wat hij meemaakte toen de gevel met een bulderend geraas naar voren klapte, vertelde hij aan Omroep Brabant. “Net of er een aardbeving was. Toen stortte het gebouw ineens in. Alles kruimelde in elkaar. Ik moest uitwijken voor vallende stenen.” Een andere toevallige voorbijganger op de Markt kon zijn ogen en oren eveneens niet geloven. “Ik hoorde een rommel en zag een zwarte rookwolk.” De man rende er als een speer naartoe om te kijken of er gewonden waren. Die waren er gelukkig niet, maar hij trof wel een gigantische ravage aan. Waar zoëven nog De Drye Vijzels stond, lag een rokende berg puin. Er stond zelfs geen muur meer overeind. “Het is onwezenlijk. Ik ben enorm geschrokken.”

De Drye Vijzels Den Bosch ingestort go with the vlo

Pearle, voordelig in brillen, zonnebrillen, contactlenzen én verbouwen?

Grap burgemeester Weert gebouw Den Bosch go with the vlo

Twitter-dombo. ‘Grapje’ van de burgemeester van Weert. In Den Bosch lachen ze zich rot. NOT.

De Drye Vijzels Den Bosch Markt oude afbeelding go with the vlo

Eeuwenlang sprong de witte gevel van De Drye Vijzels eruit. Gelukkig hebben we de foto’s nog.

De oorzaak voor de ramp ligt vermoedelijk in geklungel tijdens een verbouwing. Kort voordat het pand door de knieën ging, waren er bouwvakkers binnen bezig in verband met een ‘herinrichting’ van het interieur van Pearle Opticiens. Burgemeester Rombouts: “Welke werkzaamheden dat zijn, weten we nog niet. De aannemer is zaterdagavond rond halftien weggegaan en anderhalf uur later ligt het pand in puin. Wij moeten de aannemer nog enkele stevige vragen stellen over hoe dit heeft kunnen gebeuren.” De lichtshow die voor aanstaande vrijdag gepland stond ter ere van het Jeroen Bosch jubileumjaar wordt waarschijnlijk uitgesteld. Maandag overlegt de burgemeester hierover met de Stichting Jheronimus Bosch 500. De lichtkunst zou onder meer op de panden worden geprojecteerd aan de kant van de Markt waar De Drye Vijzels stond. Ernaast bevindt zich het huis waar de middeleeuwse schilder woonde. Ondertussen overheersen verdriet en ongeloof. Een vrouw, die naar de ruïne is komen kijken: “Echt heel raar om dit nu zo te zien.” Misschien kunnen ze de aannemer bij bewezen schuld dwingen om het gebouw steen voor steen weer op te bouwen?

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑