...

MCB

Gepubliceerd op 20 juni, 2014 door Marie-Cecile Beniers

2

“Inkopen vind ik leuker dan verkopen”

Zo’n twee keer per jaar rijdt Tine Beltman in haar busje naar Tsjechië. Daar slaat ze originele art deco en buisframe meubels in om ze op te knappen en te verkopen in haar eigen woonwinkel: Art Deco Style & Light, waar ze sinds 2000 de trotse eigenaar van is. Go with the vlo ging naar Delft voor een interview.

“Ik heb geen zitvlees,” zo verkondigt Tine al snel tijdens het interview. Opvallend, want deze vrouw heeft van stoelen verkopen haar core business gemaakt. Tine is gek is op stoelen, maar stilzitten kan ze niet. Dus stoffeert ze ook meubels. Als ze niet een klant aan het helpen is, dan is ze te vinden achter, in de werkruimte, waar ze oude fauteuils stoffeert. “Ik moet er niet aan denken om, zoals de vorige eigenaar, achterin de winkel te zitten met de tv aan,” zegt ze met een twinkeling in haar ogen. “Ik zou in de gracht springen met een tegel aan mijn voet. Wat mij betreft is er niets heerlijker dan bezig zijn, creëren, restaureren.”

Art Deco Style & Light Delft eigenaresse

Tine Beltman voor haar pride and joy: Art Deco Style & Light

Alles is art deco liefde
De liefde voor art deco (‘Ik hou van de soberheid, het strakke. Geen overbodige krullen of tierlantijnen’) is toevallig ontstaan in deze winkel, toen een andere eigenaar nog de scepter zwaaide. “We kwamen hier regelmatig als klant. Toen had hij op een gegeven moment drie prachtige fauteuils staan, Amsterdamse School-stijl. Daar waren we meteen helemaal leip van. En met de salontafel erbij. Prachtig.”

Art Deco Style & Light Gispen stoel Delft

Tine stopt haar liefde voor art deco niet onder stoelen of banken.

Delft art deco style light glaswerk

Niet geschikt voor de vaatwasser.

Delft Art deco style and light kast

Als herboren: deze meubels kunnen weer mee tot de volgende jaren dertig.

Het kwam door die drie nieuwe aanwinsten, dat Tine leerde stofferen. “De stof die erop zat was drie keer niks. Stofferen had altijd al mijn interesse, maar ik vond nooit iets geschikts qua opleiding. Uiteindelijk stuitte ik toevallig in Antwerpen op een driejarige opleiding tot ambachtelijk stofferen. Die fauteuils hebben wel netjes moeten wachten. Je begint met een lullig voetenbankje en voordat je zo’n fauteuil kan doen, ben je wel een paar jaar verder.”

Art deco style & light Delft

De schommelstoel kost 1800 euro. Daarvoor komt ‘ie wel uit een Praagse villa en is hij door Tine opgeknapt.

Inmiddels is Tine een expert in het stofferen en restaureren van oude fauteuils. Zelfs van over de grens brengen mensen hun art deco of buisframe meubels voor wat TLC van Tine. Ze heeft daarnaast een groot aanbod van originele art deco-stoffen, gemaakt in de Backhausenfabriek. “Mensen kiezen voor zo’n buisframe stoel al snel een ribstofje. Als klanten me vragen: wat vind je ervan? Dan zeg ik: ik vind het overkomen als ‘ik wil wel, maar ik durf niet’. Het is heel leuk, maar mag best spannender. Dan denk ik: doe eens een leuk art decootje erop.”

Viva het Oostblok
Haar spullen haalt Tine bij een kennis uit Maastricht (“Hij zoekt de eetstoeltjes voor me”). De grotere meubels, fauteuils en dergelijke, haalt ze tegenwoordig vooral uit Tsjechië. “Daar kun je nog bijzondere modellen krijgen, wat hier al bijna niet meer te vinden is.”

Art Deco Style & Light in Delft grote lampen

“Oh melkglas, schijn een lichie op mij”

Als Vanouds Delft pronkstuk

Tine geeft haar Tsjechische pronkstukken graag prijs.

Als Vanouds hutkoffer Delft

Elke week staat er in Delft weer een hutkoffer vol fraais op de stoep.

Art Deco Style & Light Delft stofferen antieke meubels

Als stoelen Tines werkplaats verlaten zien ze er weer uit als nieuw.

Zeker twee keer per jaar, maar ook soms vaker als Tines voorraad al te veel is geslonken, rijdt ze in haar Volkswagen Transporter naar Tsjechië om oude meubels te kopen. “Ik heb daar een huisje en in dat plaatsje waar wij vlakbij zitten, zit ook een antiekwinkel. Ik ben toen met die man in gesprek gekomen, hem verteld dat ik een winkel heb. In Brno stond vroeger een hele grote fabriek die vroeger buisframemeubelen maakte, dus er is daar ook heel veel gemaakt. Je hebt ook een Tsjechische Marktplaats, maar ik kan dat allemaal niet lezen. Dus nu zoekt hij dat voor me, inmiddels weet hij precies wat ik wil en niet wil.”

Lege nest syndroom
Haar eigen huis is een verlengstuk van haar winkel. Een meubelstuk verkopen of in haar eigen huis zetten, is een tijd een lastige keuze geweest. “Ik heb jarenlang het ene in mijn huis en het andere eruit gedaan. Op een gegeven moment dacht ik bij mezelf: nou is het wel goed, hier in de winkel kan ik er ook van genieten. Hetzij minder lang…”

Art Deco Style & Light in Delft kussens

Doe eens gek: ga eens voor een art deco-stofje!

Als Vanouds Delft klok

In de creatieve jaren dertig vlogen de klokontwerpen alle kanten op.

Art deco style and light lampen

Art Deco Style & Light doet zijn naam op alle muren eer aan.

Art Deco Style & Light in Delft glaasjes

We heffen het glas op zoveel vakmanschap.

Ze schiet in de lach. “Het is wel eens lastig. Het is dat ik ervan moet leven, maar ik vind inkopen vaak leuker dan verkopen. Dat is niet echt commercieel, maar ach…” Tine gunt zo’n meubelstuk echter een nieuw leven in een leuk huis waar het gekoesterd wordt. “Als mensen iets uitkiezen en ze zoeken ook nog een mooie art deco stof erbij uit, daar word ik echt blij van.”

Neo-vintage
Hoewel Tine gek is op art deco, is ze niet zo streng in de leer dat alles oud móet zijn. Zo verkoopt ze ook de nieuwe, weliswaar vintage inspired, stalen meubels van Müller. “Ik vind oud en nieuw heel mooi bij elkaar. En de stijl van Müller past heel goed bij de rest van mijn aanbod. Enerzijds is het strak en modern en anderzijds geeft het een knipoog naar de jaren ’20. Niet iedereen wil oud. Of mensen willen oud, maar het moet eruit zien als nieuw. Nou, dat gaat vaak niet samen. Dat zie ik zelf ook als ik elke dag naar mezelf in de spiegel kijk. Het is ook handig, want ik hoef er niet voor op pad. Dat scheelt ook weer tijd.”

Art Deco Style & Light in Delft Muller meubels kleurkaart

Citroengeel, duifblauw of reebruin: de stalen kasten van Müller zijn er in héél veel kleuren.

Muller kast Delft

Niet met lege handen huiswaarts: onze customized audiokast van Müller.

Als Vanouds art deco style and light

Combineer erop los en maak er een gelikt oud en nieuw van.

 

Art Deco Style & Light
Breestraat 17
2611 RE Delft
Tel. 015-2126243
artdecostylelight.nl
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to “Inkopen vind ik leuker dan verkopen”

  1. Wat een schitterende winkel en wat leuk dat ze haar meubels zelf ophaalt uit Tsjechië. Ik snap ook dat ze moeilijk afscheid kan nemen van de spullen… Ik koop ook graag antieke meubelen, meestal brocante uit Frankrijk. De Art Deco stijl vind ik ook prachtig, dit kom je ook niet zoveel tegen.

  2. Wat een schitterende winkel en wat leuk dat ze haar meubels zelf ophaalt uit Tsjechië. Ik snap ook dat ze moeilijk afscheid kan nemen van de spullen… Ik koop ook graag antieke meubelen, meestal brocante uit Frankrijk. De Art Deco stijl vind ik ook prachtig, dit kom je ook niet zoveel tegen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑