...

Gespot het-best-meubels-kringloop-tweedehands-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 8 juni, 2017 door Danny Post

1

Inspirerend: de meubelmagie van kluskoning Ad

Bij Het Goed in Best geven ze sommige meubels een frisser, hipper jasje. De gepimpte kasten, stoelen en tafels slaan gigantisch aan. Wil je een antiek dressoir met een moderne whitewash look? Een kleurige eethoek? Ad van Zutphen maakt al je woondromen waar.

Het wachten voor de kassa bij kringloopwinkel Het Goed in Best is nooit een straf. Terwijl je wacht, kun je in de werkplaats naast de toonbank een ware meubelmeester aan het werk zien. Ad van Zutphen transformeert daar – met een collega – dagelijks vermoeide oude meubels tot bruisende, moderne eyecatchers. Linnenkasten, dressoirs, stoelen, tafels, de 62-jarige Ad draait er zijn hand niet voor om. Hij doet kleine reparaties en geeft ze een hip kleurtje. En daarmee verricht hij wonderen. “Het leuke van mijn werk is dat je onder je handen iets nieuws ziet ontstaan,” vertelt hij me wanneer ik hem geïnteresseerd aanspreek. “Als ik een donkerbruine kast fris wit heb gemaakt of een mooie grijze look heb gegeven, herken je deze bijna niet terug.”

het-goed-best-meubels-ad-van-zutphen-kast-go-with-the-vlo

Pimpmeister Ad toont enkele meubels die hij transformeerde.

kringloop-het-goed-best-stoelen-pimpen-go-with-the-vlo

Eén likje verf en zware eikenhouten stoelen ogen plots een stuk aantrekkelijker.

kringloop-het-goed-best-kastje-go-with-the-vlo

Deze schoonheid zou niet misstaan in een woonblad.

Ad vindt het top dat Het Goed meer doet met oude meubels dan ze alleen verkopen. “Voor mij is Het Goed de Bijenkorf onder de kringloopwinkels. Er wordt voortdurend gezocht naar nog betere en creatievere manieren van hergebruik. Neem een dressoir waarvan het bovenblad beschadigd is. Niemand wil dat in die staat hebben en bij veel andere kringlopen zouden ze het vast weggooien. Doodzonde vinden wij. Zo’n dressoir is in principe nog prima, heeft alleen wat aandacht nodig. Die geven wij. Als ik en mijn collega ermee klaar zijn, is het weer een beauty.”

Bedenk je eigen pimp-project
Het pimpen van oude meubels en dan in het bijzonder het verven ervan, is de laatste jaren een grote trend. Woonbladen staan er vol mee. Toch stelt Ad de puristen die hiervan gruwen, gerust. Ik beken eerlijk dat ik er ook vaak moeite mee heb. “Het is niet zo dat we standaard elke kast of tafel die binnenkomt, meteen transformeren. In eerste instantie veranderen we niets aan de meeste meubelstukken. We hebben immers ook veel klanten die speciaal voor het antiek naar de winkel komen. Die willen juist geen kleurtjes. Pas als een meubel lang onverkocht blijft of, zoals ik daarnet zei, beschadigd is, grijpen we in.”

het-goed-ad-van-zutphen-kringloop-meubels-go-with-the-vlo

In de winkel van Het Goed in Best kun je Ad live aan het werk zien.

het-goed-best-kast-pimpen-kringloop-go-with-the-vlo

Hij en zijn collega hebben het razend druk. De bestellingen stromen binnen.

gepimpte-eethoek-het-goed-best-kringloop-go-with-the-vlo

En weer een afgedankte eethoek gepimpt. Het is mogelijk om zelf de kleuren te bepalen.

Klanten kunnen de opgefriste meubels kant en klaar kopen, maar ze kunnen ook zelf de opdracht geven om een onbehandeld meubelstuk te pimpen. “Vorige week namen we een hoge kast onder handen,” aldus Ad. “Een meisje had hem gekocht bij Het Goed in Boxtel, maar ze wilde hem graag wit en roze geschilderd hebben. Omdat ze in Boxtel geen meubelatelier hebben, werd het meisje doorverwezen naar ons. Mensen mogen zelfs hun eigen verf – mits op acrylbasis – meenemen als wij de gewenste kleur hier niet op voorraad hebben. Er kan veel.”

Loungen op steigerhout
Wat nog meer kan bij Het Goed in Best, is het ontwerpen van je eigen steigerhouten meubels. Naast de winkel bevindt zich namelijk ook een professionele houtwerkplaats. Ad: “Het enige dat we van de klant nodig hebben, is een duidelijke tekening of foto. We maken vervolgens een kostenberekening en als de klant hiermee akkoord is, gaan we aan de slag.” Of je nu een grote tv-kast wilt of stoere loungebanken voor in de tuin, ieder ontwerp is uitvoerbaar, legt hij uit. “We maken de meubels wel altijd van gebruikte steigerplanken. We werken niet met ander hout.”

het-goed-best-kringloop-werkplaats-meubels-go-with-the-vlo

In de houtwerkplaats achter de winkel ontstaan de tofste steigerhouten creaties.

het-goed-best-kringloop-steigerhout-go-with-the-vlo

Zelf een idee voor een bank of tafel? Laat het Ad weten en hij gaat gelijk voor je aan de slag.

het-goed-best-salontafels-kringloop-go-with-the-vlo

Ineens kijk je met hele andere ogen naar de etagères bij Het Goed. Gestapelde koffietafels!

In de houtwerkplaats wordt tevens het winkelmeubilair voor alle Het Goed-filialen vervaardigd: de toonbanken, koffiehoeken, displaytafels enzovoorts. “De etagères waarop onder meer het serviesgoed wordt uitgestald, bestaan uit oude koffietafels. We stapelen ze, schroeven ze aan elkaar en verven ze in een nieuwe kleur. Het resultaat is prachtig.” Al even trots is Ad op de toonbanken met hun fraaie mozaïekpatronen. “De bladen zijn samengesteld uit gerecyclede tafelbladen. We zagen deze in smalle stroken en lijmen ze in een patroon op een plaat MDF. Leuk: we hebben zulke toonbanken ook gemaakt voor de exclusieve meubelzaak Donjon.”

Druk, druk, druk
De handigheid zit Ad in het bloed. Hij werkte bijna zijn hele leven in de bouw voordat nek-, rug- en schouderklachten daar een einde aan maakten. Hij is dankbaar dat Het Goed hem vier jaar geleden een baan aanbood. Zo kan hij zijn vakmanschap toch weer delen met anderen. “Klanten zijn supernieuwsgierig als we de meubels aan het verven zijn. Vinden het inspirerend om mee te kijken. Soms worden er ook kleine workshops georganiseerd waarbij mensen leren hoe ze zelf meubels kunnen pimpen. Hergebruik is zó belangrijk. Je draagt zo een steentje bij aan een betere wereld. Een liter verf doet heel veel. We gooien met z’n allen nog veel te makkelijk weg.”

het-goed-best-steigerhouten-meubels-go-with-the-vlo

In oud hout zit nog een heleboel leven. Hergebruik loont.

het-goed-best-recycling-meubels-go-with-the-vlo

Klanten gooien de handjes in de lucht zodra Ads gepimpte meubels arriveren. Wat zijn ze mooi!

het-goed-best-geverfde-meubels-kringloop-go-with-the-vlo

Wil je zelf een kastje restylen, maar ben je niet zo handig? In de winkel worden workshops gegeven.

Ad ziet zichzelf dit werk nog jaren doen. “Het is ontzettend gevarieerd. We maken geen twintig dingen hetzelfde. Elke dag is weer anders.” Heeft hij eigenlijk nog iets op zijn verlanglijstje staan? “Ik en mijn collega zeggen regelmatig tegen elkaar dat we graag nog wat extra producten voor in de winkels zouden willen maken. Kleiner spul voor de verkoop zoals bloembakjes, zuilen voor bloempotten, handdoekenrekjes of geboorteborden. Maar het komt er helaas haast nooit van. We hebben het veel te druk!”

Kringloopwinkel Het Goed
Sportlaan 8
5683 CS Best
Tel. 0499-378014
hetgoed.nl

 

kringloop-het-goed-best-werkplaats-recycling-go-with-the-vlo

Ik krijg zin om zelf ook te gaan klussen!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑