...

Flea your style

Gepubliceerd op 7 januari, 2016 door Danny Post

0

Alles voor de streetwise gentleman

Een winkel waar je handgemaakte street fashion kunt scoren die geïnspireerd is door de ouderwetse Istanbulse gentleman? Klinkt vreemd? Is het ook. Maar de kleding van Civan werkt. Zelfs schoenontwerper Christian Louboutin is fan!

Toen ik vanmiddag door de antiekwijk Çukurcuma in Istanbul liep (ja, ik ben hier nog een aantal dagen), spotte ik vanuit mijn ooghoek een heel intrigerend winkeltje met de naam Civan. Op het eerste gezicht leek het een vintage zaakje zoals je die in Çukurcuma zoveel hebt: ik zag een nostalgisch ingerichte etalage, een paspop met een ouderwets mannenkloffie aan, stoffen die de indruk wekten dat ze dateerden uit de sixties. En toch… er klopte iets niet. Het oogde allemaal zo nieuw. Ik keek nog eens beter en besefte: dat is het ook. De herenkleding die bij Civan verkocht wordt, lijkt alleen vintage. In werkelijkheid is ze kakelvers.

Civan atelier Istanbul jassen vintage inspired go with the vlo

Een 21e-eeuws heertje kiest voor een opgehipte trenchcoat.

Civan Istanbul herenkleding go with the vlo

De etalage van Civan doet heel hard haar best om je op het verkeerde been te zetten.

Civan Istanbul overhemden wit print go with the vlo

Twee keer seventies inspired: ga je voor de drukke print of de New Romantic look?

Civan Istanbul atelier vintage inspired kostuum go with the vlo

Heb je binnenkort a night at the opera? Bij Civan liggen je cape en hoge hoed klaar.

Civan herenkleding Istanbul knopen go with the vlo vintage

Huh? Toch wel een beetje oud? Vintage knopen maken de verwarring compleet.

Ontwerpers Bahar Gözkün en Kerem Küçükgürel lieten zich voor de herenkleding van Civan (het is meer dan een winkel, het is een label dat sinds 2012 bestaat) dan ook inspireren door het verleden. De twee maken zoals ze zelf zeggen street fashion voor de moderne man, waarin ze elementen laten terugkomen van de ‘ouderwetse Istanbulse gentleman’. De ontwerpen volgen de lijnen van het lichaam, de prints zijn een speelse knipoog naar vroeger en een kakkineus vlinderdasje is nooit ver weg. Verder verwerkt het duo echte vintage knopen in sommige colberts en overhemden om ze net even die authentieke touch te geven. Bahar: “We zorgen ervoor dat ze op jouw kleding een tweede leven krijgen.”

Kleermaker chic
Maar er zit nog een nostalgisch element in de kleding van Civan verstopt: alles is met de hand gemaakt. Net als in the good old days. Met hun label willen Bahar en Kerem het traditionele Turkse vakmanschap nieuw leven inblazen. Het is een manier om zich af te zetten tegen al die grote modeketens die ons maar opjutten om zoveel en zo vaak mogelijk kleren te kopen. “Mode is fastfood geworden,” zegt Bahar. “Je draagt iets een maand en gooit het dan alweer weg. Ik vind dat zo respectloos. Daarom maken we alles met de hand. Wanneer je je handen gebruikt, stop je automatisch respect in de ontwerpen vinden wij.”

Civan atelier kleding vintage inspired go with the vlo

Het had een overhemd van je opa kunnen zijn. Maar het is jonger dan de pukkel op je neus.

Civan atelier Istanbul herenkleding zomer vintage inspired go with the vlo

Nonchalant met een zweempje jaren vijftig.

Civan Istanbul atelier vlinderdasje go with the vlo

Vlinderdas met je initialen erop? Kan allemaal geregeld worden.

Civan atelier Christian Louboutin dasje kopen go with the vlo

Christian Louboutin is blij dat Civan een tasje bedacht dat bij zijn rode zolen past.

Civan Istanbul pakken vintage inspired geel go with the vlo

Grijs pak? Vier je innerlijke kuikentje en koop een geel pak!

Doordat het atelier van Civan boven de winkel zit, kan alle kleding ter plekke worden ingenomen of uitgelegd indien dat nodig blijkt. Ook een rigoureuzere verbouwing is een optie. Andere halslijn? Kortere mouwen? Het wordt meteen voor je geregeld. En hoewel Bahar en Kerem twee keer per jaar een nieuwe collectie presenteren, is het zelfs mogelijk om stukken uit hun eerdere collecties te kiezen en die volledig te laten customizen zodat ze meer aansluiten bij jouw wensen. De Franse schoenengod Christian Louboutin is al langsgewipt om een overhemd en vlinderdas te kopen, maar ook onbekende mannen weten de weg naar Civan te vinden. Zelf wil ik morgen nog eens teruggaan. Ik heb een jasje gezien dat ik cool vind. Maar dan vraag ik wel of ze er wat van die oude knoopjes aannaaien. Leuk hoor zo’n vintage inspired look, maar helemaal afkicken kan ik niet. Ik wil tenminste een béétje oud op mijn lichaam voelen.

Kijk voor meer info op civanistanbul.com.

 

Civan Istanbul korte broek go with the vlo

Pak je koffer en reis per vliegtuig (of bootje) naar Istanbul. Je gaat in Civan heel blij worden.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑