...

Vlo nieuws Jack the Ripper creepy ogen bloedrood

Gepubliceerd op 8 september, 2014 door Danny Post

Jack the Ripper ontmaskerd?

Engeland is in rep en roer. Een vintage sjaal heeft mogelijk na 126 jaar het mysterie van Jack the Ripper opgelost. De legendarische messentrekker was een Poolse kapper.

Terwijl de wereld meer dan een eeuw de hersens pijnigde wie toch die psycho was die in 1888 Londense prostituees aan zijn mes reeg als een kipspiesje lag het antwoord al die tijd ergens in een lade te verstoffen. Tenminste, dat beweert de Britse zakenman Russell Edwards in de Britse Daily Mail. Sinds hij in 2001 de Ripper-film From Hell zag met Johnny Depp was hij erop gebrand om de legendarische seriemoordenaar te ontmaskeren. Aanvankelijk zonder veel succes.

Jack the Ripper brief from hell

Terwijl andere mensen de groeten doen vanuit Parijs of NY, stuurde Jack liefs ‘from hell’.

Jack the Ripper kranten

De brute slachtpartijen hielden in 1888 heel Engeland bezig.

Russell bezocht de archieven, las alles over de moorden, maar ontdekte weinig nieuws. Tot 2007. “Ik las een artikel in de krant over de verkoop van een sjaal die te maken had met de Ripper-zaak. De eigenaar, David Melville-Hayes, zei dat het item in zijn familie was geweest sinds de moord op Catherine Eddowes. Een van zijn voorvaderen, Amos Simpson, was als agent in de Londense wijk Whitechapel op de plaats delict geweest en de sjaal lag naast het slachtoffer. Hij had aan zijn superieuren gevraagd of hij het ding mee mocht nemen om aan zijn vrouw te geven, die naaister was. Erna gaf elke generatie het door.”

Bloederige souvenir
Bizar genoeg werd de sjaal waarop bloed van het slachtoffer zat in al die jaren nooit gewassen. Hoewel Ripper-fanaten niet geloofden dat hij authentiek was, dacht Russell daar anders over. “De sjaal heeft een print van asters, het symbool van de oude feestdag Michaelmas die de christenen vieren op 29 september maar de orthodoxe kerk pas op 8 november. Met een schok besefte ik dat die data precies overeenkwamen met de laatste twee moorddata.

Jack the Ripper sjaal

Pakt Catherine Eddowes haar moordenaar vanuit het graf terug?

Jack the Ripper wandeling bloed

“Die sjaal mag je houden, poes. Cadeautje.”

“Op 29 september zijn Elizabeth Stride en Catherine Eddowes omgebracht en 8 november was de nacht van de meest beestachtige moord van allemaal, die op Mary Jane Kelly. Ik redeneerde dat het totaal onlogisch was dat de sjaal van Catherine zelf was geweest, zij was zo arm dat ze de dag voor haar dood nog haar schoenen had verpand. Misschien had de Ripper de sjaal achtergelaten als een sinistere aanwijzing over wanneer hij opnieuw zou toeslaan?”

Geknipt en gestoken
Keiharde bewijzen had Russell niet, maar hij kocht de sjaal toch. Voordat hij dat deed, sprak hij met Alan McCormack van het Londense Crime Museum. “Hij vertelde me dat de politie destijds altijd geloofde dat ze wist wie de Ripper was. Hoofdinspecteur Donald Swanson, die het onderzoek leidde, noemde hem zelfs in zijn aantekeningen: Aaron Kosminski, een Poolse jood.

Jack the Ripper dader

Ik ben de dader, ik ben de dader, nee ik! Verslaat Aaron Kosminski (r) de rest?

Londen Jack the Ripper bloederig

Wanneer kapper Aaron een prostituee knipte, kleurde de hemel boven Londen bloedrood.

“Aaron was kapper in Whitechapel, maar vooral ernstig psychisch gestoord. Naar alle waarschijnlijkheid was hij een paranoïde schizofreen die stemmen hoorde in zijn hoofd. Hij stond te boek als een vrouwenhater die erg vatbaar was voor ‘zelfmisbruik’ ofwel masturbatie. McCormack vertelde me dat de politie ondanks een getuigenverklaring niet genoeg bewijzen had om Kosminski te veroordelen, maar dat ze hem 24 uur per dag in de gaten hield totdat hij voor de rest van zijn leven in gestichten werd gestopt.”

Jacks zwemmertjes
Overtuigd dat hij beet had, schakelde Russell in 2011 de hulp in van Jari Louhelainen, een expert op het gebied van genetisch bewijsmateriaal op historische crime scenes. Deze verrichtte testen en vond luguber genoeg een ‘niercel’ op de sjaal, die daar waarschijnlijk achterbleef toen de Ripper Catherines nier eruit sneed. Meest ijzingwekkende ontdekking was echter dat er behalve bloed van het slachtoffer ook sperma van de dader op de sjaal zat. “Ik had nooit verwacht iets van Jack zelf te vinden, dus dit was zo spannend.” Russell ging op zoek naar een verre nazaat van zowel Catherine als Aaron en erna kon het grote DNA-vergelijken beginnen. “Toen de email binnenkwam waarin Jari me zei dat het een perfect match was, was ik door emoties overmand. Zeven jaar nadat ik de sjaal kocht, hadden we Aaron Kosminski te pakken.”

Jack the Ripper boeken

Vermoordt deze spectaculaire ontdekking een zeer lucratief boekengenre?

Jack the Ripper straat bloed

Iemand zin om met Russell na middernacht een Ripper-feestje te vieren?

Russell vierde zijn ontdekking met een wandeling door de straten van de Londense East End, waar de Ripper in 1888 zoveel angst veroorzaakte. Of de Ripper-fans ook zo euforisch zijn? Wanneer dit allemaal werkelijk klopt, kan het 126 jaar oude horrorsprookje van de duistere gentleman die er een bloederige hobby op nahield definitief het raam uit. En dat is best jammer. Soms is een gestoorde fantasie véél mooier dan de zieke werkelijkheid.

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑