...

#tbt

Gepubliceerd op 24 september, 2015 door Danny Post

0

Jackie Oh….!

Sex, glamour, sex, Hollywood en nog meer sex. De boeken van Jackie Collins waren niet voor preutse zielen. Vorig weekend bezweek de koningin van de ‘bonkbusters‘ aan borstkanker. Op deze Throwback Thursday blikken we terug op haar schandalig leuke leven en graven we en passant enkele vintage blootkiekjes van haar zus Joan op. Riemen vast, daar gaan we!

Foto’s o.a.: Instagram/Twitter Jackie Collins en Joan Collins

‘Soepel als een panter stapte ze op hem af, naakt, slank en duidelijk in de stemming voor seks. Hoewel hij niet in de stemming was, bleef hij toch een man, zodat zijn pik automatisch in de houding sprong. Ze sloeg haar armen om zijn nek en likte zijn gezicht. “Ah, carino,” fluisterde ze verleidelijk. “Jij hebt alles waar Gianna van houdt.” Haar handen waren overal. Ze masseerden zijn ballen, sloten zich om zijn penis en maakten hem keihard. Ze was onweerstaanbaar.’

Jackie Collins sexy teksten

Ook Jackies zus Joan hield het niet droog bij het lezen van haar prikkelende teksten.

‘Samen vielen ze op het bed voor de seksuele acrobatiek waar Gianna zo van hield. Ze kon nooit eens gaan liggen en een man toestaan zijn gang te gaan, ze kreeg er een kick van om de touwtjes in handen te nemen, alles te doen en hem tot op het bot te bevredigen. Aan het einde van hun sessie had Jett het gevoel een stevige training achter de rug te hebben. Gianna was een roofdier, ze wilde neuken, eten en slapen, in die volgorde.’

Iemand zin in een spannende bonkbuster?
Bam! Welkom in de hitsige wereld van Jackie Collins. Zoals dit citaat uit een van haar laatste romans Lovers & Players duidelijk maakt, wond de schrijfster er bepaald geen doekjes om. Dingen moesten gewoon bij hun naam genoemd kunnen worden vond ze. Het paste bovendien bij de krachtige vrouwen die haar boeken domineerden. Jackies heldinnen hadden de touwtjes én piemels altijd stevig in handen. Het was haar manier om de dubbele moraal -als man ben je stoer als je je zo sexueel gedraagt en als vrouw een hoer- aan de kaak te stellen. Dat deed ze al vanaf haar eerste roman The World is Full of Married Men, die verscheen in 1968. In een interview dat Jackie kort voor haar dood gaf aan HELLO! Magazine, zei ze hierover: “Toen ik dertien was, begon ik de boeken van mannelijke auteurs als Harold Robbins en Mickey Spillane te lezen. Ik dacht bij mezelf: ‘Ik ben gek op deze boeken, maar de vrouwen die erin voorkomen zijn er alleen om te koken of voor de sex.’ Ik besloot over sterke vrouwen te gaan schrijven.”

Jackie Collins huis

Er was eens een vrouw die X-rated verhaaltjes vertelde en daarmee steenrijk werd…

Jackie Collins The World is Full of Married Men

Zoveel sexuele agressie van een vrouw, daar werden sommige mannen héél bang van.

Jackie Collins bikini

Jackie zette zelf ook graag een boobytrap voor mannen.

Jackie Collins The Stud

Nee, De Dekhengst gaat níet over het fokken van raspaarden… 
Jackie Collins Santangelo

Lucky Santangelo is een lady boss in bed.

The World is Full of Married Men veroorzaakte een schandaal toen het uitkwam. Mannelijke moraalridders waren woedend. Zo erg was de ophef over ‘de expliciete inhoud’ dat de roman in Australië en Zuid-Afrika zelfs verboden werd. “Ik pakte de dubbele moraal op en gooide hem opzij,” blikte Jackie terug op die turbulente begintijd. “Het boek werd een gigantisch succes en ik was door het dolle omdat dit was wat ik altijd al had willen doen.” In de vijf decennia die volgden zou Jackie nog 31 andere romans schrijven, waarvan wereldwijd zo’n 500 miljoen exemplaren werden verkocht en die in veertig talen werden uitgebracht. Ze werd de koningin van de bonkbusters: blockbusters waarin de personages héél erg veel sex hebben. Jackies stoere wijven vormden de perfecte tegenhangers van de Bouquet Reeks-mutsen die pagina’s lang hunkerden naar de liefdespijl van dokter Parker zonder hem zelf lekker bij de lurven te grijpen. Verwijzend naar haar populairste personage, de gangsterdochter Lucky Santangelo, waarover ze negen boeken vol pende: “Mijn heldinnen kick ass. Ze krijgen nooit zelf een trap onder de kont. Mijn heldinnen doen wat vrouwen zouden willen doen – als ze de moed hadden.”

Bovenop Marlon Brando 
Het lef van Jackies heldinnen is niet verwonderlijk. De schrijfster was zelf ook een pittige tante toen ze jong was. Geboren in 1937 in Londen, bezorgde ze haar ouders grijze haren met haar gedrag. Jackie was totaal anders dan haar jongere broer Bill en oudere zus Joan. Zeker met de knappe Joan, die later wereldberoemd zou worden als het überkreng Alexis in de tv-serie Dynasty, had ze weinig overeenkomsten, vertelde ze. “Tijdens mijn jeugd was ik de wilde van ons tweeën en Joan de braverik.” Jackie verkocht vieze rijmpjes aan klasgenoten om wat bij te verdienen, spijbelde, hing rond in nachtclubs en rommelde met jongens. Toen ze op haar vijftiende van school werd getrapt vanwege haar gespijbel, roken én omdat ze naar de lokale potloodventer zwaaide en hem vroeg of het een koude dag was, hadden haar ouders er genoeg van. Ze stuurden Jackie naar Hollywood, waar Joan op dat moment hard werkte aan een carrière als filmactrice. Misschien kon zij wat gezond verstand in het zwarte schaap pompen.

Jackie Collins boek

Van vieze rijmpjes naar vieze boekjes.

Jackie en Joan Collins Vanity Fair

Diva time! Je verwacht het niet maar Joan was vroeger het brave tutje van de twee.

Jackie Collins interview thuis

Het geheim van een goede huid? Uit de zon blijven en veel sex.

Jackie Collins Marlon Brando relatie

Toen Marlon haar een vuurtje aanbood was Jackie haar moeder en hondjes zo vergeten. 
Helaas werd in Hollywood geen gezond verstand in Jackie gepompt maar iets véél leukers, onthulde ze enige jaren terug met een stoute twinkeling in haar ogen. Een paar dagen nadat ze arriveerde, lag ze namelijk al in het bed van Marlon Brando. Notoire vrouwengek en Jackies favoriete filmster. “Ik ontmoette hem op een feestje. Hij staarde naar mijn grote borsten, mannen praten vaak tegen mijn borsten, en zei: ‘Dat is een geweldig lijf dat je daar hebt, klein meisje.’ De aantrekkingskracht was wederzijds. Dat ze met vuur speelden, Jackie was immers minderjarig, maakte het alleen maar spannender voor haar. “Ik wist dat hij ook andere vriendinnen had, maar dat kon me niet schelen. We beleefden een korte maar fabulous affaire.” Het zou een knallende entree blijken in een wereld die ze voorheen alleen uit bladen kende. Na Marlon beleefde Jackie nog talloze sexcapades met andere mannen. Tussendoor probeerde ze het net als haar zus Joan even als actrice, maar verder dan wat kleine rolletjes kwam ze nooit. Uiteindelijk besloot ze te gaan voor de droom die ze als meisje al koesterde en waarbij alle roddel en achterklap die ze hoorde in Hollywood haar uitstekend van pas kwamen: ze werd schrijfster.

Orgietijd met Joan
Het werd voor Jackie een favoriete bezigheid om te hinten dat haar boeken deels op ware gebeurtenissen berustten. “Toen The Stud uitkwam, zeiden Ryan O’Neal, Warren Beatty en Mick Jagger allemaal tegen me dat ze zeker wisten dat het boek over hen ging.” Naarmate haar roem groeide, begonnen mensen haar ook steeds meer in te fluisteren. Van de limousinechauffeur die doorgesnoven acteurs moest rondrijden tot een A-list actrice met een losse tong, allemaal wisten ze wel iets. Jackies oren draaiden overuren. “Vaak zeggen sterren: ‘Schat ik heb nu toch een geweldig verhaal voor je, maar je moet me beloven dat je dit niet gebruikt.’ Dan antwoord ik altijd dat ze allang in een van mijn boeken voorkomen haha.” Soms zwakte Jackie de smeuïge verhalen die ze hoorde wel af. “Een rockster vertelde me ooit in geuren en kleuren over de sex die hij had met een drieling in een meer in Chicago. Ik besloot erover te schrijven, maar maakte er een tweeling van. De volgende keer dat ik hem tegenkwam, riep hij: ‘What the hell, waar was het derde meisje?’ Waarop ik reageerde: ‘Anders zou echt niemand het geloofd hebben!'”

Lucky Chances Sandra Bullock

Geluksvogel. Sandra Bullock was in 1990 dolblij met haar rolletje in Lucky Chances. 
Joan Collins The Bitch

The Bitch is open for business. “Honderd dollar voor een halfuurtje!”

Joan Collins The Stud

“Jaaaaaa tijd voor een zwembadorgie!”

Joan Collins The Stud orgie zwembad

“Huh? Mijn zusje zei toch dat The Stud een film met ongelooflijk veel diepgang zou zijn?”

Joan Collins The Stud zwembad orgie

“Denk aan het geld, denk aan het geld…”

Feit en fictie liepen nog meer door elkaar toen van Jackies boeken talloze films en tv-series werden gemaakt. Plotseling kropen bekende acteurs en actrices in de huid van personages die weer ‘geïnspireerd’ waren door Hollywood-collega’s of misschien wel henzelf. Met name de miniseries Hollywood Wives en Lucky Chances (met een nog piepjonge Sandra Bullock als de moeder van Lucky Santangelo) werden door Jackies fans gevreten. Tijdens de seventies draafde ook haar zus Joan in twee verfilmingen op: The Bitch en The Stud. Al reageert de actrice daar anno 2015 licht ongemakkelijk op. Joan zat op dat moment in een flinke carrièredip (dit was nog voor Dynasty) en daarom gingen alle kledingstukken tegelijk met haar klasse de deur uit. Zelden zagen we La Collins zo bloot en zo sleazy. Ze vormde zelfs het kletsnatte middelpunt van een heuse zwembadorgie. De films worden niet voor niets aangemerkt als softporno. Dat Joan geen gierende blaasontsteking opliep, mag een wonder heten.

Groot haar, grotere hersens
Halverwege de jaren negentig maakte het komische duo French & Saunders een hilarische parodie op de Collins zusjes getiteld Lucky Bitches. Daarin werden de levens van beide diva’s gebracht alsof ze een verfilming van een Jackie-Collins roman betroffen: hijgerig, vol foute glamour en kort door de bocht. De scènes waarin Dawn French als Jackie  praat over haar ‘yummie steamy novels’ en ‘glitzy sagas of infidelity’, blijven ook twintig jaar later goud. Toch is het erg makkelijk om Jackie weg te zetten als oppervlakkige kitschqueen. Ja, ze was geen Harry Mülisch, maar dat pretendeerde ze ook niet. “Ik ben een verhalenverteller, ik vertel verhalen op mijn manier en dat spreekt mensen aan. Om literair te zijn moet je grootse, saaie beschrijvingen en lange woorden gebruiken die niemand begrijpt. Shakespeare bored the crap out of me. Ik vond Dickens veel leuker.” En dat ze haar lipstick zo dik aanbracht dat haar mond op haar gezicht geboetseerd leek, zei niets over haar IQ. Onder die onverwoestbare helm van haarlakhaar ging een goed stel hersens verborgen. Jackie was een slimme zakenvrouw die dondersgoed wist hoe ze haar fans hongerig kon houden en hoe ze de media moest bespelen. 
Jackie Collins thuis

Wat de pers ook beweerde, Jackie was juist hartstikke close met Joan.

Jackie Collins interview auto

“Psssst, heb je nog een lekkere vuige roddel voor me?”

Jackie Collins Hello schrijvend aan bureau

Literaire dino. Jackie schreef haar boeken nog ouderwets met pen en papier.

Jackie Collins Santangelos baby

Vrouwen kijk uit: het lezen van The Santangelos kan zomaar een baby opleveren.

Verder was Jackie lang niet zo wild als ze ons soms deed geloven. Dat was ze misschien als jonkie, maar feit is dat ze tussen 1960 en 1998 grotendeels in relaties bivakkeerde: ze was twee keer getrouwd en één keer langdurig verloofd. Daarnaast voedde ze drie dochters op dus tijd voor ruige feesten had ze geeneens. Qua werkwijze was Jackie zelfs ronduit ouderwets. Ze schreef haar boeken volledig met de hand, waarna haar assistente ze in de computer zette. “Ik ben geen snelle tikker en ik kan anders niet helder nadenken,” verklaarde ze haar keuze. Pikant: aan het uittikken van een wel heel hitsige passage in Jackies laatste boek The Santangelos hield haar assistente een kind over. “Op een dag vroeg ze mij of ze eerder naar huis mocht. Toen ik wilde weten waarom, sputterde ze: ‘Ik heb net die hééééle opwindende sexscène uitgetikt!’ Ik gaf haar toestemming om te gaan en negen maanden later beviel ze van een baby.” En zo waren er meer mensen die zich in bed door haar boeken lieten inspireren, verklapte ze. “Er komen vaak mensen op me af die zeggen: ‘Als jong kind las ik jouw romans stiekem onder de dekens met een zaklamp. Alles wat ik weet over sex heb ik van jou geleerd.'”

Geile granny
Jackies humor en schaamteloosheid bleven in vorm, ook op latere leeftijd. Dat ze inmiddels oma was, snoerde haar niet de mond. Toen ze in 2007 op de bank zat bij de Britse talkshowhost Graham Norton om haar boek Drop Dead Beautiful te pluggen, flapte ze eruit: “Ik ben gek op de blowjob in hoofdstuk vier. Er zitten sowieso een hoop blowjobs in dit boek en waarom niet? Dat is het leven, nietwaar?” Het waren gevatte uitspraken zoals deze waarmee Jackie de lachers altijd weer op haar hand kreeg en waardoor ze een graag geziene gast was in programma’s en op feestjes. Over haar uiterlijk spotte ze: “Mijn zwakte is dat ik teveel luipaardprints draag.” En hoe ze mannen en vrouwen zag? “Mannen zijn vreemdgangers, vrouwen niet te vertrouwen en de meeste mensen dom.” Zelfs de Britse koningin Elizabeth was niet veilig voor haar brutaliteit. Toen deze de schrijfster in 2013 een lintje uitreikte ‘for services to fiction and charity’ en daarbij opmerkte dat ze wel heel veel boeken had geschreven, kaatste Jackie terug: “Ja, niet slecht voor een high school dropout hè?” Lachend: “Dat was niet zo handig van me. De koningin wist niet hoe snel ze die onderscheiding bij me moest opspelden.”

Jackie Collins stout

Moeder, oma, maar nog steeds stout. Zelfs bij de koningin. 
Jackie Collins Loose Women programma

Jackies laatste tv-optreden was in het Britse programma Loose Women.

Joan Collins en Jackie nemen afscheid

Een laatste zussenavondje uit. Jackie was toen al zichtbaar vermagerd.

Jackie Collins laatste interview People Magazine

Het wilde meisje van weleer trad haar dood kalm tegemoet.

Joan Collins Instagram

De 82-jarige Joan is naar eigen zeggen ‘kapot van verdriet’ sinds Jackies overlijden.

Wat ze op haar grafsteen wilde, had Jackie ook al bedacht. “Ik wil dat erop komt te staan: ‘Zij gaf heel veel mensen een hoop genot.'” Hoe dichtbij dat einde precies was, kon echter niemand vermoeden. Jackie wist al 6,5 jaar dat ze ernstig ziek was, ze had een agressieve vorm van borstkanker, maar behalve haar dochters was niemand van haar gevecht op de hoogte. Pas enkele weken geleden deelde ze het nieuws over haar naderende dood met Joan tijdens een zeer emotioneel telefoontje. Er volgde nog een laatste etentje in Londen en dat was het dan. Op 19 september blies ze haar laatste adem uit. Vijf dagen voordat ze overleed, gaf de 77-jarige Jackie een vaarwel-interview aan People Magazine waarin ze vertelde waarom ze Joan zo lang in het ongewisse had gehouden. “Het zou grote invloed op haar hebben gehad. Ik vond gewoon dat ze dat niet in haar leven kon gebruiken. Ze is een erg positief mens en zeer sociaal, maar ik weet niet zeker hoe sterk ze is, dus ik wilde haar er niet mee belasten.” Dit was Jackie ten voeten uit zeggen intimi: ze stelde het welzijn van anderen altijd boven dat van haarzelf. Daarnaast wilde Jackie gewoon geen zielige blikken van de buitenwereld, legde ze uit. “Ik wilde geen medelijden. Medelijden kan je verzwakken.” Daarom bleef het business as usual tot het allerlaatst. Jackie bracht in de zes jaar dat ze ziek was nog vijf boeken uit, reisde de wereld over om ze te promoten en werkte druk aan een vervolg op haar bestseller The Power Trip plus een autobiografie met de titel Reform School or Hollywood. Over het afscheid was ze opvallend nuchter. “Iedereen gaat een keer. Ik wil dat mensen me zien als een voorbeeld van kracht, iemand die de dingen op haar eigen manier deed.” Net als haar heldinnen.

Nieuwsgierig geworden naar de boeken van Jackie Collins? Bij veel kringlopen kun je haar ‘bonkbusters’ voor een paar euro op de kop tikken.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑