...

Tijdcapsule jacob-hooy-drogisterij-historie-amsterdam-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 1 november, 2017 door Danny Post

0

Eeuwenoude drogisterij gelukkig gered

Bij Jacob Hooy in Amsterdam halen ze opgelucht adem. De historische drogisterij die al sinds 1743 bestaat en zeer geliefd is, hoeft niet weg.

Het scheelde niet veel of Jacob Hooy had na bijna 275 jaar de deuren moeten sluiten. De Nederlandse Beleggings Maatschappij (NBM), eigenaar van het pand aan de Kloveniersburgwal, wilde de boel ingrijpend verbouwen en eiste in eerste instantie dat de eeuwenoude drogisterij ophoepelde. Jacob Hooy moest plaatsmaken voor een grotere winkel (laat me raden: iets met ijs, kaas of Nutella?). Verder wilde NBM een aantal appartementen ontwikkelen.
Op aandringen van de rechter is er gelukkig alsnog overeenstemming bereikt met de uitbaters Rik en Arne Oldenboom. Dat blijkt uit een gezamenlijke verklaring van de broers en NBM. Bij de restauratie blijft zowel het exterieur als het interieur van het gebouw intact. De gemeentelijke dienst Monumenten en Archeologie, die de verbouwing begeleidt, zal hierop toezien. Verder werden beide partijen het eens over een nieuw huurcontract voor nog eens tien jaar.

jacob-hooy-amsterdam-nostalgie-go-with-the-vlo

Alles blijft bij het oude. Gelukkig maar. (Flickr/KotomiCreations)

jacob-hooy-drogisterij-amsterdam-kruiden-go-with-the-vlo-2

Sommige Amsterdammers komen hier al hun hele leven. (Flickr/KotomiCreations)

van-hooy-drogist-opium-amsterdam-go-with-the-vlo

Een bezoek aan deze tijdcapsule is even verslavend als opium. (Flickr/ishan, Flickr/KotomiCreations)

jacob-hooy-slang-drogisterij-amsterdam-go-with-the-vlo

De listige slangen van NBM moesten bakzeil halen.

Rik Oldenboom is verschrikkelijk blij. “NBM zag aanvankelijk onvoldoende in dat het antieke interieur ook monumentaal is. Daar was geen onderzoek naar gedaan. Verder werd onderschat dat de ondergang van de drogisterij zou leiden tot maatschappelijke verontwaardiging.” De druk op NBM om zijn lompe plannen te staken, was enorm. Commissiebestuurder Boudewijn Oranje van stadsdeel Centrum bemoeide zich met de kwestie, in Het Parool en op tv werd er aandacht aan besteed en twaalfduizend mensen tekenden een petitie. Uiteindelijk bezweek NBM.

Nostalgie zegeviert
De sluiting van Jacob Hooy zou een doodzonde zijn geweest. In een stad waarin toch al zo veel oude winkels verdwenen, is de drogisterij een nostalgisch lichtpuntje. De historie van Jacob Hooy begon in 1743 toen de Amsterdammer een kruidenkraam op de Nieuwmarkt opende. Al op 21-jarige leeftijd startte Jacob zijn eerste winkel in drogerijen aan de Barndesteeg en twee jaar later verhuisde hij naar het inmiddels overbekende winkelpand aan de Kloveniersburgwal. “VOC-schepen brachten in de achttiende eeuw kruiden uit heel de wereld naar Jacob Hooy,” aldus Rik. “Toen de laatste Hooy kinderloos stierf, kwam in 1846 de eerste Oldenboom in de zaak. Sindsdien is het altijd gelukt om het bedrijf in de familie te houden.”

jacob-hooy-kruiden-specerijen-amsterdam-go-with-the-vlo

De drogist is gevestigd in een van de oudste woningen van de Bethaniënbuurt. (Flickr/ishan)

jacob-hooy-specerijen-kruiden-snoep-amsterdam-go-with-the-vlo

Kruiden, specerijen en genoeg snoep om je een verstopping te vreten. (Flick/KotomiCreations)

jacob-hooy-kruiden-visolie-amsterdam-go-with-the-vlo

Nog nooit bij Jacob Hooy geweest? Shame on you. (Flickr/Michael Sean Terretta, Flickr/KotomiCreations)

jacob-hooy-drogist-nostalgie-amsterdam-1743-go-with-the-vlo

Op naar de volgende 274 jaar!

Tijdens de rechtszaak vorige maand, waarbij de Oldenbooms zich verzetten tegen beëindiging van het huurcontract, verzocht de rechter de bekvechtende partijen om opnieuw met elkaar te praten. Met succes. Tot een rechterlijke uitspraak hoefde het hierdoor niet te komen.
Jacob Hooy gaat gedurende de verbouwing drie tot zes maanden dicht en er hoeft dan geen huur betaald te worden. Verder biedt NBM nog een compensatie. De winkel krijgt meer ruimte, omdat de kelder wordt uitgegraven. NBM roept nu snel óók verheugd te zijn. “Jacob Hooy is in de Amsterdamse binnenstad een instituut. Wij hebben vanaf het begin zelf ook gevonden dat het pand behouden moest blijven. Maar laten we alsjeblieft niet te veel terugkijken. Wij zorgen ervoor dat het pand er straks prachtig bij komt te staan. Dat is een mooi vooruitzicht.”

Jacob Hooy
Kloveniersburgwal 12
1012 CT Amsterdam
Tel. 020-6243041
jacob-hooy.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑