...

Opknappertje

Gepubliceerd op 24 mei, 2018 door Danny Post

14

Je eigen Friese boerderij voor minder dan 2,5 ton

Friese boerderijen behoren tot de iconen van het Hollandse landschap. Toch zijn ze heus niet altijd zo prijzig als je misschien zou verwachten. Kijk maar.

Ik tik deze woorden met een roodverbrand gezicht. Afgelopen weekend heb ik een roadtrip gemaakt door Friesland. Afsluitdijk over en dan maar zien waar je terechtkomt. Geweldig! Onderweg ontdekte ik enkele toffe vintage-adresjes en bezocht ik een te gekke vlooienmarkt (in de volgende dagen meer hierover), maar ik heb me vooral verlekkerd aan het schitterende landschap. Het is niet voor niets dat Friesland derde staat in de top tien van beste Europese bestemmingen van Lonely Planet. Het is Holland op zijn Hollandst: de uitgestrekte weilanden met erboven de dramatische wolkenluchten, de frisse lucht met een vleug verse koeienmest en overal boerderijen. De Friese boerderijen vind ik de mooiste van ons land. Ze hebben een unieke vorm en zijn door hun grootte zeer aanwezig. Toen ik op mijn dertiende een week ging zeilen op de Friese Meren en ze voor het eerst dagelijks meemaakte, was ik verkocht.
Mijn oude liefde voor de Friese boerderijen laaide weer behoorlijk op. Zozeer dat ik een kleine speurtocht op Funda niet kon weerstaan. En wat ontdekte ik? Je kunt al een Friese boerderij kopen voor minder dan 250.000 euro. Er staan er dan ook een hoop leeg. Door schaalvergroting van boerenbedrijven zijn er minder gebouwen nodig en verder blijft het aantal bewoners op het Friese platteland krimpen. Zodra ze oud genoeg zijn, trekken de jongeren naar de grote steden. Dezelfde problematiek speelt in andere provincies. Zo is voorspeld dat in Brabant over vijftien jaar één op de drie à vier boerderijen leeg zal staan. Een dramatisch toekomstbeeld.

Danny Post Go with the Vlo Friesland Sloten go with the vlo

Deze stadse jongen verruilde de benauwde Randstad even voor het ruimtelijke Friesland.

Friese boerderijen te koop go with the vlo

Ik passeerde de ene na de andere enorme boerderij.

it flinkeboskje flinkefarm Hemelum vlooienmarkt go with the vlo

De Flinkefarm in Hemelum werd prachtig opgeknapt. Er worden nu o.a. grote vlooienmarkten georganiseerd.

Boerderijen Friesland opknappen historie go with the vlo

Verplicht leesvoer voor iedereen die een oude boerderij koopt en restaureert. (Wikipedia)

Er is al voorgesteld om leegstaande Friese boerderijen te slopen. Hiermee wil men voorkomen dat er ruïnes ontstaan. Enerzijds begrijpelijk, maar anderzijds totaal krankzinnig. Deze boerderijen horen bij het landschap en zijn in sommige gevallen stokoud. En er zijn zulke fantastische dingen mee te doen. Je kunt er ‘gewoon’ in gaan wonen, maar ook een bed and breakfast of ander bedrijf in starten. In het plaatsje Hemelum werden bijvoorbeeld twee tegenover elkaar staande boerderijen omgebouwd tot een vakantieboerderij plus vergader- en evenementenlocatie: it Flinkeboskje en de Flinkefarm. Superinspirerend.
Ik wijs iedereen die droomt van een leven op het platteland dan ook graag op de volgende vier boerderijen die momenteel te koop staan. Niet gelijk piepen over de opknapkosten en afstand. Er zijn geldpotjes beschikbaar voor mensen die de uitdaging aangaan of je kunt zo’n boerderij met vrienden kopen om de kosten te delen. En Friesland ligt echt niet aan de andere kant van de wereld. Met de auto ben je binnen een uurtje in Amsterdam.

Luinjeberd, vraagprijs 222.000 euro
De eerste boerderij dateert uit 1873 en is meteen ook de meest opgeknapte van het stel. Hij is enkele jaren geleden bijna geheel gemoderniseerd. Er is centrale verwarming aangelegd, dak, vloer en muren werden opnieuw geïsoleerd en de ramen zijn voorzien van dubbel glas. Verder kreeg de elektra een update. Dat zich nog geen gegadigde heeft aangediend, kan te maken hebben met het feit dat dit een twee-onder-één-boerderijkapsituatie is. Het pand werd ooit opgesplitst in twee woningen. Het deel dat nu te koop staat, vormt ongeveer eenderde van het totaal, maar dat is nog altijd aanzienlijk. De woonoppervlakte bedraagt 159 vierkante meter en er zijn zes grote kamers. Ruimte genoeg dus, zeker als je de perceeloppervlakte nog even meerekent: 675 vierkante meter. Het dorp Luinjeberd bevindt zich vlakbij ijsstadion Thialf in Heerenveen. Schaatsliefhebbers kunnen hun hart ophalen. Klik hier voor de advertentie.

Luinjeberd boerderij Friesland voorkant go with the vlo

Het linkerdeel met de hogere woonkamer staat te koop.

Luinjeberd boerderij Friesland eetkamer go with the vlo

Dubbel glas zorgt ervoor dat de wind niet langer dwars door de ramen naar binnen komt.

Luinjeberd boerderij Friesland keuken go with the vlo

Vind je de keuken voor deze boerderij iets té modern? Dat probleem is zo gefikst.

Luinjeberd boerderij Friesland gevel go with the vlo

Achter de schutting begint het woongedeelte van je buren.

Luinjeberd boerderij Friesland woonkamer go with the vlo

Van alle kanten uitzicht op de weilanden.

Luinjeberd boerderij Friesland souterrain go with the vlo

Er is een extra kamer in de kelder. Leuk om te gebruiken als kantoor of logeerkamer.

Luinjeberd boerderij Friesland schuurtje go with the vlo

Op het erf staat een tuinhuisje waarin je je spullen kunt opslaan.

 

Akmarijp, vraagprijs 195.000 euro
Op een flinke lap grond van zo’n 1.090 vierkante meter staat deze schilderachtige woonboerderij van voor 1906. Dit is precies hoe je je het leven op het Friese platteland voorstelt. Rust en leegte alom. En meer Fries geluk: vanuit Akmarijp ben je zo in het pittoreske plaatsje Joure en bij de Friese Meren. Het is dan ook verstandig om te investeren in een leuk bootje zodat je tijdens warme dagen loom op het water kunt ronddobberen. Maar eerst zul je een aantal maanden moeten klussen. Het voorhuis is enigszins verzakt en dient te worden aangepakt en de negen kamers ogen vermoeid en gedateerd. Maar als het klaar is, heb je wel een stulpje met talrijke authentieke details en een totale woonoppervlakte van 242 vierkante meter. Het zal tijdens het opknappen nog behoorlijk moeilijk worden om je hoofd erbij te houden. Het uitzicht is zo overweldigend dat je blijft wegdromen. Klik hier voor de advertentie.

Akmarijp boerderij Friesland opknappertje go with the vlo

Bijna een Van Gogh-schilderij.

Akmarijp boerderij Friesland gang go with the vlo

Hier is al héél lang niets meer aan veranderd.

Akmarijp boerderij Friesland huiskamer go with the vlo

In sommige kamers hangt zo’n fijn nostalgisch sfeertje. Misschien een deel van het behang behouden?

Akmarijp boerderij Friesland woonkamer go with the vlo

Dit monsterlijke schrootjesplafond mag wel linea recta de container in.

Akmarijp boerderij Friesland eetkamer go with the vlo

De centrale leefruimte snakt sowieso naar een rigoureuze make-over.

Akmarijp boerderij schuur go with the vlo

In de tuin vind je een stenen garage en twee bergschuren.

Akmarijp boerderij Friesland voorzijde go with the vlo

Zo heerlijk kan je leven zijn…

 

Driezum, vraagprijs 180.000 euro
Een kneuterig opa-en-oma-huis uit 1880, waarvan het interieur ergens in de jaren zeventig is blijven hangen. Met een beetje handigheid tover je deze zeskamerboerderij in Driezum echter om tot een zeer fraai paleisje. De woonoppervlakte is nu 143 vierkante meter, maar je kunt deze verdubbelen. De oude stallen aan de achterzijde zijn namelijk om te bouwen tot extra woonruimte. Dit biedt tevens de kans om de boerderij met een vriend of familielid te kopen en hem op te splitsen in twee wooneenheden. Heb je direct gezellige buren. Een van de eyecatchers is de enorme lap grond die je erbij krijgt: maar liefst 2.230 vierkante meter. Daarop mag een loods of garage van tweehonderd vierkante meter bijgebouwd worden. Het is een ideale plek voor het houden van paarden, zeker als je weet dat de mogelijkheid bestaat om er nog twee hectare land bij te kopen of huren. Klik hier voor de advertentie.

Friesland boerderij Driezum voorkant go with the vlo

Driezum, waar ligt dat? Vlakbij Dokkum.

Friesland boerderij Driezum huiskamer go with the vlo

Waren de laatste bewoners te druk om het interieur de eenentwintigste eeuw binnen te slepen?

Friesland boerderij Driezum woonkamer go with the vlo

Ik zou korte metten maken met de hokjesgeest en er een grote lichte ruimte van maken.

Friesland boerderij Driezum zijkant go with the vlo

In de kont van de boerderij is nog een lege ruimte van 150 vierkante meter. Die kun je bij de woning trekken.

Friesland boerderij Driezum keuken go with the vlo

De keuken waar vast menige voedzame stamppot werd klaargemaakt.

Friesland boerderij Driezum achterzijde go with the vlo

Paardenmeisjes en -jongens kunnen hier losgaan.

Friesland boerderij Driezum tuin go with the vlo

De boerderij staat middenin de weilanden met rondom de karakteristieke boomwallen.

 

Vrouwenparochie, vraagprijs 225.000 euro
Wie deze klassieke Bildtse boerderij door de bomen bij Vrouwenparochie ziet liggen, heeft het gevoel in het boerenparadijs te zijn beland. Wat een magische plek. Alsof de schippers van de Kameleon ieder moment kunnen aanmeren. Alleen al het erf is 1,1 hectare groot. Het sfeervolle voorhuis is intact en telt zes sfeervolle kamers met allerlei originele details, maar de schuur is grotendeels ingewaaid. Omdat het een monument uit 1860 betreft, biedt de overheid gelukkig diverse subsidiemogelijkheden. De koper heeft drive, geduld en fantasie nodig en zal in overleg met de gemeente en het rijk een totaalplan moeten maken voor herstel en renovatie. Op oudebildtdijk85.nl krijg je een indruk hoe waanzinnig de kop-hals-rompboerderij er uiteindelijk uit kan zien. De woonoppervlakte bedraagt nu nog 182 vierkante meter, maar trek de gigantische schuur erbij en the sky is the limit. Wat een potentie! Klik hier voor de advertentie.

Friesland boerderij Vrouwenparochie voorkant go with the vlo

De grootste opknapper van de vier, maar misschien ook wel de mooiste.

Friesland boerderij Vrouwenparochie hal go with the vlo

De lichte hal. Let op de ouderwetse draaischijftelefoon aan de muur.

Friesland boerderij Vrouwenparochie huiskamer go with the vlo

De voorkamer met marmeren schouw. Ik zou de gordijnen houden.

Friesland boerderij Vrouwenparochie keuken go with the vlo

De keuken met een onverwoestbaar granieten aanrecht. Mijn grootmoeder had ooit zoiets.

Friesland boerderij Vrouwenparochie schouw go with the vlo

Vanuit de woonkamer geniet je iedere dag weer van een weids panorama.

Friesland boerderij Vrouwenparochie dak go with the vlo

De ingewaaide schuur. Voor het opknappen is een geldpotje beschikbaar.

Friesland boerderij Vrouwenparochie weiland go with the vlo

Zwijmel. Dit wil je toch?

 

Wil je weten welke boerderijen er in jouw regio te koop staan? Je kunt op Funda specifiek op woonboerderij zoeken: funda.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur14 Responses to Je eigen Friese boerderij voor minder dan 2,5 ton

 1. Charlotte says:

  Zijn al deze boerderijen nog te koop?

 2. Ik zoek een opknapboerderij heb een huis in Alkmaar wil ruilen of iets anders

 3. Henk Visser says:

  Wij zoeken een authentieke woonboerderij aan open vaarwater. Niet in de middle of nowhere.

 4. Esmee says:

  ik zoek ook een oude opknapboerderij, eerst huren en later om over te nemen, Graag wel waar ik paarden kan houden. Provincie maakt niet uit, mag ook in Belgie of Duitsland of Frankrijk. Weet iemand iets of een tip? Mvg

 5. Esmee says:

  Oude opknap boerderij gezocht met het houden van paarden. Provincie maakt niet uit, mag ook buitenland (Belgie, Duitsland, Frankrijk etc). Weet iemand iets? Mvg

 6. Berry van den Berg says:

  Wij zijn op zoek naar een oude boerderij/vrijstaande woning tot 225.000 die vervallen mag zijn om zelf te renoveren. Het liefst in de buurt van Harlingen

 7. Esmee says:

  Ik zoek een opknap boerderij waar ik paarden kan houden en eventueel kippen. Iemand iets te huur of interesse in een samenwerking? Kan overal in NL, Belgie of Duitsland. Maakt niet zoveel uit.

  Mvg

 8. Esmee Leona says:

  Ik zoek een opknap boerderij waar ik paarden kan houden en eventueel kippen. Heeft iemand nog iets te huur? Locatie maakt niet uit, Nederland, Belgie of Duitsland. Of eventueel interesse in een samenwerking? Zet even een berichtje neer.

  Mvg

  • Ronald says:

   Hoi Esmee,
   Je oproep is al bijna een jaar geleden. Maar misschien ben je nog op zoek.
   Ik wil al heel lang buitenaf wonen en hoop nog eens een oud boerderijtje te vinden. En net zoals jij kippen houden en zo. Paarden hoef ik zelf niet.
   Misschien is het wat om met een paar mensen iets leuks te huren of te kopen? Ik heb financieëel wel wat mogelijkheden.
   Ik hoop een reactie van je te krijgen.
   Groetjes, Ronald.

   • Erica de Jong says:

    Hallo Ronald, wij zijn ook al een tijd op zoek naar een vrijstaande boerderij zodat we ons bedrijf aan huis kunnen hebben. Ook hebben we een paard welke dan tevens aan huis kan staan. Voor ons ook een mogelijkheid om een boerderij in tweeën te delen vandaar mijn reactie.

    Gr Erica

 9. Gea says:

  Hoii,

  Opzoek naar een opknap boerderijtje.
  Plaats: in en om Leeuwarden met een straat van 10 km ong. Maar niet richting Dokkum of Harlingen.
  Wonen nu in Franeker ook mooi, maar op de ruimte met onze ideeën zou perfect zijn.

  Mag ook een agrarier zijn die geen opvolger kan vinden..

  Boerderijen op funda en jaap bekend..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑