...

Marktreview Hattem rommelmarkt plein 2

Gepubliceerd op 19 augustus, 2015 door Danny Post

6

Je Hattem erbij moeten zijn

Was je afgelopen weekend niet in Hattem op de grootste vlooienmarkt van de Veluwe? Dan heb je heel wat (koopjes) gemist. Maar niet getreurd: gelukkig heb je mijn foto’s nog.

Na mijn bezoek aan de hysterische kerkmarkt in Ugchelen weet ik: het loont om af en toe naar je ouders te luisteren. Mijn vader en moeder hadden die markt al zo vaak aangeprezen en toen ik ein-de-lijk (kinderen kunnen zelfs als volwassene verdomd eigenwijs zijn) overstag ging, bleek geen woord gelogen. Ugchelen was inderdaad zo’n feest als ze beweerden. Zelfs hun voorspelling dat ik er mijn portemonnee leeg zou storten kwam tot op de laatste euro uit.

Hattem rommelmarkt poort

Treed binnen in Hattem en val van de ene verbazing in de andere.

Hattem rommelmarkt poppenhuis

Poppenfetisj? Je wordt op je wenken bediend.

Hattem rommelmarkt straten

Op deze markt komen ieder jaar meer dan 35.000 mensen af dus je hebt enige concurrentie…

Hattem rommelmarkt dozen

Gelukkig staat er altijd wel ergens een medicijnkastje indien iemand je een bloedneus slaat.

Hattem rommelmarkt borden

Ook heel brengen deze borden ontzettend veel geluk.

Hattem rommelmarkt moeder

Achter de platenverkoper houdt moeder Post toezicht op ‘haar’ markt.

Ik spring dan ook braaf op de achterbank als mijn verwekkers me meevragen naar Hattem. De jaarlijkse rommelmarkt in deze Gelderse stad is een van de hoogtepunten op hun agenda en hij mag niet ontbreken op Go with the Vlo, lobbyt mijn moeder. Ik zal steil achterover slaan bij de 450 kramen die door het gehele centrum staan opgesteld. Ik knik gehoorzaam. Ja, mama!

Ik ga voor Gispen
Al tijdens de eerste minuten in Hattem besef ik dat mijn moeder niet overdreven heeft. Het is mega druk. We zijn extra vroeg opgestaan, maar zelfs om negen uur ’s ochtends zijn de meeste kramen omsingeld. Ik hoor iemand opmerken dat sommige mensen hier al om zes uur waren. Nog voordat de haan kon kraaien, kraaiden zij al victorie bij het vinden van hun eerste koopjes. Ik moet inwendig lachen als mijn moeder bemoedigend zegt: “Kijk maar lekker rond, wij volgen je wel.” Ik voel me weer dat jongetje van acht dat werd losgelaten op de LEGO-afdeling van de speelgoedwinkel. Ik raakte meestal zo in een trance, dat ik alles om mij heen vergat.

Hattem rommelmarkt straat kleedjes

Wie echt de eerste wil zijn, moet al om zes uur door de straten lopen.

Hattem rommelmarkt karretje

“Met mij, ik ben mijn kar helemaal aan het volladen. Waarmee? Och, met van alles wat.”

Hattem rommelmarkt spel

Zou juf Kleuter die krankzinnig fijne bril nog ergens bewaard hebben?

Hattem rommelmarkt bakelieten handgrepen

Op zoek naar bakelieten deurgrepen voor je huis? Magic Mary weet waar ze liggen.

Hattem vlooienmarkt

Blije sfeer. Eén keer per jaar lijkt heel Hattem aan de pretpillen.

Hattem rommelmarkt Gispen stoel

Aanval van hysterie: een Gispen! (en circuswagen van Corgi Toys!)

Ook in Hattem heb ik weinig oog voor de omgeving merk ik. Het eeuwenoude vestingstadje is met zijn pittoreske straatjes en stegen een lust voor het oog, maar ik ben gehypnotiseerd door de kramen. Hoewel ik mezelf had voorgenomen om het vandaag een beetje rustig aan te doen, ik heb zo onderhand een kasteel nodig om alles te kunnen stallen, is het binnen een kwartier al raak. Op de stoep voor een woonhuis loop ik tegen een originele buisframe stoel aan. Het is een Gispen-sledestoel model 207. De stof is gehavend, maar verder verkeert hij in prima staat. De verkoopster, een studente zo te zien, vraagt er tien euro voor. Als ik iets te lang draal naar haar zin (waar ga ik hem in gódsnaam neerzetten), zakt ze nog verder. “Oké, 7,50 euro dan.” Ik weet niet wat ik hoor. Deal! Opeens dringt een man zich naar voren die de stoel ook gespot heeft. “Mooi ding,” bromt hij nuffig. Ik zie in zijn ogen dat hij dondersgoed weet wat voor klassieker ik in handen heb. Ik werp hem een triomfantelijke glimlach toe. Jammer joh, te laat!

Barbaarse barbier
Ik weet niet wat het is, maar na die eerste aankoop gaat mijn reserve volledig het raam uit. Deze rommelmarkt is te leuk om zuinig te gaan doen. Dat doe ik wel een andere keer (of zo). In een tijdsbestek van amper een uur prop ik de ene na de andere topvondst in mijn tas. Bij een ouder echtpaar koop ik voor nog geen tientje een vintage circuswagen van Corgi Toys en voor 7,50 euro pak ik het Britse bordspel Totopoly mee, een soort Monopoly met paarden dat voor het eerst uitkwam in 1938. De retro vormgeving alleen al maakt dat ik de verleiding niet kan weerstaan. Het duiveltje dat me vanaf mijn schouder influistert “Waar ga je dit toch allemaal laten? Op het dak?” geef ik een ram voor zijn kop. Mond houden, zure zeur.

Hattem rommelmarkt Totopoly

Thuis een gokje wagen? Met Totopoly kan het.

Hattem rommelmarkt toilet

Deze markt om op te kakken? Dacht het niet!

Hattem rommelmarkt koffers

Ach, wie heeft die sterke moderne koffers met handige wieltjes ook nodig?

Hattem rommelmarkt oude stoel

Voor deze schitterende antieke stoel had ik helaas écht geen plek meer.

Hattem rommelmarkt kinderen

In Hattem hangt ’s zomers op elke straathoek de zoete geur van tweedehands.

Hattem rommelmarkt molen scheerkistje

Gevaarlijk mooi. Deze oude scheermessen zijn zo scherp als de vouwen in Jort Kelders broeken.

Gekste aankoop is een antiek scheerkistje dat ik ergens op de grond aantref tussen een stel glazen en kopjes. Alles zit er nog in, van de scheermesjes in hun originele verpakking tot de stukjes zeep en scheermessen zelf. Ze zijn nog even scherp als toen de vorige eigenaar ze voor het laatst gebruikte. Aan de muffe geur te oordelen was dat zo’n vijftig jaar geleden en heeft hij sindsdien altijd op zolder gestaan. Voor 7,50 euro (ik bespeur een prijstrend) word ik zijn nieuwe baasje. Ik kan niet wachten om hem schoon te maken en in de olie te zetten. Dit wordt een kleine opknapper waar ik heel veel plezier aan ga beleven. Bovendien komen die messen uitstekend van pas indien er ooit nog eens een inbreker naast mijn bed staat. Eén lijntje trekken langs zijn keel en hij kan die domme vergissing niet meer na vertellen.

Markt van het Hattemer volk
Rond elf uur ploffen we neer voor een koffie in de tuin van een bewoner. Hij heeft zijn stadse oase voor de gelegenheid omgebouwd tot een openlucht lunchroom. Het is er ontzettend gezellig en het toont de betrokkenheid van de bevolking bij ‘hun’ markt. De hele stad werkt mee om er een succes van te maken. Niet dat men mij heel erg hoeft te overtuigen. De rode kleur op mijn wangen spreekt boekdelen. Wat Hattem zo leuk maakt is het gebrek aan gehaaide handelaren. Ze zijn er natuurlijk wel, maar domineren niet. Dit is nog steeds een markt van particulieren. Dat maakt ook dat je op de kramen een vrolijke mix treft van niet-zo-oud tot stokoud. Bratz poppen leunen stoer tegen antieke stoeltjes en emaille keukengerei. En de prijzen zijn laag. Op een budget van dertig euro kom je in Hattem al een heel eind.

Hattem rommelmarkt klederdracht

“Kiek vader, een nieuwe tractor veur op ’t land.”

Hattem rommelmarkt klokken

Eén oog op de klok(ken). Ik moet dóór.

Hattem rommelmarkt brocante

Eén bewoner heeft zijn eigen brocante hoekje ingericht.

Hattem rommelmarkt Jezusbeeld

Jezus is niet de enige die rode konen krijgt van deze rommelmarkt.

Hattem rommelmarkt kinderboeken

Nog twee aankopen. Australisch jeugdsentiment.

Hattem rommelmarkt kleedjesmarkt Playmobil

Geen vintage Lego, wel (een soort van) oude Playmobil.

Tijdens de middag kalmeer ik wel een beetje. Ik koop nog een stel boeken, maar grote aankopen blijven verder uit. Misschien ook omdat de beste spullen dan al door anderen zijn weggeroofd. Op de kleedjesmarkt bij de oude molen waar kinderen zitten met hun speelgoed koop ik zelfs helemaal niets. Het kleine jongetje in mij speurt op hun kleedjes wel naar oude Lego, maar het enige dat ik vind zijn dozen vol loom-elastiekjes en K3 spullen. Beide hypes zijn duidelijk zwaar over hun hoogtepunt heen in Kidsville. Maar ik klaag niet. Ik ben zeer tevreden met mijn dagopbrengst. Als we om half drie eindelijk terug naar de auto lopen, zegt matriarch Post tegen me: “Wat was het leuk hè? Ik zei het toch.” Inderdaad. Moeder heeft altijd gelijk.

De grote Hattemer rommelmarkt vindt iedere zomer plaats op de laatste zaterdag van de zomervakantie in regio Noord (augustus of september). Houd voor de exacte datum van de volgende editie de website de-marktmeester.nl in de gaten.

 

Hattem rommelmarkt vrouwen kleding tweedehands go with the vlo

Bergen tweedehands geluk.

Schaatsen Hattem vlooienmarkt slee vintage go with the vlo

Klaar voor een ouderwetse winter?

Elfstedentocht schaatsen Hattem vlooienmarkt go with the vlo

Als het er wéér niet van komt, kun je altijd nog dit boek lezen.

Nederland Hattem schoolplaten vintage rommelmarkt go with the vlo

De oer-Hollandse terrassen zien er uitnodigend uit.

Hattem stad omgeving

Toen ik eindelijk ontwaakte uit mijn rommelroes besefte ik dat Hattem eigenlijk een heel mooi stadje is.

Hattem vlooienmarkt flessen bakkerij go with the vlo

Waar de tijd soms lijkt te hebben stilgestaan.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Je Hattem erbij moeten zijn Danny Post
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

4.5


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur6 Responses to Je Hattem erbij moeten zijn

 1. Anoniem says:

  Ik vond het er reuze gezellig

 2. Als organisator van deze markt wil ik de schrijver van dit verslag heel hartelijk danken voor deze lovende woorden. Vanaf medio oktober kan men zich weer aanmelden voor deze markt via http://www.de-marktmeester.nl

 3. Gerda says:

  Als geboren en getogen Hattemer wil ik even melden dat Hattem wel een STAD is !
  En wel een hele GEZELLIGE stad met veel historie. Er wordt veel georganiseerd het hele jaar door.
  En dan zijn er natuurlijk ook nog de musea.
  Hartelijk welkom in ons mooie stadje.

 4. Pingback: Hi, ha, Hattem! Op zaterdag gaan we weer los! | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑