...

MCB

Gepubliceerd op 4 februari, 2015 door Marie-Cecile Beniers

3

Jeugdsentiment uit een kookboek

Biefstuk met spiegeleieren, een tulband van zalm en gevulde eieren. Dennis van Hoof is er gék op. Dat wil zeggen: op de kookboeken waarin deze (kuch) kookklassiekers staan. Al een paar jaar verzamelt hij retrokookboeken. “Ik vind het heel leuk om door zo’n boek te bladeren. Het is echt een blast from the past.” 

Al zo’n twaalf jaar komt Dennis van Hoof regelmatig in de kringloopwinkel. Toen hij ontdekte dat hij telkens eindigde in de hoek van de retrokookboeken, was een nieuwe fetisj begonnen: het verzamelen van kookboeken uit de seventies en eighties. Dennis: “Vooral de boeken van oude kookprogramma’s vind ik heel grappig. Bijvoorbeeld die van Ria van Eijndhoven, daar zit dan ook het oude AVRO-logo bij en foto’s uit de studio met bekende studiogasten. Dan ga je weer helemaal terug naar vroeger, naar je jeugd.”

Retrokookboeken-portret-Dennis-van-Hoof

Dennis haalt graag herinneringen op met Tineke.

Retrokookboeken-Danny-de-Munck

“There’s a Ciske da Rat in mi kitchen, what am I gonna do.”

Retrokookboeken-Libelle-en-Ria-van-Eijndhoven

Keuzes, keuzes: duiken we vanavond de keuken in met Libelle of Ria?

“Welke ik ook heel leuk vind is het Margriet Kookboek voor Lekkerbekken uit 1977, met als boventitel ‘Tafeltje Dek Je’. Daarin zit een speciaal hoofdstuk over diepvriezen, en gerechten als een gehaktring of biefstuk met spiegelei. Ik kan daar heel erg om lachen.”

Plaatjes, geen praatjes
Dennis bladert vooral door die oude kookboeken voor het jeugdsentiment. “Het gaat me vooral om de vormgeving en de fotografie, de recepten zijn bijzaak. Hoewel de gerechten ook wel heel grappig zijn. Want je komt dingen tegen die nu nooit meer worden gemaakt. Peche melba, aardbeienparfait, dame blanche, dat soort dingen, wie maakt dat nou nog? Maar het gaat mij om de setting die je terugvindt in zo’n kookboek, de foto’s, de styling en de vormgeving. Als je die boeken inkijkt duik je terug in die tijd. Het is echt een blast from the past.”

Retrokookboeken-tulband

Ook zo’n zalige klassieker: een tulband van zalm. Smullen!

Retrokookboeken-kokerellen-aan-tafel

De retro Schijf van Vijf: veel vlees, een stronkje broccoli en drie verschillende sausjes.

Retrokookboeken-biefstuk-spiegelei

Tijd voor eerherstel van het biefstukje met spiegelei.

“Daarom verzamel ik ook boeken uit de jaren zeventig en tachtig, want dat is de tijd waarin ik zelf ben opgegroeid. Met kookboeken uit de jaren veertig of vijftig heb ik niks. Daarnaast heeft het heel erg een overlap met een andere interesse van mij, namelijk retro serviezen en glazen. Zo heb ik laatst een oud servies van Villeroy en Boch gekocht, Burgenland, dat vind ik ook leuk.”

Kookboek from the Oostblok
De kookboekmanie begon tijdens het shoppen in de kringloop, waar Dennis toch bijna wekelijks wel te vinden is. “Ik kom al een hele tijd bij de kringloop, mijn halve huis is ingericht met spullen van de kringloop. Maar die kookboekenhoek trok me altijd. Toen ben ik begonnen met het kopen en verzamelen van retrokookboeken. Ik heb er inmiddels 25.” Als steward komt Dennis regelmatig in andere landen. Ideaal om zijn collectie uit te breiden met buitenlandse retrokookboeken.“Overal waar ik kom probeer ik wel even een markt of een winkeltje te bezoeken. Ik was laatst in Praag en daar had ik een mooi oud kookboekje met echt zo’n oude sovjet vibe gevonden.”

Retrokookboeken-tjechisch-binnenwerk

Hier kunnen we geen chocolade van maken, maar mooi is het wel.

Retrokookboek-Hongaars

Typisch Hongaarse vormgeving, die Western-letters.

“Amerikaanse kookboeken zijn ook heel leuk, die zijn weer heel camp, daarin zie je vrouwen met big hair en lange gelakte nagels. En natuurlijk ook weer een andere keuken, beefburger Hawaii en met ontbijt pakken ze helemaal uit. Of een apart hoofdstuk cooking with alcohol. ”

Kook-icoon
“Ik ben heel blij met het kookboek van Julia Child, zij is echt een instituut als het gaat om kookboeken en zeker met retrokookboeken. Die heb ik laatst gevonden voor vijf euro in Williamsburg. En nog een oud exemplaar ook. Dat was heel gaaf. Wat ook leuk is, zijn haar kookfilmpjes. Af en toe heb ik daar zin in en ga ik die filmpjes op YouTube kijken. Dan zit je ook weer helemaal in die retrosfeer, met de serviezen en de hele setting.”

Julia Child vis

Julia wist als geen ander hoe je vis klaarmaakt voor een heel weeshuis.

Retrokookboeken-Julia-Child

Koken wordt kinderspel met bak-icoon Julia Child.

“Wat ik nog heel graag wil hebben is het kookboek van Liberace: Liberace cooks! Recipes from his seven diningrooms. Dat is voor mij de ultieme heilige graal, als ik die ooit vind, dan is mijn kookboekenplaatje helemaal rond. Maar die zie je online echt rond de 300 euro, dat gaat me te ver. Als ik in Amerika ben bijvoorbeeld en ik zie hem voor een paar dollar, dat zou mooi zijn.”

Less is more
“Ik koop die boeken voor maximaal twee euro. Dat vind ik ook een beetje de sport. Ik kan ze wel voor veel geld aanschaffen, maar dat vind ik niet leuk. Als je echt op eBay en Etsy gaat kijken, kom je boeken voor veel geld tegen. Het kookboek Con Amore van Sofia Loren bijvoorbeeld, is zo’n echte retroklassieker en daar betaal je wel veel voor.”

Retrokookboeken-Liberace-blue-room

Hoog op de wishlist: Liberace cooks! Recipes from his seven dining rooms (en dit is de blauwe).

Liberace kookboek

Het lievelingsgerecht van mannenverslinder Lib? Cock au vin natuurlijk!

Retrokookboek-Liberace-aan-tafel

Aanschuiven bij La Kitschqueen: hier was het niet alleen het kristal dat blonk.

“Je kan de gemiddelde kringloop inlopen en het vak wel leegtrekken, maar het is niet allemaal interessant. Het moet qua vormgeving wel apart zijn. En geen dertien in een dozijn. Je ziet bijvoorbeeld die serie van Van Dishoek overal staan, kleine kookboekjes over verschillende onderwerpen: kip, salades. Die hoef ik niet bij mijn verzameling.”

Retro kookfeestje
Dennis houdt erg van koken, maar voor een nieuw recept zoekt hij zijn heil toch in moderne kookboeken of online. “Ik hou vooral van Aziatisch koken en dat vind je niet bij een Ria van Eijndhoven. Dus koken uit die boeken doe ik eigenlijk niet. Een van de weinige keren dat ik er iets uit heb gekookt was tijdens een retrokookfeestje met vrienden.”

Retrokookboek-Sofia-Loren

Sofia Loren brak een lans voor de Italiaanse keuken én bestek-oorbellen.

Sofia Loren worst

Sofia wist hoe je mannen naar het fornuis lokte. “Worst mmmm… héérlijk!”

Sofia Loren ijsjes

“Kan ik nog voor iemand opscheppen? Nee? Fijn, des te meer voor mij.”

“Ik zet mijn aankopen vaak op social media en dan reageerden toch altijd weer mensen dat ze dat interessant vonden. Toen hebben we met een klein groepje op een gegeven moment besloten om een kookfeestje te houden. Ieder maakte een gerecht uit een retrokookboek. Het voorgerecht was een gevulde avocado uit Sofia Lorens kookboek, ik had gevulde eieren gemaakt. Een andere vriend had draadjesvlees gemaakt en het nagerecht was een echt oldskool dessert: een Charlotte Russe.”

Retrokookboeken-feestje

Retrokookfeestje! Gevulde avocado’s van Sofia en oldskool draadjesvlees.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteur3 Responses to Jeugdsentiment uit een kookboek

 1. Henriette says:

  leuk ding dat retrokoken.. iedereen zit nu met pincetten bordjes te versieren en ultieme smaakjes te bedenken..

 2. M van eijndhoven says:

  Beste Dennis, hoe kan ik jou bereiken over de kookboeken van Ra
  Is van Eijndhoven?

 3. Dennis says:

  Hoi! Je kunt me mailen op : dvanhoof1978@gmail.com

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑