...

Vlo nieuws Elpees Lana del Rey vintage

Gepubliceerd op 22 september, 2014 door Danny Post

Just for the records

Goed nieuws voor vinyl-o-holics: platen zijn zo populair dat Nederland weer een ouderwetse LP Top 50 krijgt. Eat that, CD en i-Tunes: het vintage geluid is terug van weggeweest. 

Het zingt (of moeten we zeggen: kraakt) al een tijdje rond: lp’s zijn hot. Steeds meer mensen kopen voor de lol een platenspeler. Oud, op de rommelmarkten vind je er meer dan genoeg, maar steeds vaker ook nieuw. Zo kocht ik er twee jaar geleden eentje van AKAI met USB-poort (handig als je je platen ook op je laptop wilt zetten) bij de Mediamarkt, maar zelfs Blokker doet mee aan de hype. Hun hoerig rode portable platenspeler is nutty slutty. Te gek.

Retro platenhoezen

Wat wij deden deze zomer? Iets met naald en plaat…

Oslo platenzaak vintage vinyl

Øldskool. Tijdens een citytripje Oslo vorig jaar belandden we in vinyl heaven.

Platenspelers luisteren samen of alleen

Even pas op de plaat maken. Chilllll…

Wat er zo onweerstaanbaar aan is? Platen klinken ‘voller’ van geluid dan een CD of i-Pod, maar (om maar eens een versleten woord te gebruiken) zijn ook gezelliger. Puur door de technische beperkingen -elke kant bevat immers hooguit een handvol nummers- ben je min of meer gedwongen om dichtbij de platenspeler te blijven zodat je de plaat tijdig om kunt draaien. En dát, geloof me, is zo leuk. Het is in ons huis inmiddels vaste prik om op zondagmiddag een beetje te chillen rond de pick-up. Voor wie net als ik opgroeide tijdens de hoogtijdagen van vinyl: ineens ben je weer die puber die op de grond een beetje door zijn platencollectie rommelt en op kneuterige wijze een eigen setlist samenstelt. Nostalgeek!

Vinyl, hoe werkt dá?
Dat ook de jongste generaties nieuwsgierig zijn naar vinyl blijkt uit het stijgende aantal hedendaagse artiesten dat hun muziek ook weer op plaat uitbrengt. Coldplay, Lady GaGa, Adele, Robbie Williams, ze zijn stuk voor stuk verkrijgbaar op het glimmende zwart. Van Lana Del Rey’s laatste album Ultraviolence is er zelfs een krankzinnig mooie vinylbox te koop. En de vraag naar lp’s groeit nog steeds. Al zouden ze er voor sommige vinyl virgins misschien wel een gebruiksaanwijzing bij moeten doen. Zo hoorde ik een jongen van een jaar of achttien laatst vragen hoe dat dan werkt met die platen. “Je hebt dus twee kanten, een A- en B-kant? En die wissel je om? En die naald zet je erop? Wooow….interessant.”

Platenspeler

Put the needle on it.. Vinyl is het nieuwe zwart.

Kylie en Lana elpees

Kylie en Lana krijgen het behoorlijk warm van al die geile platen.

Legoland elpees

Ook in Legoland zijn ze besmet met het elpeevirus.

Anyway, nu zelfs winkels als de Mediamarkt steeds meer schapruimte vrijmaken voor alle nieuwe (en heruitgebrachte) lp’s is de volgende logische stap een terugkeer van de aloude ‘albumlijst’. Op 13 oktober is het zover. Die dag wordt in Haarlem de eerste LP Top 50 sinds jaren gelanceerd. Het wordt een hitlijst zoals we die kenden tot de CD hem eind jaren tachtig kaapte. Louter vinyl en gebaseerd op de verkoopgegevens van toonaangevende platenwinkels. Initiatiefnemer Peter Funcke van Stichting Vinyl50 is alvast laaiend enthousiast. “Vinyl in al haar aspecten (van productie tot consumptie) staat meer voor duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Daarnaast vinden wij het belevingselement van vinyl aanmerkelijk interessanter.”

Amen!
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑