...

MCB

Gepubliceerd op 2 oktober, 2014 door Marie-Cecile Beniers

Keep calm & vlo on

Op deze Throwback Thursday terug naar WO II. De poster met Keep Calm and Carry On is een van de coolere overblijfselen uit die tijd. Nu een hit aan de muur van menig kantoor of Facebookwall, maar minder bekend is dat deze poster in de vergetelheid zou zijn geraakt als hij niet veertien jaar geleden was opgesnord uit doos vol een tweedehands spullen.

75 jaar oud, maar nog springlevend: de poster met de beroemde slogan Keep Calm and Carry On spreekt nog steeds aan. Met de dreiging van een oorlog in het vizier bedenkt de Britse overheid in 1939 dat het belangrijk is dat de moraal van het volk hoog wordt gehouden. Dat wil ze doen met een pakkende boodschap alsof die van koning George zelf komt. De overheid komt uiteindelijk met deze briljante poster. Alsof Rutte nu zou zeggen: “Laat je niet gek maken!” En hoewel de propagandaposter in een oplage van bijna 2,5 miljoen exemplaren is gedrukt, wordt hij niet wijdverspreid. De poster siert in de oorlogsjaren helemaal niet het straatbeeld.

Keep-calm-antiques-roadshow

Speld in een hooiberg: een originele print.

Tussen de oude boeken
Nadat alle exemplaren van Keep Calm eind augustus 1939 van de pers zijn gerold, worden de posters niet meteen opgehangen. Het idee is om ze in te zetten bij het worst case scenario: het moment van een Duitse invasie in Groot-Britannië. Zo ver komt het gelukkig niet, maar als gevolg hiervan belanden de miljoenen exemplaren ongebruikt in de prullenbak. Eeuwig zonde! Want zo raakt de rode vamp in de vergetelheid. Totdat in 2000 Stuart Manley, de eigenaar van boekwinkel Barter Books in Northumberland, door een doos met oude boeken spit die hij heeft gekocht tijdens een veiling. Tussen de muffe tweedehands boeken vindt hij een originele Keep Calm poster. Hij lijst hem in en hangt hem in de zaak. Omdat hij hierop zoveel goede reacties krijgt, besluit hij de poster te reproduceren en te verkopen. Kassa! Na een tijdje zien ook andere bedrijven in dat dit een aardige melkkoe is en beginnen ook zij de poster te drukken. Tot in den treuren eigenlijk, want de poster en ook de vele lollig bedoelde varianten, zijn inmiddels behoorlijk uitgekauwd. Mary Manly van Barter Books zegt later hierover: “I didn’t want it trivialised. But of course now it’s been trivialised beyond belief.”

Keep-calm-broertjes

De stiefbroertjes: minder bekend en minder populair.

Twee stiefbroertjes
Ondergeschoven kindjes in dit verhaal zijn de twee stiefbroertjes van Keep Calm. De propagandaposter wordt destijds namelijk in een serie van drie geproduceerd. Naast Keep Calm is er ook een Freedom is in Peril, defend it with all your Might en een Your Courage, Your Cheerfulness, Your Resolution will bring us Victory. Alle drie met de bekende Tudor-kroon erboven, het symbool van het Britse koninkrijk. De andere twee zijn wel aan het begin van de oorlog verspreid, in een oplage van 1 miljoen (Your Courage) en 600.000 (Freedom is in Peril). Toch is het Keep Calm die het meest tot de verbeelding spreekt. Misschien juist omdat die, in tegenstelling tot de twee broertjes, niet in de oorlog wijdverspreid is en dus ook een zeldzamere, meer iconische status heeft gekregen? Of is het gewoon de simpele, rustgevende boodschap die zoveel mensen aanspreekt?

Keep-calm-vrouw-shock

“WAT?! Duizend pond per stuk?!” Moragh Turnbull is not keeping her calm.

Ondertussen op een zolder…
Lange tijd is gedacht dat slechts twee originele kopieën de tand des tijds hadden overleefd. Maar in 2012 komt tijdens het BBC-programma Antiques Roadshow de dochter van een oorlogsveteraan met nog eens vijftien exemplaren op de proppen. De inmiddels overleden vader Turnbull heeft de legendarische posters al die jaren bewaard, simpelweg opgerold met een elastiekje eromheen. Hoera en ka-ching! Want de posters worden getaxeerd op zo’n duizend pond. Per stuk. Toch heeft eigenaresse Moragh Turnbull ze nog niet verzilverd. Ze bewaart de posters als een soort pensioentje. Verstandige dame. En het blijkt maar weer: snuffelen in oude dozen en tweedehands winkeltjes heeft zin.
 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑