...

#tbt Banner lelijke kersttruien 2

Gepubliceerd op 18 december, 2014 door Danny Post

1

Kerstboom op je buik

De kersttrui maakte de afgelopen jaren een hysterische comeback. Van sneu eighties relikwie werd hij een hipster statement. Op Throwback Thursday kietelen we de rendieren op onze borst en knippen we gezellig de LED-lampjes aan. Kitschmas is here!

Primark, Topshop, River Island, H&M, stuk voor stuk hebben ze de kersttrui omarmd. En het is de niet de eerste kerst dat dit gebeurt. Sinds een jaar of vijftien heeft de good old kersttrui zich langzaam terug ons leven in gedrongen. Vergeten lijken de trauma’s dat je als kind met je broer of zus in unisex Rudolf-truien naar het kerstdiner bij oma moest, of (erger!) in een door je moeder zelfgebreide sweater met grote mohair-kerstboom plus felgekleurde ballen naar school werd gestuurd. Het is cool geworden om in een zo gruwelijk mogelijke kersttrui rond te paraderen, liefst met LED-lampjes. Anno 2014 ben je jouw eigen kerstboom. Shine baby!

Kersttruien

“Ik zie er modisch zwakbegaafder uit.” “Nee, ik!”

Kersttruien verlichting

Kerstmis is een feest, maar je moet zelf de LED-lampjes omhangen.

Godzilla the X-mas sweater
Hoe is deze grappige revival begonnen? En misschien nog wel interessanter: waar komt de lelijke kersttrui vandaan? Volgens kenners stammen de eerste kersttruien uit de jaren vijftig. Grootmoeders en tantes breiden een subtiel poolstermotiefje en deden die vervolgens in december cadeau aan familieleden. Dat ging een tijdje goed totdat in de eighties alle remmen losgingen en de gebreide monsters ontstonden zoals we die nu nog steeds kennen.

Vintage kersttruien

Het begon ooit zo mooi en stijlvol…

Lelijke kersttruien families

…maar toen ontdekte men de unisex-appeal.

Lelijke kersttruien shoot me

Shoot me. Niet iedereen kon om de feestelijke wansmaak lachen.

Vooral in Amerika, waar de term less is more even exotisch is als een cursus Turks werd de kersttrui omarmd. Rijkelijk uitgevoerd in de kleuren rood, groen, en bezaaid met applicaties en ‘komische’ afbeeldingen van kerstmannen, rendieren, sneeuwpoppen en bomen, héél veel bomen, groeide hij daar uit tot het schreeuwerige symbool van ouderwetse warmte en gezelligheid. Let wel: zonder enige ironie. Dragers paradeerden er met droge ogen en opgeheven hoofd in rond. Trots. De kersttrui was serious business.

Lelijke kersttruien ogen dicht

Zo lelijk dat ze vaak pijn deden aan de ogen.

Alleen in kersttrui 2

Michelle uit Texas voelde zich soms behoorlijk alleen staan in haar liefde voor de Alpen.

Lelijke kersttruien Happy New Year

Plots drong de afschuwelijke waarheid tot haar door: de kersttrui is onuitroeibaar.

Lang duurde het uitbundige kerstfeest echter niet. Toen de jaren negentig aanbraken, was het van de ene op de andere dag over met de kersttrui. Zelfs de meest doorgewinterde fan schoot wakker uit zijn wansmaak. De kersttrui, eens zo geliefd, werd een beschamende herinnering uit het verleden, één die zo snel mogelijk vergeten diende te worden. De glitterapplicaties verloren hun glans en de ingebouwde lampjes leken voorgoed te doven.

Hot Rudolf
Tótdat in 2001 Bridget Jones’s Diary uitkwam. In de film draagt Darcy, gespeeld door Colin Firth, een extreem sneue kersttrui met een groteske rendierkop erop. Doordat de makers in deze legendarische scène bewust speelden met de meligheid van de kersttrui, veranderde hij van een fout item in een ‘goed’ fout item. Het werd cool om in de rekken van de kringloop de meest over the top exemplaren te vinden en die naar een office party of kerstdiner te dragen. Eigenlijk precies zoals men in de jaren tachtig deed, maar dan met een hele vette knipoog.

Kersttrui Bridget Jones

Colin Firth en rendier Rudolf hebben heel wat op hun geweten.

Opgehipte kersttruien

Tut-à-porter. Meer lol in een gepimpte kersttrui.

Lelijke kersttruien mannen

Kneusanova’s verenigt u.

Primark en Urban Outfitters

Ook Primark en Urban Outfitters wensen je een crappy Christmas.

Het was de start van een hype die nooit meer is opgehouden. Tegenwoordig is de kersttrui zo’n lucratieve gimmick, dat zelfs ontwerpers als Paul Smith zich eraan wagen. Ook talloze sterren zetten zich tegenwoordig graag voor gek tijdens kerst. Miley Cyrus, John Mayer, Kanye West en Justin Bieber zijn zomaar wat namen die gespot werden in een lelijke kersttrui. Weliswaar van een dure designer, maar toch. Het is de foute gedachte die telt nietwaar?

De geilste versiertruc
Zelf vinden we het toch het leukst om een vintage kersttrui te kopen. Je vindt ze in Nederland volop bij tweedehands kledingwinkels als EpisodeZipper en Cheap Fashion, maar wie zichzelf echt wil optuigen als een blauwspar op anabolen, kijkt online rond in Amerika, the mothership of evil taste. Zo biedt Rusty Zipper een duizelingwekkende hoeveelheid oogzeer te koop aan, soms gepimpt met LED-lampjes. En ook The Ugly Sweatershop en Sazz Vintage hebben er een missie van gemaakt om oude kersttruien te redden en nieuwe baasjes te geven. Ben je een virtuoos met wol en breinaalden en wil je op de valreep zelf nog zo’n trui in elkaar draaien? Dan wijzen we je graag op het boek Merry Christmas Sweaters van Sue Stratford.

Kersttruien Cheap Fashion

Cheap Fashion. Het kost weinig om er zo goedkoop uit te zien.

Lelijke kersttruien boeken

Lees lelijk en doe er je voordeel mee.

Lelijke kersttrui party

Welkom op onze Ugly Christmas Sweater Party. Fuck de modepolitie!

Zelfgemaakte kersttruien

Pas op. Zelf een kersttrui maken kan soms hele lullige resultaten opleveren…

Nog gezelliger is het Ugly Christmas Sweater Party Book. Daarin tonen Brian Miller, Adam Paulson en Kevin Wool hilarische sweaters met de namen Scarf Face en Wreath Witherspoon (check hun online shop) en geven ze bovendien vele tips hoe je het beste lelijke kersttruien feest ooit organiseert. Want dat is het met de kersttrui, hij is niet gemaakt om thuis bij de boom te vegeteren. Zoveel lulligheid moet gezien worden. Gênant? Laat los die schaamtegevoelens. Uit een Brits onderzoek blijkt dat maar liefst 35% van alle mannen en vrouwen de kersttrui sexy vindt. Wie er een draagt beschikt over een goed gevoel voor humor en dat is aantrekkelijk. Kortom, wil je deze dagen scoren dan zit er maar één ding op: uglify yourself.

 

Opa en zijn lelijke kersttrui

Oh joy! Het is waar wat ze zeggen: zo’n kersttrui maakt je woest aantrekkelijk.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑