...

MCB Julia Child huis te koop banner

Gepubliceerd op 24 november, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Kijkje in de echte keuken van Julia Child

Julia Child, de beroemd tv-kokkin uit de sixties en seventies maakte de Franse cuisine populair bij de Amerikanen. Zelf woonde ze ook een tijd in Frankrijk. Haar prachtige huis, mét legendarische keuken, staat nu te koop. Zo kun je een (online) kijkje nemen in Julia’s domein.

Foto’s: Sotheby’s

“Je kunt bijna zeggen dat we een keuken verkopen met een huis eromheen,” zegt Alexander Kraft van veilinghuis Sotheby’s, dat de verkoop van Julia Childs oude woning organiseert. En de beste man zou zomaar gelijk kunnen hebben. De keuken van dit huis is zo wereldberoemd, dat de rest eigenlijk bijzaak is. Want een keuken bezitten waarin Julia Child jarenlang heeft gekookt, is zoiets als eigenaar zijn van de sofa van Sigmund Freud. En het beste nieuws: de plek is nagenoeg hetzelfde gebleven sinds Julia’s vertrek.

Julia Child

De keuken van Julia Child bezitten is zoiets als het bed kopen van Marilyn Monroe.

Julia Child

Goed vintage leesvoer.

Julia Child

Liefde gaat door de maag, wist ook echtgenoot Paul.

Julia Child kookboeken huis te koop go with the vlo

Julia hakte de concurrentie in de pan.

Child, die leefde van 1912 tot 2004, is zo’n beetje de eerste superberoemde tv-kok ter wereld. The French Chef was in de jaren zestig en zeventig een kijkcijferhit en haar kookboeken gingen als warme broodjes over de toonbank. De Amerikaanse diplomatenvrouw leerde de fijne kneepjes van het vak in Frankrijk en voor veel Amerikanen was het Julia die ze liet kennismaken met de Franse keuken. Haar enthousiasme en toegankelijke manier van koken en presenteren zorgden ervoor dat de struise dame enorm geliefd was. De keukenprinses was zo populair dat er in 2009 zelfs een speelfilm over haar werd gemaakt: Julie & Julia, met Meryl Streep die de tv-kokkin briljant weet neer te zetten.

La Peetch
Het Franse huis van Julia Child en haar echtgenoot Paul staat in de Provence, vlak boven Cannes. De woning La Pitchoune (‘klein ding’) werd door Julia liefkozend La Peetch genoemd en was de plek waar het stel, dat kinderloos was, kon ontspannen en waar Julia haar heerlijke gerechten klaarmaakte. Samen met haar Franse compagnon Simca Beck deed ze boodschappen bij de plaatselijke markt en spendeerde ze uren in de keuken. Alex Prud’homme, Julia’s achterneef en de co-auteur van haar memoires My Life in France zegt: “Ze noemden het altijd het huis dat gebouwd is op vriendschap.”

Julia Child keuken huis te koop

Hier zwaaide de grande dame van de French cuisine de scepter.

Julia Child

Oh ja, en dit is het huis dat om die keuken is heen gebouwd.

Julia Child huis te koop uitzicht Frankrijk koken go with the vlo

Het uitzicht dat inspireerde tot het maken van de goddelijkste gerechten.

Julia Child koken huis woning te koop

Genoeg ruimte om etentjes te geven. 

Toen Simca was overleden en ook Paul stierf, vond Julia dan ook dat het tijd werd om te verhuizen. Het huis waar ze ooit zo gelukkig was voelde leeg en verdrietig aan, zo zonder de mensen waar ze van hield. In 1992 draaide Julia er voor de laatste keer het gasfornuis uit. De familie van Simca Beck, die al het stuk land bezat waar het huis op stond, werd de nieuwe eigenaar. Gelukkig duurde het niet lang voordat het huis opnieuw een plek werd waar met liefde werd gekookt. De Amerikaanse Kathie Alex, een bekende van Julia en eveneens professioneel kok (ze hielp haar met het geven van grote diners), woonde ook in Zuid-Frankrijk en regelde al snel dat ze La Pitchoune kon huren voor duizend dollar per maand. Ze opende er een kookschool in de geest van Julia en Simca. Een paar jaar later kocht ze het huis.

Epische keuken
Inmiddels is Kathie 75 jaar en heeft ze haar kookschool gesloten. Ze vindt het tijd om het huis te verkopen. De vraagprijs is 800.000 euro (Kathie betaalde er eind jaren negentig nog geen 400.000 euro voor). Hiervoor krijg je een huis van 140 vierkante meter dat bestaat uit drie slaapkamers, een woon/eetkamer en natuurlijk die keuken. En zo zeggen de medewerkers van Sotheby’s: “Je koopt echt een stuk van Julia Childs geschiedenis.”

Julia Child huis te koop woonkamer

Uitbuiken kan op deze bank.

Julia Child koken huis te koop

En hier kan worden gedroomd over het volgende gerecht.

Julia Child huis te koop zwembad

Kwalijke riek na het knoflook snijden? Buiten kun je alles van je afspoelen.

Julia Child woning te koop go with the vlo

Heilige kookgrond. Op deze plek transformeert zelfs de grootste frituurfreak tot een culinair genie.

Hoewel het huis in de loop der jaren is gemoderniseerd is de keuken altijd onveranderd gebleven. Eén minpuntje is er wel: de originele oven zit niet meer in het huis. Die staat namelijk in de keuken van foodwriter Patricia Wells. De twee waren bevriend en toen Patricia hoorde dat Julia afstand wilde doen van het huis smeekte ze haar om die oven. “Ik gebruik hem nog steeds,” zegt Patricia apetrots. De verleiding is groot om van het huis (en dan vooral die keuken) om te toveren tot een soort bedevaartsoord. Maar dat zou Julia zelf nooit hebben gewild, zo verzekert achterneef Alex. “Ze was een heel bescheiden mens. Julia was nieuwsgierig naar de hele wereld en keek het liefst vooruit.”

Alle verkoopinformatie over Julia Childs huis vind je op sothebysrealty-france.com.

 

Julia Child huis te koop keuken Frankrijk go with the vlo

Alsof Julia ieder moment kan binnenlopen om een zesgangendiner te gaan bereiden.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurCommentaar is gesloten.

Omhoog ↑