...

Tip! het-succes-van-de-kringloopwinkel-documentaire-vpro-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 25 december, 2017 door Danny Post

1

Kijktip: Het succes van de kringloopwinkel

Vanavond start bij de VPRO Het succes van de kringloopwinkel. De hartverwarmende documentaireserie laat zien dat de kringloop niet alleen qua spullen, maar ook qua mensen vol verborgen parels zit. Dat wisten wij met z’n allen natuurlijk állang.

De ene na de andere winkelketen gaat failliet, maar er is één winkel die een ongekende groei doormaakt: de kringloopwinkel. Ondertussen zijn er zo’n 1.700 in Nederland: kleine en grote, van Maastricht tot Buitenpost. Alleen de bij de brancheorganisatie aangesloten kringloopbedrijven (zonder winstoogmerk) trokken vorig jaar 28 miljoen bezoekers. De omzet van alle kringloopwinkels in Nederland bedraagt zo’n 250 miljoen en groeit ieder jaar. Voor de VPRO was dit reden genoeg om de vijfdelige documentaireserie Het succes van de kringloopwinkel te maken. Vanavond is de eerste aflevering en erna volgen er tot en met 29 december nog vier.

het-succes-van-de-kringloopwinkel-vpro-go-with-the-vlo

Kringlopen zijn ware snuffelparadijzen. Ik moet er iedere week minstens eentje bezocht hebben.

het-succes-van-de-kringloopwinkel-vpro-go-with-the-vlo-2

Voor Het succes van de kringloopwinkel werd er onder meer in Steenwijk gefilmd.

In de kringloop werken zo’n 20.000 mensen: vrijwilligers, asielzoekers, ex-gedetineerden, mensen die werken met behoud van uitkering en betaalde krachten. Ze staan er om uiteenlopende redenen: eenzaamheid, idealisme, verslaving, ziekte, verveling of werkloosheid. In de afleveringen komt een aantal markante kringloopmedewerkers voorbij. Zoals Gerda. Zij stond 27 jaar voor de klas, tot ze in een diepe depressie wegzakte. In de winkel ontdekte ze haar talent voor etaleren. Of Mohammed die in de bijstand terechtkwam na zijn werk als taxichauffeur, en zich in de winkel opwerkte tot kunst- en antiekkenner. Hij ontdekte onlangs een Mondriaan en een Van Meegeren tussen de binnengebrachte spullen.

het-succes-van-de-kringloopwinkel-lingerie-go-with-the-vlo

Voor veel medewerkers voelt de kringloop als thuis: warm en geborgen.

het-succes-van-de-kringloopwinkel-vpro-serie-go-with-the-vlo

Ik ga zeker kijken!

Natuurlijk zijn er ook gesprekken met trouwe bezoekers. Voor sommigen zijn kringlopen een ware verslaving (voor mij zeer herkenbaar!). Het succes van de kringloopwinkel volgt de verhalen van gewone en bijzondere mensen door heel het land. Wie het Nederland van nu wil zien, moet in de kringloopwinkel zijn: het échte hart van Nederland.

Het succes van de kringloopwinkel is van 25 t/m 29 december om 21.10 uur te zien op NPO 2. Houd de site van de VPRO in de gaten voor meer info en leuke extra’s, zoals een online uitstalkast voor je eigen kringloopschatten, vpro.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Kijktip: Het succes van de kringloopwinkel

  1. Pingback: Dromen komen uit in Kringloopcentrum Amersfoort | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑