...

Tip! Oude films Brief Encounter The Lady Vanishes The Lodger go with the vlo

Gepubliceerd op 4 januari, 2019 door Danny Post

0

Kijktip: zwijmelen en sidderen in zwart-wit

Tussen al het genetflix door kijk ik regelmatig oude zwart-witfilms via YouTube op mijn tv. Fantastisch zijn bijvoorbeeld de klassiekers Brief Encounter, The Lady Vanishes en The Lodger. Zo sfeervol worden ze (haast) niet meer gemaakt.

1. Brief Encounter (1945)
Wanneer er weer eens een ‘Best British Movies of All Time’-lijst wordt samengesteld, prijkt Brief Encounter standaard in de hoogste regionen. Terecht. Dit romantische drama, dat werd gemaakt tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog, is práchtig. Je zit er vanaf de eerste minuut helemaal in. De cinematografie, de aankleding, muziek, de chemie tussen hoofdrolspelers Celia Johnson en Trevor Howard, alles klopt. Het verhaal draait om Laura Jesson, een huisvrouw uit een Brits gehucht, die gevangen zit in een ongelukkig huwelijk. Haar saaie man wordt meer opgewonden van zijn kruiswoordpuzzels dan van haar. Om aan de sleur te ontsnappen, gaat ze elke donderdag met de trein naar de grote stad om te winkelen en een matineefilm te zien.
Na afloop van zo’n dagje ontmoet ze op het station de eveneens getrouwde dokter Alec Harvey. De vonk slaat over en de twee beginnen in het geniep af te spreken. Maar krijgt hun verboden liefde een happy ending? Klik hier om de hele film op YouTube te bekijken.

Brief Encounter film 1945 David Lean Celia Johnson go with the vlo

Stomende romance op het station. Versterk de donkere sfeer van Brief Encounter en bekijk hem ’s avonds.

 

2. The Lady Vanishes (1938)
Deze vroege thriller van regisseur Alfred Hitchcock is gebaseerd op het boek The Wheel Spins van Ethel Lina White uit 1936. Het verhaal begint in een pension in het fictieve Europese land Bandrika. Een groep reizigers die per trein op weg is naar Groot-Brittannië moet daar gedwongen overnachten als een sneeuwlawine tijdelijk het spoor verspert. Onder hen zijn de Britse toeriste Iris Henderson en de muzikant Gilbert Redman, gespeeld door respectievelijk Margaret Lockwood en Michael Redgrave. Een andere opvallende verschijning is de gouvernante Miss Froy, een rol van Dame May Whitty. Die avond wordt er onder het raam van Miss Froy ongezien een muzikant gewurgd en de volgende ochtend krijgt Iris op het station een plantenbak op haar hoofd. Ze raakt buiten westen en ontwaakt in de rijdende trein. Miss Froy is verdwenen. Tot haar verbazing beweren de andere passagiers dat de bejaarde dame nooit aan boord was. Hallucineert Iris of stinkt dit zaakje? Klik hier om de hele film op YouTube te bekijken.

The Lady Vanishes 1938 film Hitchcock Margaret Lockwood Michael Redgrave go with the vlo

Heeft iemand een oudere mysterieuze dame gezien?

 

3. The Lodger (1944)
In 1913 schreef de Britse Marie Belloc Lowndes de roman The Lodger, gebaseerd op de moorden van Jack the Ripper. Haar sinistere pennenvrucht werd maar liefst vijf keer verfilmd. De ‘stomme’ versie uit 1927 wordt beschouwd als de beste, maar mijn favoriet is de sprekende versie uit 1944. In het Londen van de late negentiende eeuw huurt de duistere meneer Slade een kamer bij een ouder echtpaar. In hetzelfde huis woont ook hun nichtje, de zangeres Kitty Langley. Slade voelt zich tot Kitty aangetrokken en zij vindt hem ook leuk, maar wie is deze reus eigenlijk? Hij heeft de gewoonte om ’s nachts door de mistige straten te spoken en niemand weet wat hij uitvreet. Ondertussen worden in de wijk Whitechapel vrouwen op beestachtige wijze afgeslacht. Scotland Yard vermoedt dat Slade de Ripper is. Liet Kitty zich in met de duivel en is zij zijn volgende slachtoffer? Acteurs Laird Cregar en Merle Oberon bouwen langzaam op naar een bloedstollende finale. Klik hier om de hele film op YouTube te bekijken.

The Lodger film Merle Oberon Laird Cregar go with the vlo

The Lodger is een waarschuwing aan alle Airbnb-eigenaren: je kunt zomaar een monster in huis halen…

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑