...

Tip!

Gepubliceerd op 21 maart, 2018 door Danny Post

0

Kijktips voor kluskneuzen

Twee tv-programma’s die ik fanatiek volg, zijn Money for Nothing en The Repair Shop. De opknapkunsten van de experts zijn geweldig. Goed lesmateriaal voor kluskneuzen zoals ik.

Ik ben de zoon van een ongekend handige vader. Wat zijn ogen zien, maken zijn handen. Van het timmeren van een tuinhuisje tot het installeren van een nieuwe keuken, hij deinst nergens voor terug. Zelf ben ik helaas minder handig. Niet omdat het niet in me zit, maar omdat ik jarenlang te beroerd was om het te leren. Ik was een luie drol. De noodzaak was er ook nooit. Kapotte lamp van de vlooienmarkt? Tafel die ‘ontgammeld’ moet worden? Geef maar aan pa.
Nu ik ouder word, begint die domheid op reparatievlak toch een beetje te wringen. En zoals mijn vader onlangs fijntjes opmerkte: “Ik heb niet het eeuwige leven.” Hij heeft gelijk. Sinds enkele jaren ben ik mezelf daarom aan het trainen. Een van mijn eerste probeersels was een leren rokersstoeltje waarvan de panelen gescheurd waren. Het kostte me een weekend om ze te herstellen, maar toen ik klaar was, gaf dat zo’n bevredigend gevoel. I did it!

money-for-nothing-upcycling-bankje-go-with-the-vlo

Door spullen weg te brengen naar de vuilstort gooi je eigenlijk geld weg, vindt Sarah van Money for Nothing.

money-for-nothing-kastjes-upcycling-go-with-the-vlo

Soms herkennen de eigenaren hun afgedankte meubels niet meer terug.

money-for-nothing-sarah-moore-bankstel-go-with-the-vlo

Sarah’s blije hoofd werkt zeer aanstekelijk.

the-repair-shop-vintage-opknappen-meubels-go-with-the-vlo

Ik zou willen dat ik zo handig was als het team van The Repair Shop.

the-repair-shop-bbc-antiek-reparatie-go-with-the-vlo

Dingen die soms al decennia lagen te verpieteren, worden volledig opgelapt.

the-repair-shop-atelier-go-with-the-vlo

Je hoeft geen kluskneus te blijven. Handen uit de mouwen!

Inmiddels ben ik verschillende projecten verder en heb ik er echt plezier in gekregen. Ik heb dezelfde perfectionistische aard als mijn vader, dus ik wil almaar beter en professioneler nu.
Ter inspiratie kijk ik graag naar de BBC-programma’s Money for Nothing en The Repair Shop. In Money for Nothing redt presentatrice Sarah Moore telkens drie items van een roemloze dood bij de vuilstort. Van afgedankte meubels tot rariteiten, de creatieve duizendpoot ziet overal potentie in. Met de hulp van meubelmakers en allerlei andere bekwame types transformeert ze haar vondsten tot flitsende en soms radicaal nieuwe objecten. Het is upcycling, zoals je die in Nederland te weinig tegenkomt. Niet tuttig of vergezocht, maar nuttig en cool.
Bij The Repair Shop draait het meer om het ouderwetse restaureren. Mensen komen langs met gekoesterde voorwerpen waarmee iets mis is en dan brengen experts deze zoveel mogelijk terug in de oude staat. Eigenaren reageren vaak geëmotioneerd bij het weerzien.
Dergelijke emoties hebben mijn opknappertjes nog niet weten los te maken bij mijn ouwe heer, maar eens zal het me lukken. Ik blijf vrolijk dooroefenen.

Money for Nothing wordt iedere werkdag om 16.45 uur uitgezonden op BBC One. The Repair Shop is iedere werkdag te zien op BBC Two om 19.30 uur. De tijden kunnen soms afwijken. bbc.co.uk.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑