...

MCB

Gepubliceerd op 25 maart, 2015 door Marie-Cecile Beniers

13

Kiloknallen met coole kleding

Gek op vintage zijn ze. En op hun klanten. Én op elkaar. Serge en Ruby, de drijvende krachten achter het topevenement Vintage per Kilo, zijn 24/7 bezig met tweedehands kleding. Komend weekend is het weer zover en kan iedereen kiloknallen in Amsterdam-Noord. Wij spraken het stel tussen alle voorbereidingen door.

Wie is Vintage per Kilo?
Serge: “We zijn een liefdeskoppel, een partnership en een VOF. Vroeger stonden we veel op markten en hadden we een winkeltje. Later begonnen we met wholesale voor webshops, kraampjes en tweedehands winkels. Maar we leveren ook aan stylisten of als er ergens een seventies film wordt opgenomen.”

VintagePerKilo25

Vintagelovers Serge en Ruby.

VintageperKilo22

Stilte voor de storm.

VintagePerKilo23

Topoverleg op de kilosale.

Wanneer zijn jullie begonnen met Vintage per Kilo?
Ruby: “In december 2012 organiseerden we het eerste Vintage per Kilo evenement. We begonnen onze oude particuliere klanten te missen. Die konden natuurlijk niet bij onze wholesale terecht. Zo zijn we op het idee gekomen om een kilosale te organiseren. Het eerste evenement was ongelooflijk. Toen wisten we dat we een te gek ding hadden aangeboord. Ook vanwege de sfeer. Inmiddels hebben we er zo’n 29 evenementen gehad.”

Jullie aanbod is heel divers én van goede kwaliteit. Hoe komen jullie aan die te gekke spullen?
Serge: “Goede kwaliteit voor goede prijzen, dat is wat we willen. Wij pikken onze spullen door heel Europa: Frankrijk, Italië, Zwitserland, Denemarken, Polen, Zweden, noem maar op. We hebben unieke adressen in 22 landen waar we door de jaren heen via via mee in contact zijn gekomen.”
Ruby: “Zo gaan we steeds een deel van onze klanten af. Elke keer een stuk van Europa. Dat reizen is te gek, ook voor het avontuur. En we doen het allemaal zelf, we zoeken alles met de hand uit. ”
Serge: “Daar zijn we inmiddels heel snel en goed in geworden.”

VintagePerKilo13

Voetzoekers.

VintagePerKilo8

Na afloop: blije klanten en lege hangers.

VintagePerKilo19

“Mag het een onsje meer zijn?”

Zijn er favoriete landen waar jullie je spullen halen?
Serge: “Nee, want het kan heel verschillend zijn. We kunnen tien keer een schat op punt X vinden en dan de keer daarop kan het weer helemaal niks zijn. De ene keer vinden we ergens 3.000 kilo, de andere keer 600.”
Ruby: “We rijden niet meteen terug met de kleding. Vaak komt die later pas. Zoals nu, vlak voor het evenement. Dat uitpakken is echt een feest. Want vaak ben je helemaal vergeten wat je drie maanden geleden in land X hebt gevonden.”

Waar selecteren jullie op?
Serge: “Als eerste moet het een goede kwaliteit hebben. Inmiddels hebben we daar een razendsnel oog voor. Verder zoveel mogelijk verschillende stijlen en maten. Voor iedereen wat, want niet iedereen heeft maatje 36.”
Ruby: “Wij kopen niet in op fashionhypes. We gaan uit van wat we zelf mooi vinden en wat onze klanten leuk vinden. En we kopen in op de typetjes van onze markten.”
Serge: “Onbewust sla ik op in mijn hoofd wie er naar onze events komen. Tijdens het selecteren denk ik dan ‘dit is een te gek dingetje voor dat typetje’ of ‘dat vindt zij een leuke stijl’.”

VintagePerKilo5

Helemaal over de rooie gaan? Het mag.

VintagePerKilo6

Bagladies.

VintagePerKilo15

Fashionista’s loooove Vintage per Kilo.

Kunnen jullie wat typetjes of stijlen van klanten noemen?
Ruby: “Je hebt de oldskool vintage types die helemaal in een bepaalde decade gekleed gaan. Seventies style, boho-typetjes, de fashionable types die H&M en Bershka mixen met vintage en je hebt de paradijsvogels die met hun unieke look echt een statement neerzetten.”

Merken jullie dat vintage nu een trend is?
Ruby: “Er zitten veel spullen tussen die fashion zijn. Maar dat is niet hoe wij de kleding uitkiezen. Het is meer dat veel merken van nu teruggrijpen naar de mode van toen. Je ziet nu heel veel dingen die army-style zijn, brandweer, politiekleding. Nu is bijna alles army-groen. Het zijn allemaal gekopieerde jassen die wij origineel hebben.”
Serge: “Vintage is nu net zo normaal is als andere kleding. Eerst had je de pure vintagelovers, nu komen ook de fashionlovers shoppen. Maar nog steeds zeggen sommigen dat tweedehands kleding smerig is. Ik zeg dan altijd: ‘Je kan naar het allerduurste restaurant gaan, maar daar steek je ook een tweedehands vork in je mond. En dan is het een probleem om een tweedehands blousje te wassen? Je slaat de plank mis als je een vintagelike bloesje koopt van H&M, want het is nooit zo mooi als het origineel en er zijn er miljoenen van.”

VintagePerKilo14

Petje af voor degene die met lege handen naar huis gaat.

VintagePerKilo3

Wie de schoen past… legt hem op de weegschaal.

VintagePerKilo20

Minstens 4.000 kilo fashion, schoon aan de haak.

Wat vinden jullie zo leuk aan vintage?
Serge: “Het gevoel dat je krijgt als je een kledingstuk vindt, wat je helemaal te gek vindt, dat uniek is en dan ook nog in jouw maat, dat gevoel is heerlijk. “
Ruby: “Ik ga altijd helemaal fantaseren wat de vrouw voor mij in dat kledingstuk heeft meegemaakt.”
Serge: “De jassen in onze loods zijn de originele items die voor maar vijftien euro per kilo weggaan, vergeleken met de jassen in retrostijl die je nu in de stad ziet een koopje. Daar wordt makkelijk 500 euro voor gevraagd.  Iedereen ziet er hetzelfde uit, vintage is naar mijn idee de beste stap in de richting om er uniek uit te zien. Om een eigen stijl te creëren. Ik vind het alleen maar leuk als ik door de Albert Heijn loop en mensen zeggen tegen me dat ik er zo leuk uit zie.”

Hoe groot is het aandeel mannenkleding?
Serge: “We zijn begonnen met kleine 20%, maar het nam heel snel een spurt nu richting 50/50. Het aanbod van vrouwenvintage is wel groter, dat heeft er vooral mee te maken dat mannen meer iets dragen totdat het versleten is. Vrouwen hebben veel meer kleding en wisselen ook sneller. Dat maakt het aanbod ook groter. Tijdens de sale komen jongens vaak naar me toe en zeggen dan dat ik er zo te gek uit zie. Dan zeg ik: ‘Ga eens door de vrouwenrekken’. Een kledingstuk als een giletje of vest kan je op tien verschillende manieren dragen. Je kan zoveel meer doen. Wat voor type je ook bent, mix het en kleed je niet zoals in de modebladen, maar draag je eigen stijl uit. Dat is wat we willen.”

VintagePerKilo4

Je bent nooit te jong voor vintage.

VintagePerKilo12

Wachten tot je een ons weegt.

VintagePerKilo17

Zoveel smaken, zoveel stijlen.

Dit weekend is er weer een Vintage per Kilo evenement in Amsterdam-Noord. Wat kunnen klanten verwachten?
Serge: “Elk evenement nemen we minimaal 4.000 kilo aan kleding mee. En we vullen continue bij. Niemand hoeft bang te zijn dat na twee uur de krenten uit de pap zijn, want er zijn alleen maar krenten. We verwachten zo’n 500 man, dat is een heerlijke hoeveelheid mensen, maar geen chaos.”
Ruby: “Skaten is echt mijn sport. Ik werk altijd op skates, ook tijdens de events, dus daar kun je mij aan herkennen. Ik krijg altijd hele leuke reacties van klanten. Dus ik dacht: ik doe er wat mee. Daarom is deze keer voor de eerste keer in de loods naast de kilohal een speciale rollerskatehal, de Rollerganza. Iedereen die mee wil doen is welkom.”

Wat zijn jullie plannen voor de toekomst?
Ruby: “We zullen door het hele land gaan en we zijn ook weer bezig met België, we weten alleen nog niet zeker welke locatie. We hebben het een keer op een hele toffe plek gedaan, aan de achterkant van het Centraal Station in Brussel. Met eten, drinken, shoppen, dat was heel erg te gek.”
Serge: “Komen nog hele toffe dingen aan. Maar daar willen we nog niet te veel over zeggen, we zijn bang dat we het dan gaan jinxen.”

Tot slot, raakt vintage ooit op?
Serge: “Nee, want elke dag gaan er duizenden mensen dood. En die hebben allemaal kledingkast van vijftig kilo. Dus de aanwas zal altijd blijven. Gelukkig.”

Vintage per Kilo
28 maart 2015 10:00 – 18:00 / 29 maart 2015 12:00 – 17:00
Schram Studio’s
Grasweg 48 – 52
1031 HX Amsterdam Noord
www.vintageperkilo.com
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , ,


Over de auteur13 Responses to Kiloknallen met coole kleding

 1. Saab says:

  Het is een leugen dat deze mensen de Vintage per kilo als eerste hebben georganiseerd in 2012. Dat idee heeft een andere organisatie bedacht en neergezet, zij waren slechts de handelaren die heel sluw het idee hebben overgenomen en met de eer willen strijken.
  Walgelijk en dit is de waarheid

  • Anoniem says:

   Maar Saab, waar lees jij dat ze claimen dat ze de allereerste waren met deze evenementen? Ze zeggen dat ze hun EIGEN evenement in 2012 hebben georganiseerd, niet dat ze daarmee de allereersten waren.

 2. Marcel says:

  Ik sluit me helemaal aan bij Saab.

  Ze waren zeker niet de eerste en daarbij komt nog dat het handelaren zijn die hun c/d kwaliteit kleding nadat het op de markt niet meer is te verkopen het via de sale verkopen.
  Dus de kwaliteit is heeeeeellllllll slecht , knopen eraf scheuren in de kleding e.d.
  Ikzelf ga liever naar de andere partij waar de kwaliteit wel goed is en die ook hetzelfde weekend een sale houden.

 3. Marcel says:

  OH ja vergeten erbij te zetten.
  Die andere kilo sale is in Rotterdam

  http://www.thevintagerebel.com

  • anoniem says:

   Rebel vintage zou ik links laten liggen, tenzij je van nep bontjassen en bomberjacks houdt. Saaie vintage kleding en vaak nog slechte kwaliteit ook. Check alles goed want er zitten soms zweetvlekken en gaten in.

   • Sandor & Mirte says:

    Nou Anoniem. (waarom anoniem eigenlijk?) Wij vonden de handel vies , oudbollig en het stonk bij de editie VPK! Wij gaan de Rebel vintage bekijken ZEKER NU JE HET ZO AFKRAAKT! En die kerel van de kassa…OMG is dat een junk?

 4. Claudia says:

  Helemaal geweldig zijn ze! Ik ga naar elk event van Vintage Per Kilo en ze hebben bewezen dat ze de beste en de hipste zijn op hun gebied: het wordt elke keer drukker, groter en gezelliger. Je móet er eens geweest zijn. Fuck the negative comments.

 5. Nikki says:

  Ik vond het een topdag vandaag! Ga zeker terugkomen. Enthousiaste mensen, goede sfeer en mooie spullen. Complimenten.

 6. Saab says:

  Beste Anoniempje Kijk ff op google zo moeilijk is het niet.. strijken met de eer van een ander is …? Er wordt duidelijk gerefereerd december 2012 TrouwAmsterdam, Niet door hun georganiseerd -naam niet zelf bedacht (“In december 2012 organiseerden we het eerste Vintage per Kilo evenement. We begonnen onze oude particuliere klanten te missen. Die konden natuurlijk niet bij onze wholesale terecht. Zo zijn we op het idee gekomen om een kilosale te georganiseerd)

 7. Gio says:

  Ben bij vintage per kilo in Amsterdam geweest en wat een troep hebben ze daar.
  Veel stink leger spul en oude troep.
  En Anoniem is zeker iemand van ROF of een klant die niet zo goed kan zien want de kwaliteit van the vintage rebel is veeeeelll beter dus ik zou zeggen gewoon naar de rebel gaan en zelf zien.

 8. Alex says:

  Wat een lelijke dump stock! Heel teleurstellend helemaal vanuit Drenthe gereisd . veel beloven het voelde echt en letterlijk als ”stel” oplichters. en wat een vreselijke man, liep te schreeuwen en populair te doen.. wat een tiepe! echte handelaren, kwaliteit speelt dus geen rol, Ze vullen voornamelijk eigen portemonnee. en inderdaad ff gegoogled blijken niet echt frisse tiepes te zijn. bah!

 9. Gio says:

  Hallo Alex,
  Het is helemaal waar wat je zegt over de handelaren van ROF van vintage per kilo.
  Ze halen hun spul helemaal niet uit de landen wat ze zeggen in het stukje maar via de leger des heils bakken in Nederland.
  Troep is het::::::

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑