...

Tip! ikea-flatpack-empire-documentaire-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 6 februari, 2018 door Danny Post

0

Koekeloeren in de keuken van IKEA

Vanavond start op BBC Two de driedelige documentaire Flatpack Empire over IKEA. Het Zweedse merk heeft de manier waarop de meeste mensen wonen voorgoed veranderd.

IKEA, je houdt ervan of je verafschuwt het. Ik moet heel eerlijk bekennen, dat ik tot de laatste groep behoor. Ik heb het heus weleens geprobeerd, maar ik vind de kwaliteit vaak zó belabberd. Hoewel ik erin geslaagd was om ons huis lange tijd IKEA-vrij te houden, hebben we in de slaapkamer nu toch weer een ladekastje van de Zweedse woongigant staan. Mijn man Evren is namelijk wel een IKEA-lover. Hij is gek op de vrolijke kleuren en het praktische karakter van de meubels en de prijzen zijn zo lekker laag. Tandenknarsend gaf ik me gewonnen, maar het valt niet mee om de nu alweer scheeftrekkende lades te zien. Gelukkig staat het ding geparkeerd in een soort halve inloopkast in de muur zodat mijn netvlies nog een beetje gespaard blijft.

ikea-1962-meubels-catalogus-go-with-the-vlo

Ik zeg eerlijk: deze vroege IKEA-meubels vind ik wél leuk.

ikea-1952-catalogus-vintage-go-with-the-vlo

De allereerste IKEA-catalogus uit 1951.

ikea-1971-catalogus-bankstel-go-with-the-vlo

Loungen konden ze in de jaren zeventig als de beste.

Maar wat je ook van IKEA vindt, het is gewoon een iconisch merk. Iedereen kent het. Dat is de verdienste van oprichter Ingvar Kamprad. De Zweed, die op 27 januari j.l. op 91-jarige leeftijd stierf, startte IKEA in 1943. Hij was toen pas zeventien jaar. IKEA is een samenvoegsel van de eerste letters van zijn naam, de boerderij Elmtaryd waar hij destijds met zijn ouders woonde en het nabijgelegen dorp Agunnaryd. Aanvankelijk handelde Ingvar in kerstkaarten, zaden, pennen, en nylonkousen, maar in 1948 schakelde hij over op de verkoop van meubels. Een gouden beslissing, zou al snel blijken. IKEA veroverde in rap tempo de wereld. Zeker toen Ingvar vanaf 1952 zelfbouwmeubels begon te produceren. Het zorgde voor een revolutie in onze huizen. Ingvar zag zijn banksaldo gestaag groeien. Volgens schattingen bezat hij bij zijn dood een vermogen van bijna vijftig miljard euro. Daar kun je heel wat BILLY-boekenkasten van kopen.

Foute oom Dagobert
Een gezellige vent was Ingvar niet. Hij zoop als een ketter, stond bekend als een gehaaide belastingontwijker en zette zich in zijn jonge jaren actief in voor de nazi-beweging in Zweden. Hij lag continu overhoop met zijn drie zoons en was een krent met een hoofdletter K. Hij reed rond in een Volvo uit 1993, verkoos de bus en tram boven de duurdere taxi en vloog lowbudget. De Zweedse Dagobert Duck hield verder van goedkoop eten. Hij dineerde graag in zijn eigen IKEA-restaurants. En zijn meubels? Natúúrlijk ook van IKEA. Hij zette ze zelf in elkaar. Grappig is dat Ingvar zijn kleding tweedehands kocht op vlooienmarkten. Hij wilde hiermee het goede voorbeeld geven, zei hij altijd. Dit van de man die aan de wieg stond van fast furniture en de trend van het snelle weggooien. Breek Moeder Aarde hierover de bek maar niet open.

ikea-1966-woonkamer-catalogus-go-with-the-vlo

Ingvar Kamprad stampte een gigantisch woonimperium uit de grond.

ikea-1970-catalogus-sexy-bankstel-go-with-the-vlo

Van de IKEA-catalogus worden jaarlijks 203 miljoen exemplaren gedrukt in 35 verschillende talen.

ikea-1959-catalogus-meubels-go-with-the-vlo

Met zo’n minimalistische cover zouden ze nu niet meer wegkomen. Fraai is-ie wel.

De BBC besloot dat het hoog tijd was voor een grote documentaire over IKEA: Flatpack Empire. Het is een knipoog naar de platte pakketten waarin IKEA zijn producten verpakt. In de drie afleveringen worden de minder politiek correcte kanten van het bedrijf ongetwijfeld onder het IKEA-tapijt gemoffeld, maar je krijgt wel een interessant kijkje in de keuken. Van de designstudio’s tot fabrieken en winkels, ieder aspect wordt belicht. Een belangrijke rol is weggelegd voor het totstandkomingproces van de legendarische IKEA-catalogus, die sinds 1951 ieder jaar verschijnt (een compleet overzicht vind je op de site home-designing.com). Het dikke lekkermaakboek heeft een oplage van 203 miljoen exemplaren in maar liefst 35 talen.
Of ik zelf ga kijken? Nee, ik ben in Brussel en ga vanavond uit eten. Jeetje, heb ik even pech!

Flatpack Empire start vanavond om tien uur Nederlandse tijd op BBC Two. Meer info: bbc.co.uk.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑