...

Marktreview Rommelmarkt Heemraadsplein vazen

Gepubliceerd op 1 augustus, 2014 door Danny Post

0

Komt tijd, komt Heemraad

Nog geen rommelmarktplannen aanstaande zondag 3 augustus? Waag een gokje op het gezellige Heemraadsplein in Rotterdam. Je koopt er zomaar een schilderij uit 1907. 

“Schatje, deze markt is echt garbage.” Wanneer ik mijn man Evren enkele weken geleden overhaal (lees: erin luis) om weer eens naar de grote rommelmarkt op het Heemraadsplein te gaan, wordt er bij aankomst flink gebromd. Als een oorwurm met chronische obstipatie sjokt hij achter me aan. Chagrijnig tot en met. “Kijk dan, wat een zooi. Dit is niks, he-le-maal niks.”

Heemraadsplein Rotterdam rommelmarkt boeken

Zou het Heemraadsplein ook in dit boek genoemd worden?

Rommelmarkt Heemraadsplein Rotterdam gereedschappen

Gevaar: gereedschappenzone.

Rommelmarkt Heemraadsplein Rotterdam gitaren

Hé, hoor ik daar de zoete klanken van toffe tweedehands?

heemraadsplein-vaas-west-germany-go-with-the-vlo

Deze grijze West Germany-vaas staat nu in mijn werkkamer.

Ik zet meest mijn zonnige hoofd op om de donderwolken boven zijn hoofd te verdrijven. Deze rommelmarkt die zo’n eenmaal per maand wordt georganiseerd, is inderdaad niet voor de jager met een zwak gestel. Bakken met oude kranen, kleding die al tijdens de eerste draagronde niet fashionable was, dozen ondefinieerbare keukenspullen, je moet soms het zicht van een adelaar hebben om erdoorheen te kijken. Maar guess what? Dat heb ik. Op papier mag ik dan min 2,5 hebben, als het op deze vlooienmarkt aankomt, zie ik haarscherp waar de goodies liggen.

Schilderij uit 1907
Bogend op alweer enige jaren Heemraadsplein-ervaring kan ik zeggen dat ik hier talloze juweeltjes aantrof. Van de helrode keramieken seventies schaal voor twee euro tot een schilderij van de haven van St. Tropez voor twintig euro, ik vertrek regelmatig met een grote smile. Ik houd van het ongepolijste, rommelige karakter van deze markt. Dit is avontuur. Ik ga hier dan ook liever naartoe dan naar de zustermarkt op het Rotterdamse Visserijplein.

Rommelmarkt Heemraadsplein Rotterdam bontjassen

Op het Heemraadsplein kun je het zo bont maken als je zelf wilt.

Rommelmarkt Heemradsplein Rotterdam

Een kleine oase van kwaliteitsvintage.

Rommelmarkt Heemraadsplein Rotterdam seventies

West Germany in Rotterdam-West. Het komt voor.

rotterdam-heemraadsplein-schilderij-go-with-the-vlo

Ik ben nog steeds verschrikkelijk blij met dit schilderij uit 1907. Wat een belachelijk koopje.

De truc is om door te bijten. Ploeg door de dozen op de grond ook al nodigt niets eraan je uit. En sla geen rij kramen over, zelfs niet als je ontmoedigd raakt. Onder de grote bomen kun je stomtoevallig tegen een verkoopster van Belgisch antiek aanlopen (“Eén keer per maand haal ik daar hartstikke leuke spulletjes vandaan.”) of een groezelig mannetje dat handelt in antieke meubels (spijtig genoeg bleek zijn vettige bril niet te koop). It can happen. Dolgelukkig was ik met een schilderij uit 1907 van een chique dame. Ik kocht het voor tien euro. Tien euro!

Game, set, Madge
Zelfs wanneer je na een eerder bezoek ietwat gedesillusioneerd wegging, loont het om er de volgende keer toch weer heen te rijden. Want deze markt is wisselvalliger dan het Nederlandse weer. De ene keer bleh, de andere keer Oh.My.God. Dat heeft net als op het Visserijplein te maken met de verschillende organisatoren die hier staan. De markt lijkt misschien steeds hetzelfde, dat is-ie beslist niet.

Rommelmarkt Heemraadsplein Rotterdam Emanuelle stoel

Sexy spiegel en stoel voor de amateur-Emmanuelle.

Rommelmarkt Heemraadsplein Rotterdam kleding

En weer héél snel doorlopen.

Rommelmarkt Heemraadsplein accordeon kleding

Verras je lover met iets anders dan een midweekje Parijs. Go accordeon.

rotterdam-heemraadsplein-rommelmarkt-go-with-the-vlo

Ik heb een zwak voor het Heemraadsplein, jij ook?

Het Heemraadsplein brought to you by BB-Evenementen is helaas anders dan wanneer Beukers of Willy’s er een tweedehands feestje viert. Daarom: tanden op elkaar en gaan. Weet inmiddels ook mijn man. Nadat de eerste ergernis is verdwenen, ontdekt Evren een stel puntgave platen. Ook spot hij een zeldzame vinyl-versie van de Madonna-hit Frozen. Verbaasd: “Die heb ik echt nog nooit gezien in het wild, alleen op internet.” Triomfantelijk kijk ik hem aan: “Ik zei het je toch? Geduld is hier de sleutel!”

Check voor de eerstvolgende data de agenda van Go with the Vlo of de sites van de genoemde organisatoren.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Komt tijd, komt Heemraad Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

3


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑