...

Expositie marilyn-monroe-veiling-2016-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 30 oktober, 2016 door Danny Post

1

Koop een stukje uit het leven van Marilyn Monroe

Marilyn Monroe blijft de meest iconische filmster aller tijden. Wie zou er niet een jurk of een ander persoonlijk item van haar willen bezitten? Op 17, 18 en 19 november kun je weer een kansje wagen tijdens een enorme veiling waar behalve Marilyns jurken en juwelen ook haar aantekeningen, privéfoto’s, make-up en keukengerei onder de hamer gaan. 

Foto’s: Julien’s Auctions, De Nieuwe Kerk, 20th Century Fox

Negentig zou ze dit jaar zijn geworden. Maar ze overleed toen ze pas 36 was. Toch zal Marilyn Monroe vanwege haar magische schoonheid en turbulente privéleven altijd voortleven. Dat bewijst ook weer het succes van 90 jaar Marilyn in de Nieuwe Kerk te Amsterdam. De tentoonstelling, die nog tot en met 5 februari 2017 te zien is, wordt drukbezocht. Aan de hand van veel persoonlijke bezittingen uit Marilyns laatste huis op 5th Helena Drive in Brentwood, California, krijg je een beeld van de legende en de vrouw erachter. Fans verdringen zich om alle privéobjecten, waaronder beroemde kledingstukken, accessoires en documenten, van dichtbij te bewonderen. De spullen komen uit de collectie van de Duitse Monroe-verzamelaar Ted Stampfer. Hij is geobsedeerd door de vamp en wil het liefst alles van haar hebben.

marilyn-monroe-expositie-veiling-go-with-the-vlo

Alles waar Marilyns vingerafdrukken op staan, verandert in goud.

marilyn-monroe-dood-go-with-the-vlo

Bevroren in de tijd. De actrice bleef voor eeuwig jong.

Dikke kans dat Ted fanatiek meebiedt tijdens de Marilyn Monroe-veiling die het Amerikaanse veilinghuis Julien’s Auctions op 17, 18 en 19 november organiseert. Het wordt de grootste verkoop van Marilyn-spullen in lange tijd. Er komen allerlei legendarische kledingstukken voorbij, waarvan de jurk die de ster droeg tijdens de verjaardag van John F. Kennedy de bekendste is. Eerder werd de jurk al eens verkocht voor 1,26 miljoen en de verwachting is dat ze nu drie miljoen zal opleveren. Misschien nog wel interessanter zijn de kleinere en zeer persoonlijke items die onder de hamer gaan: Marilyns aantekeningen, privéfoto’s, bonnetjes, medicijnen, dieetplan, make-up en zelfs haar pannen en ander keukengerei. Ze zeggen iets over wie Marilyn écht was. Ik vond het fantastisch om alleen al door de veilingcatalogus te bladeren. Wat een zinderend spektakel belooft dit te worden. Ik maakte alvast een best of. Wie biedt?

 

In een stoeipakje bij de bushalte
Dat Marilyn een Golden Globe-nominatie kreeg voor haar rol in Bus Stop (1956) dankte ze mede aan de magie van kostuumontwerper William ‘Billy’ Travilla. Hij bedacht deze spannende saloon-outfit. Het werd een van haar meest iconische looks. De vamp paradeerde erin rond terwijl ze het nummer That Old Black Magic zong. William wist wat haar fans wilden zien: tits, ass and lots of leg. Fan van Bus Stop? Er wordt ook een serie hele gezellige setkiekjes geveild. Richtprijzen: pakje 80.000-100.000 dollar, foto’s 300-500 dollar.

marilyn-monroe-bus-stop-pakje-go-with-the-vlo

Concullega’s van Marilyn zagen groen van jaloezie. Wat een fijn pakje!

bus-stop-fotos-veiling-go-with-the-vlo

Even lekker knuffelen op de set van Bus Stop.

 

Marilyns medicijnen
Het is een bekend feit dat Marilyn niet kon functioneren zonder een vracht aan pijnstillers en andere medicijnen. Het blijft stuitend dat artsen haar volpompten met troep die ze eigenlijk niet nodig had en zo uiteindelijk mede de hand hadden in haar vroegtijdige dood (als je tenminste gelooft dat ze niet werd vermoord). De inhoud van dit pillenpotje uit 1960 slikte Marilyn – op dat moment ‘mevrouw Miller’ vanwege haar huwelijk met schrijver Arthur Miller – op de set van Let’s Make Love (1960). Het medicijndoosje haalde ze bij Hilp’s Drug Store in Reno waar ze aan The Misfits (1961) werkte. Het zijn de stille getuigen van een wankel en eenzaam bestaan. Tragisch.
Richtprijzen potje en doosje: 800-1.200 dollar per stuk. 

marilyn-monroe-medicijnen-pillen-go-with-the-vlo

Van Marilyn tot Prince en Michael Jackson, het blijft zonde dat zulke zooi hun ondergang werd.

 

Haar presidentiële sexjurk
Op 19 mei 1962 vierde president John F. Kennedy zijn verjaardag met een groot feest in Madison Square Garden in New York. Hoogtepunt was Marilyns nu legendarische vertolking van Happy Birthday. Zelden werd een jarige op een geilere manier toegezongen. Voor velen is dit hitsige optreden hét bewijs dat John en Marilyn met elkaar het bed deelden. De diva had in ieder geval geen ondergoed aan toen ze voor de president verscheen. Haar nude soufflé chiffon jurk die was bezaaid met strategisch geplaatste kristallen en werd ontworpen door de Franse designer Jean Louis, liet daar ook geen ruimte voor. Ze was zo nauwsluitend dat Marilyn erin genaaid moest worden. Flonkerend onder de lampen was ze op haar allermooist, een ware godin. Niemand kon toen nog weten dat haar licht in minder dan drie maanden voorgoed zou doven. Vind je de jurk een beetje te duur? De schets van ontwerper Bob Mackie (hij was in 1962 de assistent van Jean Louis) is ook fraai. Richtprijzen: jurk 2.000.000-3.000.000 dollar, schets: 4.000-6.000 dollar. 

marilyn-monroe-jurk-happy-birthday-go-with-the-vlo

Happy Horny Birthday Mr. President… Zouden er nog belastende vlekken op zitten?

marilyn-monroe-kennedy-1962-go-with-the-vlo

Marilyn op het feest met Robert en John F. Kennedy. Ze zou het met beide broers hebben gedaan.

 

Kiek mij eens sexy zijn
Tijdens de veiling worden een hoop privéfoto’s aangeboden. En dan besef je weer dat Marilyn ook in het dagelijkse leven adembenemend mooi was. Hier zien we haar circa 1955 in New York toen ze het theaterstuk The Skin of Our Teeth bezocht. Glamour ten top. Richtprijs: 100-200 dollar.

marilyn-monroe-kiekje-veiling-go-with-the-vlo

Een simpel avondje uit kreeg meteen allure zodra Marilyn erbij was.

 

Zo creëerde ze haar flawless face
Als je ergens nog het DNA van Marilyn Monroe terug zult vinden, is het wel tussen haar make-up en huidverzorgingsspullen. Neem bijvoorbeeld dit rougedoosje, de poederdoos van Elizabeth Arden met rhinestones en de Bachelor’s Carnation-lipstick van Revlon. Vooral de laatste spreekt tot de verbeelding. Alsof Marilyn een minuutje geleden nog haar uitdagende mond bijstiftte. “I wanna be loved by you, just you and nobody else but you. Boop-boop-a-doop!” Richtprijzen: rouge 2.000-3.000 euro, poederdoos 2.000-3.000 euro, lipstick 3.000-5.000 euro.

marilyn-monroe-cosmetica-go-with-the-vlo

Haar make-up. Dichterbij Marilyn Monroe kun je haast niet komen.

 

Marilyns maffiavriendje
Tegen het eind van haar leven kreeg Marilyn gezelschap van de vrolijke blaffer Maf. Cadeautje van haar goede vriend Frank Sinatra. Maf was een afkorting van maffia en verwees naar Franks criminele maatjes. Zoals iedere trotse hondenbezitter ging Marilyn veelvuldig met haar trouwe viervoeter op de foto. Richtprijzen: grote foto 300-500 dollar, kleine foto’s 400-600 dollar.

marilyn-monroe-hondje-maf-go-with-the-vlo

In juni 1961 poseerde Marilyn met Maf en haar superfan James Haspiel. Woef!

marilyn-monroe-maf-hondje-go-with-the-vlo

Indien Maf nu geleefd had, zou hij een eigen Instagram-account hebben met miljoenen volgers.

 

Go with the Stro
Dat Marilyn haar haren zo vaak bleekte, bleef niet zonder gevolgen. Na haar dertigste begon haar peroxide coupe behoorlijk uit te drogen. Daar klaagde ze openlijk over. Ze had moeite met wat ze “het verval” noemde. Om te voorkomen dat ze op haar veertigste een bos stro zou hebben, kocht ze zich scheel aan de voedende conditioneer Kolestral van Wella. Elegant is Marilyns bakelieten kam. Misschien zit er nog wel een haarzakje tussen de tanden en kun je de filmster klonen? Richtprijzen: Kolestral 600-800 dollar, kam 600-800 dollar.

marilyn-monroe-haar-veiling-go-with-the-vlo

Geen dom peroxide blondje. Marilyn wist dat ze moest blijven smeren om haar haren te behouden.

 

Onderhoudskosten van een filmgodin
Hoeveel kostte het om Marilyn Monroe te zijn? Een stapel financiële documenten uit het laatste jaar van haar leven licht een tipje van de luier op. En wat blijkt? In maart van 1962 betaalde Marilyn meer geld aan sterrenkapper George Masters (‘Magician of Styling and Makeup’) dan aan haar psychiater Ralph R. Greenson. Richtprijs: 3.000-5.000 dollar.

marilyn-monroe-uitgaven-go-with-the-vlo

Van psychiaterkosten tot groot haaronderhoud: innerlijk én uiterlijk waren belangrijk.

 

Diva in zwart-wit
Voor één keer in de schoenen staan van een legende? Ook Marilyns witte hakken mogen weg. Ze zijn uitstekend te combineren met de zwarte cocktailjurk van Ceil Chapman, een van haar favoriete ontwerpers. De actrice straalde in zijn creatie op 19 december 1953 toen ze in het Ambassador Hotel in Los Angeles de Miss Press Club Award ophaalde. Denk niet wit, denk niet zwart, denk zwart-wit! Richtprijzen: hakken 2.000-4.000 dollar, jurk 30.000-40.000 dollar.

marilyn-monroe-veiling-jurk-go-with-the-vlo

Wit voetje halen? Marilyn had schoenmaat 40.

 

Boos briefje
Hoe gekweld en wanhopig Marilyn zich soms voelde, lezen we in deze schrijnende aantekeningen die ze maakte op de set van een van haar films. De eeuwige druk die ze voelde om perfect te zijn, haar sombere buien, ze werden haar soms teveel: “I almost threw up my whole lunch. I’m tired. I’m searching for a way to play this part I am depressed with my whole life since I first remember – How can I be such a gay young hopeful girl … my concentration wavers most of the time … I must try to work and work on my concentration.” Richtprijs: 15.000-20.000 dollar.

marilyn-monroe-briefjes-boos-go-with-the-vlo-2

Ze had alles, maar voelde zich meestal doodongelukkig.

 

Marilyns geheime peukenvoorraadje
Een oldskool koningin van het witte doek kon niet zonder haar sigaretten. Omdat een gewoon pakje Philip Morris zo ordinair zo stond, stopte Marilyn haar nicotinestokjes in een zogeheten minaudière, een soort metalen clutch met vakjes voor poeder, rouge, lipstick en onderop sigaretten. Zo kon ze op een chique manier stoombootje spelen als ze de behoefte voelde. Richtprijs: 20.000-30.000 dollar.

marilyn-monroe-pandora-sigaretten-go-with-the-vlo

Marilyns minaudière is een Pandora van Wadsworth. De peuken werden ontworpen door Philip Morris.

 

Souvenirs van een boekenwurm
Als Marilyn zelf niet zat te tikken op haar typemachine, las ze de woorden en gedachten van anderen. Ze zat eeuwig met haar neus in de boeken. Door deze bonnetjes van boekenwinkels weten we welke titels ze zoal kocht: The Great GatsbyVan Gogh’s Great Period, maar ook An Encyclopedia of Gardening. Richtprijzen: typemachine 800-1.200 dollar, bonnetjes 400-600 dollar.

marilyn-monroe-boeken-typemachine-go-with-the-vlo

In de laptoploze sixties sleepten mensen nog zulke bakbeesten met zich mee.

 

Domestic goddess Monroe
Thuis rommelde Marilyn vaak wat in haar keuken. Er worden talloze keukenspullen geveild, zoals dit kookboek (een van vele), een bakplaat, broodrooster en een stel spatels en messen. We kunnen La Monroe helaas niet meer vragen wat haar favoriete recepten waren uit Elena’s Famous Mexican and Spanish Recipes van Elena Zelayeta. Haalde ze hier haar gerechten uit voor een spicy avondje met JFK? Richtprijzen: kookboek 1.500-2.500 dollar, keukengerei 600-800 dollar, bakplaat 400-600 dollar, broodrooster 3.000-5.000 dollar.

marilyn-monroe-koken-veiling-go-with-the-vlo

Marilyn beleefde niet alleen pittige tijden in de slaapkamer.

marilyn-monroe-kookspullen-go-with-the-vlo

Omelet à la Monroe bakken? Bied mee.

 

Kerst met Chanel
Het enige dat Marilyn in bed droeg? Chanel N°5! Ze deelde haar liefde voor dit parfum graag met anderen, blijkt uit deze bon van I. Magnin & Co. in Beverly Hills. Op 24 december 1959 kocht ze daar een grote fles voor Agnes Flannigan, een van haar vaste haarstylisten. Waarschijnlijk was het een kerstcadeautje. Merry sexy Christmas! Richtprijs: 400-600 dollar.

marilyn-monroe-chanel-no-5-go-with-the-vlo

Een paar druppeltjes Chanel N°5 en de kerels komen als vliegen op je af, aldus Marilyn.

 

Mannen houden van blondjes in rode glitterjurken
Gentlemen Prefer Blondes (1953) maakte van Marilyn definitief een superster. De film over twee showgirls die op rijke mannenjacht gaan, is grappig en kent een aantal onvergetelijke scènes. Een topper is het openingsnummer Two Little Girls from Little Rock dat de blondine met tegenspeelster Jane Russell zong. In die scène droegen de twee dames identieke robijnrode jurken, die net als het pakje uit Bus Stop ontworpen werden door William ‘Billy’ Travilla. Janes exemplaar wordt geveild, evenals een gesigneerde foto waarop Marilyn in dezelfde jurk poseert op de set. Richtprijzen: jurk 30.000-50.000 dollar, foto 4.000-6.000 dollar.

marilyn-monroe-gentlemen-prefer-blondes-jurk-go-with-the-vlo

“Voor Paul, ik hou van je vriend” schreef Marilyn op de gesigneerde foto.

 

Bellen met Brando
Marilyn kende een heleboel mensen en hun nummers krabbelde ze allemaal in haar adressenboekje. Van het merk Gucci, want zo’n ding moest natuurlijk wel een beetje klasse uitstralen. Tussen de namen duikt ook acteur Marlon Brando op. Hij en Marilyn hadden een stomende affaire en bleven erna altijd vrienden. With benefits? Richtprijs: 40.000-60.000 dollar.

marilyn-monroe-adresboekje-brando-go-with-the-vlo

Marlon neemt helaas niet meer op. De acteur overleed in 2004 op tachtigjarige leeftijd.

 

Casa di Sexbom
Marilyns bungalow in het Californische Brentwood was een vreemde verzameling van design, kneuterig en antiek. Ze bezat een echte Barcelona chair, maar even verderop stond bijvoorbeeld weer een comfy corduroy fauteuil. Haar ladekast heeft de look van een negentiende-eeuws Engels meubelstuk. Mix and match, miss Monroe was er gek op. Richtprijzen: Barcelona chair 3.000-5.000 dollar, fauteuil 2.000-3.000 dollar, kast 3.000-5.000 dollar. 

marilyn-monroe-meubels-go-with-the-vlo

Eigen huis en van-alles-wat-interieur.

 

Mijn naam is Monroe, Marilyn Monroe
In 1954 trad Marilyn op voor de Amerikaanse troepen in Korea. Op het identiteitsbewijs dat speciaal voor die gelegenheid gemaakt werd, staat bij positie: USO Entertainer. De actrice gebruikte in die periode de achternaam van haar tweede echtgenoot, honkballer Joe DiMaggio. Op de achterkant vind je haar vingerafdrukken. Alsof er iemand bestond die níet wist wie ze was. Richtprijs: 10.000-20.000 dollar. 

marilyn-monroe-persoonsbewijs-go-with-the-vlo

Rara, wie ben ik?

 

Kapitale oorlellen
Diamonds Are a Girl’s Best Friend zong Marilyn en het klopte: in tegenstelling tot mannen verlieten ze haar nooit. Er komen tijdens de veiling verscheidene sieraden voorbij, maar deze ‘simulated’ (lees: imitatie) diamanten oorbellen hebben de meeste allure. Het eerste paar liet Marilyn extra schitteren op de première van The Seven Year Itch (1955) en het tweede paar droeg ze in de film How To Marry A Millionaire (1953). “Square-cut or pear-shaped, these rocks don’t lose their shape. Diamonds are a girl’s best friend… Richtprijs per paar: 80.000-100.000 dollar.

marilyn-monroe-oorbellen-veiling-go-with-the-vlo

The Seven Year Itch-première. Marilyns echtgenoot Joe DiMaggio vertrok, maar haar oorbellen bleven.

oorbellen-marilyn-monroe-go-with-the-vlo

“Hoe sla ik een miljonair aan de haak en krijg ik iedere week verse diamanten?”

 

Heet cocktailjurkje 
Kim ‘kijk naar mij’ Kardashian had niet het patent op niemendalletjes waar je borsten en billen uitvallen. Marilyn droeg dit nietsverhullende cocktailjurkje tijdens een memorabele scène in de film Some Like it Hot (1959). Daarin kweelt ze, gezeten op een grand piano, de klassieker I’m Through With Love. Het jurkje zat naar verluidt zo strak, dat de actrice op de piano getild moest worden. Je zou het niet denken, maar in de jurk is een beha ingebouwd om Marilyns jongens wat extra ondersteuning te geven. Richtprijs: 400.000-600.000 dollar.

some-like-it-hot-jurk-monroe-go-with-the-vlo

Some Like It Almost Nude…

 

Dieetplan Monroe
Toen Marilyn aan haar laatste film Something’s Got to Give (1962) begon, was ze slanker dan ooit. Dit dieetplan, dat voor haar werd opgesteld door dokter Leon Krohn, was mede de oorzaak (dat en een galblaasoperatie). De voedseladviezen die erin staan, gelden nog steeds: beperk je inname van suiker, vetten en koolhydraten. Spijtig genoeg maakte Marilyns gezonde eetpatroon uiteindelijk niet uit. Op 5 augustus 1962 stierf ze naar verluidt aan een overdosis slaappillen. Something’s Got to Give, waarvan het script (met Marilyns persoonlijke notities) ook te koop is, werd nooit afgemaakt. Richtprijzen: dieet 400-600 dollar, script 15.000-20.000 dollar.

marilyn-monroe-veiling-dieet-go-with-the-vlo

Marilyn was kort voor haar dood op haar dunst.

marilyn-monroe-dieet-veiling-go-with-the-vlo

Supersexy in haar sixties jurkje.

somethings-go-to-give-marilyn-monroe-go-with-the-vlo

Something’s Got To Give werd nooit voltooid, maar de scènes die Marilyn filmde staan online. Aanrader!

 

De grote Marilyn Monroe-veiling wordt gehouden op 17, 18 en 19 november bij Julien’s Auctions in Los Angeles. Natuurlijk kun je online meebieden. Kijk voor de gehele catalogus en allerlei lekkermaak-filmpjes op de site: juliensauctions.com. De tentoonstelling 90 jaar Marilyn (Omzien naar een iconische vrouw) loopt nog tot en met 5 februari 2017: nieuwekerk.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Koop een stukje uit het leven van Marilyn Monroe

  1. Pingback: Cocktails, Cadillacs en candy colours | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑