...

#tbt Balmain vintage shoppen

Gepubliceerd op 5 november, 2015 door Danny Post

0

Koop gewoon lekker vintage Balmain

Terwijl nu in veel H&M-filialen het bloed langs de ramen druipt omdat iedereen iets van Balmain wil hebben, grijpen wij deze Throwback Thursday aan om op zoek te gaan naar vintage kleding van het Franse modehuis. Wat blijkt? Online is er genoeg prachtigs te koop en voor lagere prijzen dan je zou verwachten. Sla je Balmain slag!

Natuurlijk heeft ontwerper Olivier Rousteing wonderen verricht met modehuis Balmain. Sinds hij er in 2011 aantrad, is de omzet door het plafond geschoten en vreten sterren als Rihanna, Kim Kardashian, Kanye West en Gwyneth Paltrow zijn creaties. En natuurlijk zijn de kledingstukken die hij maakte in samenwerking met H&M edgy en kleurrijk, maar laten we niet vergeten dat het in 1945 allemaal begon met de Franse Pierre Balmain. De man die het modehuis leidde tot aan zijn dood in 1982 en ‘de koning van de Franse mode’ werd genoemd, ontwierp vier decennia lang de schitterendste creaties. Van de filmdiva’s Ava Gardner en Brigitte Bardot tot de koningin van Thailand, iedereen paradeerde rond in Balmain. Zo hot was het merk dat zanger Peter Sarstedt in 1969 in het nummer Where Do You Go To (My Lovely)? zong: “Your clothes are all made by Balmain”. Elke vrouw die zichzelf enigszins een vamp vond, kon niet zonder.

Pierre Balmain oude creaties

Of er in het atelier van Pierre Balmain gerookt werd? Tuurlijk! (Carl Van Vechten)

Brigitte Bardot in Balmain

Brigitte ‘Balmain’ Bardot wist hoe ze haar talenten optimaal kon etaleren.

Balmain H&M

Olivier Rousteing liet zich voor zijn H&M-collectie niet echt inspireren door het verleden. (H&M)

Het geheim van Pierre Balmain? Hij wist wat vrouwen wilden. Kleding moest elegant zijn, hun vormen benadrukken zonder ordinair te worden en vooral glamour uitstralen. Die les leerde hij al jong toen hij in de kledingboetiek van zijn moeder en zus ging werken. Pierre had een feilloos oog voor detail en hield van vernieuwing, maar ging nooit over het randje. De designer had een bloedhekel aan schreeuwerige jurken met heel veel bling. Een befaamde uitspraak van hem luidt dan ook: “Goede mode is evolutie, geen revolutie.”

Balmain-koopjes op internet
Het is dan ook de vraag wat Pierre gevonden zou hebben van de kleding die zijn opvolgers bij Balmain maakten. Na Pierres dood mochten onder meer Erik Mortensen, Oscar de la Renta en Christophe Decarnin het met wisselend succes proberen. Deed Oscar het nog heel goed (hij zou bijna tien jaar aanblijven), de ‘rock-chic’-ontwerpen van Christophe werden fel bekritiseerd. Ze hadden bar weinig meer met het gedachtengoed van de oude meester te maken. En nu is er dus de populaire Olivier Rousteing. Zijn Balmain jasjes en jurken voor H&M vliegen as we speak de winkels uit. Omdat je waarschijnlijk niet alles van je verlanglijstje kon scoren, bieden we je een alternatief. Waarom koop je op eBay niet lekker een vintage Balmain kledingstuk?

1. Sexy jurkje
Dit crèmekleurige jurkje uit de jaren tachtig is zo licht dat je amper voelt dat je hem aanhebt. Met of zonder de ceintuur blijft hij cute. En zodat iedereen weet dat je een vintage Balmain op de kop tikte: in de stof zijn piepkleine handtekeningen van Pierre Balmain verweven. Subtiel als de meester zelf. Medium. Prijs: $72,-. Klik hier voor de advertentie.

Balmain sexy jurkje

Geen ondergoeddraagster? Dan wel uit de buurt van fel licht blijven.

 

2. Avondjurk van chiffon
In deze ragfijne seventies jurk is het goed fladderen op een tuinfeest of discoparty. Hij bestaat uit twee delen. Je kunt ze samen dragen of alleen de jurk eronder. Maat 40. Vraagprijs is £150,-, maar lager bieden mag zegt de verkoper. Oh, en hij is langs de stomerij geweest, dus je ruikt geen retro zweetgeurtjes. Klik hier voor de advertentie.

Balmain seventies avondjurk

Balmain-blauw geeft je vleugels.

 

3. Klassieke bontjas
Ja, hij is gemaakt van echt bont en dat zal bepaald niet iedereen bevallen. Toch laten we je deze fifties nerts zien, omdat hij zo symbolisch is voor de oude diva-look van Balmain. Al is-ie vast niet van Brigitte Bardot geweest. De dierenliefhebster had er direct een emmer rode verf overheen gekieperd. Prijs: £132,21. Klik hier voor de advertentie.

Balmain nertsjas

“The name is Bont, Balmain Bont.”

 

4. Glibberig cocktailjurkje
In de eighties wisten vrouwen hoe ze een entree moesten maken. Dit paillettenjurkje met slangenprint is ssssssssexy. De verkoper vraagt er het krankzinnige bedrag van $529,- voor, maar uit ervaring weten we dat dit met een beetje straf onderhandelen vast (op z’n minst) te halveren is. Successsssss! Klik hier voor de advertentie.

Balmain cocktailjurkje slangenprint

Kaa de slang kon het maken van deze jurk helaas niet meer navertellen.

 

5. Gestreept secretaressejurkje
Heel gek, maar bij het zien van dit jurkje moesten we denken aan de film 9 to 5 met Dolly Parton. Very sexy secretary. Leuk om de collega’s op de kantoor mee te prikkelen, al kun je hem ook bewaren voor een stomend rollenspel in de slaapkamer. “Meneer de directeur, ik heb het zó ontzettend heet…” Prijs: $59,50. Klik hier voor de advertentie.

Balmain gestreept jurkje sexy

Dit jurkje vraagt om een goede draagbeurt.

 

6. Wollen pakje
Op en top Balmain is deze deux-pièces uit de jaren vijftig. Je kunt full-out fifties gaan door het jasje en de rok te combineren met een parelsnoer en dophoedje, maar als je dat teveel vindt kun je het jasje ook met een jeans dragen. De vraagprijs is $750,-, maar bied gewoon $200,-. Het antwoord zal je nog verrassen. Klik hier voor de advertentie.

Balmain wollen pakje fifties

Diva de luxe.

 

7. Rode jasjurk
Officieel is het een jurk, maar het had net zo goed een trenchcoat kunnen zijn. Afkomstig uit het kledingarchief van een filmmaatschappij heeft hij sinds de jaren zeventig een opwindend leven geleid, maar dat is hem beslist niet aan te zien. De kleur knalt nog als de dag van gisteren. Prijs: $150,- of doe een leuk bod. Klik hier voor de advertentie.

Balmain rode jasjurk seventies

Met zo’n schappelijke prijs hoef je niet in de rode cijfers te belanden.

 

8. Glimmend jurkje 
Geef je leven wat seventies glans met deze klassieke beauty. Hij is op verschillende manieren te strikken, dus verveelt niet snel. Bovendien mankeert er niets aan. De vorige eigenares koesterde er duidelijk warme gevoelens voor. Ga jij dit jurkje binnenkort met net zoveel liefde overstelpen? Prijs: $165,-. Klik hier voor de advertentie.

Balmain glimmend jurkje strik

Ga je voor zo’n Michael Jackson-jasje van H&M/Balmain of kies je toch iets simpelers?

 

9. Brocaat colbert
Hiervoor heb je net zo’n wespentaille nodig als voor de Balmain-creaties van Olivier Rousteing. Dan komen de powerschouders nog beter uit. Natuurlijk kun je overwegen om er -geheel in eighties stijl- een ontplofte Patricia Paay coupe bij te nemen, maar dit colbert heeft eigenlijk al retro smoel genoeg. Prijs: £150,- of doe een bod. Klik hier voor de advertentie.

Balmain jasje eighties

Een goeie jeans erbij en je bent klaar.

 

10. Zalmroze ding
Het oogt als het uniform van een ijsverkoper, maar het is toch echt een Balmain. Volgens de verkoper stamt deze ‘unieke’ look uit de jaren zestig, maar zelf denken we dat hij van later datum is. Hoe dan ook, je valt wel op. Wees alleen niet verbaasd als iemand een hoorntje met twee bolletjes aardbei bij je bestelt. Prijs: $655,- of doe een bod. Klik hier voor de advertentie.

Balmain sixties zalmroze

“Een kuipje of een hoorntje? En wilt u er slagroom bij?”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑