...

Gespot

Gepubliceerd op 27 mei, 2017 door Danny Post

1

Koop je jeugd terug bij Antiquariaat Zwaanshals

Voor velen van ons waren Nijntje, Barbapapa en Paulus de boskabouter grote jeugdhelden. In Antiquariaat Zwaanshals te Rotterdam verzamelden ze zich voor een bonte reünie. Van boeken tot originele displays, er is net een hele reeks bijzondere spullen binnengekomen. 

Het is mijn nieuwe gewoonte om één keer per week een theetje te gaan drinken bij Kelvin Buck en Mirjam Vukman van Antiquariaat Zwaanshals. Hun winkel in Rotterdam-Noord is zó gezellig. Kelvin en Mirjam verkopen tweedehands boeken en ‘oud papier’ zoals ansichtkaarten, (reclame)folders, foto’s, fotokaarten en plattegronden. Terwijl we babbelen, snuffel ik natuurlijk altijd even rond. Welke dingen heeft Kelvin nu weer opgedoken? Vandaag verraste hij me met een één meter hoge Nijntje in de etalage. Kreeg het konijn groeihormonen toegediend? Kelvin met een grijns: “Nee, het is een originele display uit 1970 die in een warenhuis van V&D stond.”

rotterdam-nijntje-antiquariaat-zwaanshals-go-with-the-vlo

Antiquariaat Zwaanshals is een vaste thee-stop tijdens mijn wekelijkse vintagerondje.

nijntje-antiquariaat-zwaanshals-go-with-the-vlo-3

De displays springen het meest in het oog, maar Kelvin vond in Ommoord ook nog vele (kinder)boeken.

barbapapa-kleurboek-jaren-zeventig-go-with-the-vlo

Dit Barbapapa-kleurboek uit 1974 had ik nog niet eerder gezien.

barbapapa-kleurboek-antiquariaat-zwaanshals-go-with-the-vlo

Er is nooit in gekleurd, jij kunt voor vijf euro de eerste zijn.

trompet-voor-olifant-paulus-de-boskabouter-go-with-the-vlo

Paulus de boskabouter was een van mijn eigen helden. Al vond ik Eucalypta de heks het tofst.

Waar ving Kelvin deze Nijntje XXXL? “Onlangs kwam er een man bij ons in de zaak, die vertelde dat hij het huis van zijn ouders in Ommoord aan het leegruimen was. Zijn vader had altijd bij kinderboekenuitgeverij Lemniscaat gewerkt en zijn moeder werkte een aantal jaren op de kinderboekenafdeling van V&D. Hij had het idee dat er spullen lagen die nog wel interessant zouden zijn voor onze winkel. De familie zelf was er al doorheen gegaan. Alles wat ik vond, mocht ik kopen. Onmiddellijk erna ben ik naar Ommoord gereden voor een zoektocht door de woning.” Het werd voor Kelvin een terugkeer naar zijn eigen kinderjaren. “Ik vond helaas niet veel van Lemniscaat, maar er was voldoende ander uniek materiaal: romans, kinderboeken, prentenboeken, een Barbapapa-kleurboek, posters, affiches en dus enkele winkeldisplays.”

Fiep Fiep hoera!
Behalve de grote Nijntje-display kwam Kelvin nog een kleinere Nijntje-display tegen plus een stel andere kartonnen displays van jeugdhelden als Paulus de boskabouter, Olifant van Max Velthuijs en Dikkie Dik. Dikkie vond al snel een nieuw baasje, maar de anderen zijn nog te koop. Voor de grote Nijntje vraagt Kelvin 40 euro, Paulus en Olifant kosten respectievelijk 35 en 25 euro. “Ik word erg blij van zulke displays. De moeder van die man nam ze mee uit de V&D zodra een bepaalde actie voorbij was. Vrij zeldzaam, meestal werden ze weggegooid. Je kunt ook goed zien dat ze er zeer zuinig op was. De displays zijn niet verkleurd of kapot. Alleen die kleine Nijntje is er slechter aan toe. Die houden we lekker zelf om Nijntje-boekjes in te zetten.”

antiquariaat-zwaanshals-display-nijntje-go-with-the-vlo

Klein maar Nijn. Bij Antiquariaat Zwaanshals zijn eveneens de klassieke Nijntje-boekjes te koop.

nijntje-fiep-westendorp-go-with-the-vlo

Kleine Nijntje-display en een boek vol met illustraties van Fiep Westendorp. Ze blijven leuk.

antiquariaat-zwaanshals-dikkie-dik-go-with-the-vlo

Verkocht! Dikkie Dik leest inmiddels al dagelijks voor in het huis van zijn nieuwe eigenaar.

antiquariaat-zwaanshals-boeken-go-with-the-vlo

Ik verlies alle besef van tijd in deze winkel. Er valt steeds weer zo veel te ontdekken.

jip-janneke-fiep-westendorp-gordijn-go-with-the-vlo

Kelvin pinkte een traantje weg toen hij deze vintage gordijnen in het vizier kreeg.

Kelvins beste vondst in Ommoord? Gordijnen van Fiep Westendorp. Kelvin is een groot fan van de illustratrice die de kinderboeken van Annie M.G. Schmidt hun karakteristieke smoel gaf. “Toen ik aangaf dat ik helemaal weg ben van Fiep Westendorp, werd ik naar een soort Jip en Janneke-kamer geleid. Daar hingen onder andere nog gordijnen uit de jaren tachtig met de figuurtjes van Jip en Janneke erop. Ik moest ze natuurlijk hebben.” Zestig euro is de prijs die Kelvin voor de twee gordijnen in gedachten heeft, maar het zou mij niets verbazen als hij ze nog even houdt. Zoals je zult merken als je Antiquariaat Zwaanhals zelf bezoekt: de liefde voor mooie oude spullen zit diep bij de Rotterdammer. En dan is het soms verdomd lastig loslaten.

Antiquariaat Zwaanshals
Zwaanshals 271b
3035 KG Rotterdam
Tel. 010-2105251/06-26192873
antiquariaatzwaanshals.nl

 

antiquariaat-zwaanshals-oude-fotos-go-with-the-vlo

Boodschap van Kelvin: “Gooi niets weg voordat wij langs zijn geweest. Alles kan interessant zijn.”

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑