...

Gespot

Gepubliceerd op 9 mei, 2017 door Danny Post

4

Kraaiend van plezier achter je vintage kinderwagen

Sommige mensen ontgroeien het stadium van de kinderwagen nooit. Waarom zouden ze?
Er zijn zulke mooie vintage modellen te koop. Ik spotte zo al vier coole oude babymobielen.

Pedigree, Koelstra, Silver Cross, Mutsaerts, Van Werven, Marmet en Van Delft. Het zijn namen die bij de meesten van ons geen belletje (meer) doen rinkelen. Maar de echte kenners weten meteen waarover het gaat: oude kinderwagens! Er bestaat een levendige scene van mensen die vintage en antieke kinderwagens kopen, opknappen en koesteren. Twee van de bekendste Nederlandse websites op dit gebied zijn Luxe kinderwagens en Kinderwagenspul, die gerund worden door Nelly en Rob Sloep. Zij zijn fanatieke verzamelaars en houden vooral van het vakmanschap van de Engelse kinderwagens. “Onze dochters hebben vroeger zelf in een Engelse kinderwagen gelegen. Samen zijn wij in 2008 echt begonnen met het hobbymatig verzamelen van oude kinderwagens. Hoewel wij ons voornamelijk beperken tot wagens uit de jaren dertig tot en met de jaren tachtig van de vorige eeuw hebben we ook enkele wagens die ouder dan wel nieuwer zijn. Dit zijn wel speciale exemplaren zoals een wagen met zes wielen.”

van-delft-kinderwagens-vintage-go-with-the-vlo

Van Delft. Ouderwetse klasse.

silver-cross-vintage-kinderwagens-go-with-the-vlo

De Rolls Royce onder de kinderwagens. Voor je kleintje was alleen het beste goed genoeg.

kinderwagens-pedigree-vintage-go-with-the-vlo

“Nee, u droomt niet. Door deze wielen trillen de eerste babytandjes er niet meteen uit tijdens het traplopen.”

kinderwagenparade-go-with-the-vlo

Hoogtepunt voor de verzamelaar: de kinderwagenparade. De gekste babymobielen komen voorbij.

luxe-kinderwagens-vintage-go-with-the-vlo

Alleen de kleur is al amazing.

luxe-kinderwagens-vintage-museum-zwolle-go-with-the-vlo

Nog een pronkstuk uit de collectie van Nelly en Rob.

Nelly en Rob willen dat hun sites ontmoetingsplekken zijn voor andere verzamelaars. “Liefhebbers, geïntresseerden of personen die informatie zoeken over oude kinderwagens en/of poppenwagens kunnen hier hun hart ophalen.” Ze leggen uit hoe je je eigen nostalgische babylimo het beste schoonmaakt en onderhoudt en bieden veel nuttige achtergrondinfo. Daarnaast is het mogelijk om oude kinderwagens (en moderne wagens met een retro tintje) bij ze kopen. Verder kun je kinderwagenbanden, -riempjes en -matrasjes bestellen.
De collectie kinder- en poppenwagens (want ja, die verzamelen ze ook) van Nelly en Rob is zo enorm, dat ze in Zwolle het Poppen- & Kinderwagenmuseum openden. “Hier hebben wij onze eigen wagens ondergebracht, maar inmiddels ook diverse geschonken wagens. Tevens staan er diverse wagens die in bruikleen aan het museum gegeven zijn.” Het gaat in totaal om zo’n zeshonderd wagens. “Een hobby is pas leuk als je er ook anderen van kunt laten genieten.”

Ook kerels verzamelen kinderwagens
Twee andere goede adressen waar je een heleboel prachtige oude kinderwagens kunt bekijken, zijn Vintage Pram Fan en oudekinderwagens.nl van kinderwagenverzamelaar Huub Sleijpen. Huub plaatst met name op de Facebook-pagina van zijn site regelmatig zijn nieuwste aanwinsten, oude kiekjes van moeders die aan de wandel zijn met hun kinderwagen, fraaie reclames en ander beeldmateriaal. Hartstikke leuk om te zien. Zijn collectie kinder- en poppenwagens is kleiner dan die van Nelly en Rob, maar nog steeds behoorlijk: hij bezit er nu zo’n 120. “Ik begon vier jaar geleden met verzamelen door mijn inmiddels ex,” vertelt hij. “Ze was altijd kraamverzorgster geweest en wilde een oude kinderwagen in de woonkamer. Dat liep een beetje uit de hand. Toen onze relatie strandde, kon ik ze niet meer wegdoen. Aangezien ik de wagens altijd restaureerde, had ik er gaandeweg zelf ook steeds meer interesse in gekregen.”

kinderwagens-vintage-danny-post-seventies-go-with-the-vlo

Go with the Vlo, de babyjaren. In 1974 reed ook ik rond in mijn eigen coole kinderwagen.

oude-kinderwagens-museum-vlissingen-go-with-the-vlo

Het Kinderwagenmuseum in Vlissingen. Vertederd koeren is toegestaan.

kinderwagens-vintage-vlissingen-museum-go-with-the-vlo

Huub heeft zo te zien ook iets met vintage knuffelberen.

kinderwagens-vintage-advertentie-go-with-the-vlo

Lag jij vroeger soms in dit comfortabele model te kraaien en kwijlen?

kinderwagens-museum-vlissingen-go-with-the-vlo

Sommige wagens waren zo robuust dat voorbijgangers een deel van hun onderbeen misten na een botsing.

ouderwetse-kinderwagen-go-with-the-vlo

Andere wagens dienden tevens als ruimteschepen waarmee baby’s naar Mars konden reizen.

Net als Nelly en Rob startte ook Huub zijn eigen museum. Je vindt het in de Sint Jacobsstraat in Vlissingen. “Ik ben op vrijdagmiddag en zaterdagmiddag geopend van 13.00 tot 16.30 uur. Als ik tijd heb, ook op andere middagen. De toegang is gratis, maar ik stel een vrijwillige bijdrage zeer op prijs. Hiervan kan ik de energierekening betalen.” Huub nodigt iedereen uit om van de nostalgische wagens te komen genieten. Hij bezit ze uit alle decennia en van alle merken. “In die oude wagens zit zoveel karakter.” Daar steken onze hedendaagse Bugaboo’s, hoe comfortabel ze ook zijn, maar armoedig bij af. “Tegenwoordig zien de kinderwagens er allemaal hetzelfde uit en moeten ze vooral veilig en ‘makkelijk mee te nemen zijn’. Kinderwagens waren vroeger echt gemaakt om mee uit wandelen te gaan. Moeders flaneerden. Dat gebeurt nu nog zelden.”
Zijn hang naar die tijd van toen wordt gedeeld door de bezoekers van zijn museum, zegt Huub. “Mensen gaan altijd op zoek naar hun eigen kinderwagen. Die waar ze zelf in hebben gelegen of die ze gehad hebben voor hun kinderen. Even lekker terug in de tijd.”

Vier kinderwagens waar elke baby een moord voor doet
Meer weten over de kinderwagen? Lees dan het boek De geschiedenis van de kinderwagen van Mieneke van Noort. Het is het eerste naslagwerk op dit gebied. Mieneke verzamelde in de afgelopen dertig jaar een indrukwekkend aantal historische kinderwagens. En je verwacht het niet: ook zij heeft haar eigen museum: het Kinderwagenmuseum in het Groningse Nieuwolda.

de-geschiedenis-van-de-kinderwagen-mieneke-van-noort-go-with-the-vlo-4

De geschiedenis van de kinderwagen is voor velen een weerzien met hun kindertijd.

Kriebelt het en wil je zelf zo’n vintage kinderwagen? Op vlooienmarkten en in kringlopen worden ze vaak te koop aangeboden. Ook op Marktplaats en de Belgische site 2dehands.be heb je een zeer goede kans van slagen. Prijzen variëren van enkele tientjes tot soms wel duizenden euro’s voor de zeldzamere exemplaren. Ik prijs alvast vier prachtige wagens bij je aan.

1. Chique oldtimer van Van Delft
Van Delft´s Kinderwagenfabriek opende de deuren in 1876 en was geliefd tot in de hoogste kringen. Zelfs onze oude koningin Juliana lag in een wagen van Van Delft uit Tilburg. Dit roomwitte exemplaar, dat te koop wordt aangeboden op 2ehands.be is eveneens van een onverwoestbare schoonheid. De verkoper vraagt er 175 euro voor. Klik hier voor de advertentie.

van-delft-antieke-kinderwagen-go-with-the-vlo

Er wordt al enthousiast op deze kanjer geboden.

van-delft-antieke-kinderwagen-go-with-the-vlo-2

Van Delft. Perfectie tot in de kleinste details.

 

2. Blauwbloedklassieker van Van Werven
Ook het in 1923 opgerichte Van Werven had fans onder de Oranjes. Bij zowel de geboorte van Beatrix als die van Marijke (later Christina) werd een kinderwagen bij dit Meppelse bedrijf besteld. Deze Marktplaats-schoonheid heeft een beetje aandacht nodig. Er zit een scheurtje in de kap. Dat is echter eenvoudig te verhelpen. Vraagprijs: 85 euro. Klik hier voor de advertentie.

van-werven-kinderwagen-go-with-the-vlo

Bij de scharnier zit een scheurtje dat gerepareerd moet worden.

van-werven-kinderwagens-go-with-the-vlo-4

Applaus voor degelijk vakmanschap!

 

3. Familiestuk van Mutsaerts
Nog zo’n Tilburgs topmerk is Mutsaerts dat werd opgericht in 1934. Deze originele Mutsaerts-kinderwagen dateert uit 1952 en is helemaal compleet. Er zit zelfs een zoet dekentje met konijntjes bij. De wagen bleef altijd binnen dezelfde familie, maar staat nu dan toch op Marktplaats. Voor 250 euro mag hij naar een nieuw huis. Het jouwe? Klik hier voor de advertentie.

mutsaerts-kinderwagen-vintage-go-with-the-vlo

Je vraagt je dan toch af waarom deze familie na 65 jaar opeens afscheid neemt.

mutsaerts-kinderwagen-marktplaats-go-with-the-vlo

Geen schokje, geen stootje. In het gezelschap van twee bunnyvrienden kon de kleine rustig doorslapen.

 

4. Prinsessenwagen van Silver Cross
Bij kringloopwinkel Het Goed in Roermond ging de vlag uit toen deze Silver Cross Balmoral Pram Stroller binnen werd gebracht. Het Britse Silver Cross bestaat al sinds 1877 en geldt als een van de A-namen op kinderwagengebied. Dit exemplaar verkeert in nieuwstaat en is zeer gewild. Vandaar de hoge vraagprijs: 1.500 euro. Het Goed Roermond, hetgoed.nl

silver-cross-kinderwagen-kringloop-het-goed-go-with-the-vlo

Zelfs het kaartje bungelt er nog aan.

silver-cross-kinderwagen-het-goed-roermond-go-with-the-vlo

Silver Cross: voor baby’s die graag in stijl vervoerd worden.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur4 Responses to Kraaiend van plezier achter je vintage kinderwagen

  1. WIl Post says:

    Geweldig Ik vind dit toch de mooiste kinderwagens.

  2. Beste, ik zoek 4 volle banden voor een oude koelstra kinderwagen. 30 cm doorsnede, 25 mm breedte buitenkant velg. 15,6 mm breedte binnenkant velg. Weet u iemand. Alvast bedankt, Sigrid

  3. Pingback: Red het Poppen- en Kinderwagenmuseum! | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑