...

Opknappertje kralingseveer-rotterdam-tijdcapsule-woonkamer-gang-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 9 november, 2017 door Danny Post

0

Vroeger was huiselijk geluk heel gewoon

In de Rotterdamse wijk Kralingseveer staat een knusse tijdcapsule uit 1918 te koop. Volgens de makelaar is een grote renovatie nodig. Maar wie heeft het hart om dit moois uit te wissen?

Ik had het er gisteren nog over: deze grijze, kille dagen voeren me altijd weer terug naar het huis van mijn grootouders in Vlaardingen. Mijn oma die thee zette in haar keuken met granieten blad en emaillen pannen en potten, mijn opa op zijn leren troon voor het raam terwijl hij nipte van zijn borreltje en ik met een Agatha Christie-boek voor de kachel. Warmte, geborgenheid, eenvoud. Hoe ouder ik word, hoe groter mijn heimwee is naar die middagen op Valeriusstraat 21.
Go with the Vlo-volger Petra de Ruiter wakkerde mijn gevoelens van nostalgie nog wat verder aan toen ze me dit huisje aan de IJsselmondselaan 348 in Rotterdam tipte. “Wat een interieur!” aldus Petra. Zeg dat. Het ademt helemaal de sfeer van het huis van mijn grootouders.

kralingseveer-rotterdam-woning-nostalgie-go-with-the-vlo

Loop door de verwaarloosde voortuin en…

kralingseveer-gang-piano-vintage-rotterdam-go-with-the-vlo

… je wandelt de jaren vijftig binnen.

kralingseveer-rotterdam-woonkamer-retro-go-with-the-vlo

De woonkamer van mijn grootouders had dezelfde sfeer.

kralingseveer-woonkamer-vintage-rotterdam-go-with-the-vlo

Ik zie ze zo op deze bank zitten.

kralingseveer-rotterdam-kerk-huis-go-with-the-vlo

Ook kneuterig aan de buitenkant.

Dit is het domein geweest van enkele stijlvaste Rotterdammers, die het niet nodig vonden om elke drie jaar van interieur te veranderen. Zoals het klokje in de woonkamer in 1953 tikte, mocht het blijven tikken. Alles was toch van uitstekende kwaliteit? Functioneerde toch nog prima? Waarom zou je veel geld steken in nieuwerwetse zaken als centrale verwarming, spotjesplafonds of een zogenaamd hippe IKEA-bank? Nee hoor, het was goed zo.

Badderen aan de bak
Een glimlach vormde zich om mijn lippen toen ik las dat het huis alleen beschikt over een toilet. Geen badkamer. Precies zoals bij mijn grootouders destijds. Zij gingen soms naar het badhuis verderop in de straat, maar wasten zich meestal in de keuken ‘aan de bak’. Ik weet nog hoe ik dat als uk in de jaren zeventig best vreemd vond wanneer ik bij ze ging logeren. Wat had ik het ’s ochtends koud in die onverwarmde keuken terwijl mijn oma me daar waste. Brrrr.

keuken-kralingseveer-rotterdam-tijdcapsule-go-with-the-vlo

De keuken annex badkamer.

kralingseveer-rotterdam-keuken-tijdcapsule-go-with-the-vlo

Het huis heeft last van vochtproblemen, bijvoorbeeld boven deze deur.

keuken-kralingseveer-rotterdam-seventies-aanrecht-go-with-the-vlo

Kleine update. Het keukenblok werd vermoedelijk begin jaren zeventig vernieuwd.

kralingseveer-toilet-gang-tijdcapsule-rotterdam-go-with-the-vlo

Geen houten bril meer, maar de tegels zijn nog origineel. Check de oude doortrekknop op de muur.

kralingseveer-rotterdam-tijdcapsule-nostalgie-go-with-the-vlo

De moderne tijd werd buiten de deur gehouden.

De makelaar bekijkt de eengezinswoning uit 1918 iets minder door een roze bril dan ik. Het ontbreken van een badkamer is de minste zorg. Het metselwerk heeft aandacht nodig, er zijn diverse lekkages geconstateerd die verholpen moeten worden en de isolatie is nul. Een bouwkundig onderzoek wordt geadviseerd. Maar de vraagprijs is er dan ook naar: 85.000 euro. Geen geld in een stad die momenteel superhot is, qua stijgende huizenprijzen Amsterdam achterna gaat en dus voor steeds meer mensen onbetaalbaar wordt.

Niet verminken aub
Het huis bevindt zich in de wijk Kralingseveer in het stadsdeel Prins Alexander. Dit is een buurt met geschiedenis en een van de oudste kernen van Rotterdam. Kralingseveer werd in 1895 als deel van het zelfstandige dorp Kralingen geannexeerd door Rotterdam. In 1941 eigende de stad zich ook het oostelijk van de IJsselmondselaan gelegen deel, dat aan Capelle aan den IJssel toebehoorde, toe. De naam herinnert aan het overzetveer van Kralingen naar IJsselmonde. Dit veer dook voor het eerst op in een oorkonde uit 1333, maar was mogelijk al veel ouder.

kralingseveer-rotterdam-retro-vintage-wonen-go-with-the-vlo

Die kleuren van toen blijven gewoon schitterend.

kralingseveer-rotterdam-slaapkamer-antiek-go-with-the-vlo

Wat zou er met alle meubels gebeuren? Zeg me dat er geen vuilcontainer wordt besteld…

kralingseveer-art-deco-bed-rotterdam-go-with-the-vlo

Nog een kleine ‘badkamer’ naast het bed. Wash & snore.

kralingseveer-rotterdam-huis-go-with-the-vlo

De sociale betrokkenheid in Kralingseveer is groot. De inwoners houden van hun buurtje.

kralingseveer-rotterdam-huizen-tijdcapsule-go-with-the-vlo

Het pand is nu onbewoond. Hoe zal er gerenoveerd gaan worden?

De totale woonoppervlakte van deze tijdcapsule bedraagt 76 vierkante meter. Naast de benedenverdieping met een voor- tussen- en achterkamer plus keuken en toilet is er nog een tweede verdieping met één officiële slaapkamer en een ruime voorzolder. Hier kun je met gemak nog een tweede slaapkamer plus die broodnodige badkamer creëren. Het pand staat momenteel leeg (vermoedelijk is de laatste bewoner overleden?) en is per direct beschikbaar.
De vraag is of de koper de hoge plafonds, originele ornamenten en haarden met rust zal laten. De woning van mijn grootouders werd na hun dood leeggesloopt door de volgende bewoners. Hun keuken, slaapkamer met glas-in-looddeuren, zelfs de houten voordeur, alles werd eruit gerukt. Hopelijk is IJsselmondselaan 348 een beter lot beschoren.

Klik hier om de hele advertentie op Funda te bekijken.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑