...

Kringloopreview Emmaus Bilthoven platenafdeling

Gepubliceerd op 10 maart, 2015 door Danny Post

5

Kringloop of the rich and famous

Waar moet je zijn voor de beste vintage vondsten? In kakgemeentes als Bilthoven natuurlijk! De inwoners van Rich Bitch Village brengen de prachtigste kasten en ander topspul naar de kringloop. Ik reisde met een vriendin af naar het plaatselijke Emmaus-filiaal en prikte tussen het vlooien door gezellig een heet aardappeltje mee.

Met dank aan Jojanneke van den Bosch

“Ja hóór, dit is een grote!” We zijn nog maar net gearriveerd bij Emmaus in Bilthoven of ik ben mijn vriendin Jojanneke al kwijt. Indien er medailles werden uitgereikt voor kringloopsprinten zou ze Olympisch goud hebben gewonnen. Ze racet blind naar binnen. Maar dit is voor ons beiden dan ook een langgekoesterde vlo-droom die uitkomt. Na alle lovende verhalen van vrienden over de kringlopen in en rond het Gooi kunnen we dan eindelijk zelf rommelen tussen de afdankertjes van Willemijn, Eybert-Jan, Zwanette, Roderick en alle andere poenscheppertjes.

Emmaus Bilthoven gevel

Bij Emmaus Bilthoven ga je nietsvermoedend naar binnen…

Emmaus Bilthoven kasten

…en kom je met een kar vol kasten weer naar buiten.

Emmaus Bilthoven antieke spiegel

En misschien nog een antieke spiegel.

Weg eurmee
En dat valt niet tegen. Om wat stoere Bilthovense straattaal er tegenaan te gooien: bij deze Emmaus kun je jezelf kóstelijk vermaken. Een eerste blik op de meubels leert dat deze kringloop in het hart van het dorp zich onderscheidt zich van willekeurig welke andere die we tot nu toe doorploegden. De kaptafels, dressoirs en kasten zien er nog bijna net zo uit als de dag dat ze gemaakt werden. Nergens kale plekken of deurtjes die klemmen. Gelukkig vertaalt de kwaliteit zich niet in een kwantiteit aan euro’s. De prijzen liggen onbekakt laag. Op een aantal echte designstukken na zijn alle spullen uiterst betaalbaar.

Emmaus Bilthoven suikerpot

Bilthovense quinoa-junkies brengen hun duivelse suikerbussen weg en wij halen ze op.

Emmaus Bilthoven vintage design stoeltje

Laat het aan Jojanneke over om het duurste stoeltje eruit te vissen.

Emmaus Bilthoven witte telefoon

Trrrrring, deze prachtstoel wil graag opgehaald worden.

Emmaus Bilthoven eetkamer

Het bewijs dat goede smaak niet altijd te koop is.

Emmaus Bilthoven seventies lamp 2

Dries Roelvink in radio-vorm: maakt niets klaar maar is niet echt stuk.

Ook de rest van de interieurspullen verkeert in een bijna-nieuwstaat. Net als hun oud-geld-eigenaren hebben de witte draaischijftelefoons en seventies schemerlampen een bestaan vol privileges geleid. Totdat ze op een dag niet langer welkom waren in de villa’s waar ze jaren resideerden, werden ze in de watten gelegd en gekoesterd. Zelfs de kapotte radio waar voor het laatst geluid uitkwam toen Juliana nog koningin was, steelt mijn hart. Al was het maar vanwege het -uiteraard keurige- briefje dat erop geplakt is: “Doet het niet, maar is niet echt stuk.”

Snuffel je rijk in Bilthoven
Die bovenmodale lijn zet zich voort op de bovenste etage die als een soort balkon rond de begane grond cirkelt. Heeft de rijkeluisomgeving iets met mijn lenzen gedaan waardoor ze veranderden in een Tom Ford-bril met roze glazen of zijn de stoffen, schoenen en het speelgoed ook hier van een betere kwaliteit? Vriendinnen die onze vorderingen volgen via een groeps-app komen half klaar op de hoge dichtheid aan seventies speelgoed. Eén van hen: “Oh daar zie ik de lift die nog ontbreekt aan de Fisher Price garage van mij…n dochtertje. Hebben!” Jojanneke terwijl ze een houten retropuzzel oppakt: “Dit is geen speelgoed, dit is speelgóud.”

Emmaus Bilthoven Fisher Price telefoons

In 1961 hadden smartphones zelfs gezichten.

Emmaus Bilthoven speelgoed

Geen Bratz-poppen. Wel veel robuust houten speelgoed.

Emmaus Bilthoven puzzel

Jenny from the blocks.

Emmaus Bilthoven gordijnen en boxen

Op de stoffenafdeling ontstaat soms een war of the curtains.

Emmaus Bilthoven schoenenafdeling

Een ‘echte’ tas van B&G. Ook in Bilthoven kent men de ontwerpers Boris & Gabbana.

De platenafdeling stelt wel teleur. Tenzij je een fetisj hebt voor zinderende orgelmuziek of uit je slip gaat bij het horen van sexy operakoren heb je hier bitter weinig te zoeken. Maar gelukkig wordt dat gebrek ruimschoots goedgemaakt door de geluidsboxen die even verderop staan opgesteld. Wederom puntgaaf kosten deze houten sixties-rakkers gemiddeld vijftien euro voor een set. Goedkoper dan een bos rozen bij de plaatselijke bloemenzaak.

Van hockey tot Hemingway
Een ander hoogtepunt is de glas- en serviesafdeling naast de ingang. Als een hongerige leeuwin die al weken geen sappige waterbuffel heeft verslonden, stort Jojanneke zich op de keukenspullen. Nadat de ergste opwinding gezakt is, houdt ze triomfantelijk haar aankopen omhoog: een oldskool tulband cakevorm en twee vintage Brabantia-blikken. Onderweg heeft ze nog ergens een retro nachtlampje voor één euro gevonden plus een leren tas. Hij kost veertien euro, maar het is, zo bezweert me, mooi wel een originele The Saddler.

Emmaus Bilthoven glasafdeling

Toevallig een Hollywood-première? Hier scoor je een tux-to-go.

Emmaus Bilthoven antiek serviesgoed

The Housewives of Bilthoven zweren bij deze kostelijke bordjes.

Emmaus Bilthoven Ernest Hemingway

Met een cognacje na afloop? Zelfs de seks klinkt hier beschaafd.

Emmaus Bilthoven vintage boekenafdeling

Kak-lit. Tijdens het snuffelen wordt menige hete aardappel genuttigd.

Emmaus Bilthoven golf en paardensport

“Excuseer, heeft u ook een exquise boek over polo?”

Maar hoe verleidelijk het smokingrek (!) naast de serviezen er ook uitziet, ik laat de twee meter tux voor wat het is en richt mijn vizier op de boekenafdeling. Dat is wat mij betreft het grootste juweel in deze fonkelende kringloopkroon. Als iemand die het liefst in het Engels leest, ga ik zowat out van het ongekend grote aantal Amerikaanse en Britse romans dat de kasten siert. Er staan zelfs hardcovers van Ernest Hemingway uit de fifties bij. Ook het overige aanbod is van een hoog niveau. Bij Emmaus Bilthoven tref je weinig Konsalik-pulp aan. In plaats daarvan kijk je tegen méters en méters kunstboeken aan. Boeken over crafts. En dan niet van het kaliber Mijn eerste weefgetouw of Creatief met macramé, maar over het perfect grimeren van acteurs voor theaterperformances. Plus boeken over ‘casual hobby’s’ als golf, concours hippique, de jacht en ander eenvoudig tijdverdrijf. En leuke touch: wie iets koopt mag van de licht-bekakte verkoopfreule in de kast naast de kassa een gratis boek uitzoeken. Zo heurt het.

Op naar het Gooi
Wanneer om vijf voor vijf wordt omgeroepen dat de winkel gaat sluiten en we na anderhalf uur tijgeren bij zinnen komen, staat ons besluit vast: dit gaan we nog heel veel vaker doen. Helaas blijken we niet de enigen met dat snode plan. Twee meiden die we met rode konen tussen de serviezen zagen zigzaggen, horen we tegen elkaar zeggen: “Dit was te gek. In Laren en Blaricum zitten nog veel meer goede kringlopen. Die pakken we binnenkort eveneens mee hoor.”

Emmaus Bilthoven japon en stropdassen

Avondjapon, alleen het woord klinkt al sjiek.

Emmaus Bilthoven wandspreuk

Kwaadspreken over het aanbod? We zouden niet kunnen!

Emmaus Bilthoven glazen

Beestachtig goed.

Emmaus Bilthoven bordspel

In deze Emmaus blijf je blije rondjes hollen.

Emmaus Bilthoven borden

Nou, vooruit dan…

Dat ik dit topadres nu prijs geef in dit artikel is eigenlijk ook een beetje tegen het zere been van Jojanneke. Het was al zo’n trauma voor haar dat ik uitgebreid schreef over twee andere Emmaus toppers, die in Haarzuilens en in Wageningen. “Misschien kunnen we er een self-destruct artikel van maken? Een repo die zich na één keer lezen vanzelf opblaast?”, vraagt ze me met een knipoog. Hmmm, goed idee. Daarom: meegeschreven? Alle essentiële informatie in je hoofd opgeslagen? Ja? Daar gaan we. 10, 9, 8, 7, 6, 5, 4, 3, 2….

Emmaus Bilthoven
Julianalaan 27
3722 GD Bilthoven
Tel. 030-2253126
emmaus-bilthoven.nl

Openingstijden: dinsdag, woensdag en donderdag van 14.00 tot 17.00, zaterdag van 13.00 tot 16.00 uur. Pinnen is niet mogelijk.

 

Emmaus Bilthoven Hema

Zo gewoon gebleven. In Bilthoven koopt men ook weleens bij de HEMA heur.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Kringloop of the rich and famous Danny Post
Antiek/design
Gezellige meukgehalte
Koopjesgehalte
Sfeer

Summary:

4.5


Tags: , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur5 Responses to Kringloop of the rich and famous

 1. Renè says:

  de Emmaus zoals hier beschreven ken ik al jaren en….ik heb er eigenlijk nooit iets gevonden dat mij blij zou kunnen maken,dan weet ik in de regio wel leukere dingen te vinden in allerlei leuke tweedehands winkels en als ik mijn rondje Baarn,Eemnes,Soest de Bilt,Zeist maak kom ik met een kofferbak vol thuis. Ga eens op zoek in de regio en je zult verbaast staan wat die kakkers allemaal wegdoen.

 2. Sjaan says:

  Hallo Danny

  Ik wil een 2ehands kast en op zoek naar adressen van kringloopwinkels kwam ik jouw site tegen. Top dat ik hier ook reviews vind van winkels. Scheelt tijd, geld en teleurstellingen. Ik smul trouwens ook van de manier waarop je je bevindingen beschrijft. Zit hier in m´n eentje te grinniken en zeg hartelijk dank voor een geweldig leuke site.

  • Danny Post says:

   Hallo Sjaan, wat leuk om te horen! Dank je wel. Ik zal binnenkort weer meer kringlooprecensies plaatsen. Ik heb er nog een heleboel op mijn verlanglijstje. Ben je al bij Emmaus Haarzuilens gaan kijken?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑