...

MCB Kringloop-Uden

Gepubliceerd op 23 mei, 2015 door Marie-Cecile Beniers

1

Groter is soms echt beter

‘Grootste kringloopwinkel van Nederland’ staat te lezen op de site van Kringloop Uden. En ze zouden zo maar gelijk kunnen hebben. Een enorm aantal vierkante meters (3500!) bomvol afgedankt spul wachtend op een nieuwe eigenaar. Veel meuk, maar ook zeker veel interessante spullen.

Mijn roots liggen in Oost-Brabant en ik bezoek hier regelmatig familie en vrienden. Toch was mijn eerste kennismaking met Kringloop Uden, opvallend genoeg, via Marktplaats. In mijn zoektocht naar een nieuw oud secretaire, zag ik ineens een mooi, spotgoedkoop (want vijftien euro) exemplaar in sixties design in een online advertentie van deze kringloopwinkel. Meteen gebeld, gereserveerd (je weet immers nooit) en het weekend erop erheen gereden.

Kringloop-Uden

Hoi hoi! De winkelpret begint hier al buiten.

Kringloop-Uden

Zie je niks leuks? Dan neem je toch gewoon de benen.

Kringloop Uden kastje

Zeg maar U(den) tegen dit top secretaire.

Kringloop-Uden

Bezoekers kunnen zich hier soms ineens een beetje appelig voelen.

Die grootste kringloopwinkel staat op een troosteloos bedrijventerrein aan de rand van Uden. Wat is het toch dat de meeste kringlopers zijn gevestigd op zo’n grijze en grauwe plek? Het zal ongetwijfeld te maken hebben met de goedkope vierkante meterprijs die je hier als huurder betaalt. En hier in Uden is bigger echt better. De winkel is enorm.

Verkeerde been
Eenmaal binnen kan de aankleding van de zaak je misschien op het verkeerde been zetten. Want als je omhoog kijkt zie je grote houten decors van uitgesneden geveltjes en kleding van geestelijken aan hangers hangen (gedoneerd door een pastoor na het aanschaffen van nieuwe werkkleding?). Je zou zo denken dat je op bezoek bent bij de plaatselijke toneelvereniging.

Kringloop-Uden

Na sluitingstijd speelt het personeel standaard haar favoriete scenes uit Hamlet.

Kringloop-Uden

Krijgt de babykamer een brocante- of retrolook?

Kringloop-Uden

Afdankertjes van een overleden pastoor?

Niets is minder waar, want je bent hier wel degelijk in een kringloopwinkel. En wat voor eentje! Een aparte kinderhoek met veel puzzels (Tita Tovenaar, Sinbad de Zeeman en Wickie de Viking), de meesten voor maar 50 cent. En dan zie ik daar ook het oude plastic wastafeltje op pootjes waarmee ik vroeger zoveel speelde. Jeugdsentiment! Met een klein beetje pijn laat ik hem toch staan (mijn kinderen zijn er ook te groot voor). Langdurig ronddolen is hier heel makkelijk. Er zijn hier veel hoekjes ingericht en aparte afdelingen met kleding, keukenspullen, elektra, boeken en dvd’s. Op de textielafdeling vind ik schattige geborduurde lakentjes voor een paar euro en ik koop op een leuk shirtje voor 1 euro. Ik zie enorme stapels plastic kratjes (iemand die nog het voornemen heeft om de krattenkast van Mark van der Gronden zelf na te maken, kan hier helemaal los gaan). En degene met groene vingers kan hier ook slagen, want de dozen met zaadjes reiken letterlijk tot aan het plafond. Kringloopwinkel Uden heeft ook aardig wat meuk, maar door de enorme hoeveelheid spullen kom je bij deze zaak onderaan de eindstreep alsnog uit op een hele dikke plus.

Ontdek je plekje
Persoonlijke favoriet is de ruimte helemaal links achterin. Wanneer je de moeite neemt om tot het einde door te lopen, maak je kans op de grootste verrassingen. Hier geen semi gestylde hoekjes, maar een allegaartje van oude bouw- en sloopmaterialen, kantoorspullen en ander meubilair.

Kringloop-Uden

Coole kast.

Kringloop-Uden

Stapelkorting, ook bij Kringloop Uden.

Kringloop-Uden

Er zijn nog nul wachtenden voor u.

Ik trof hier ooit dozen aan vol oude, maar ongebruikte tegeltjes van het Franse Winckelman, een set gave roze seventies wastafels en wel dertig prachtige houten kantoorstoelen met een metalen frame, helemaal industrial chic. Vooral de stoelen wilde ik graag in de auto laden, maar hier speelde het bekende probleem op: waar laat ik het. Maar later realiseerde ik me dat die stoelen geweldig waren geweest voor de redactievergaderzaal die we ooit met Go with the vlo hopen in te richten ;-). Hoe dan ook: als je er bent, gewoon even hier door heen lopen.

Zolder vol vinyl
Ook gemakkelijk over het hoofd te zien, maar wat je zeker niet moet overslaan is het trapje dat naar de zolder leidt. Deze stairway to heaven zit weer helemaal rechts achterin. De zolder is belachelijk groot en afgeladen met oude elpees. Hier kun je zo uren zoet zijn met het doorspitten van de bakken. Er is veel prut, maar tussen de Kermisklanten en Nana Mouskouri kun je ook zomaar hiphop- en soulklassiekers opduiken van KRS One en James Brown.

Kringloop-Uden

Leuk die platen, maar die oude schooltafeltjes eronder zijn minstens zo tof.

Kringloop-Uden

Samen alleen is toch minder eenzaam…

Kringloop-Uden

Een vetkuif laat je je makkelijk aanmeten bij de in store-kapper.

Niet alle elpees zijn ongeschonden door de strijd gekomen, dus altijd even checken op krassen. Ook voor je oldskool Sinterklaas- en kerstplaten ben je hier aan het goede adres. En er liggen zoveel mooie of grappige hoezen (het kost toch amper iets) om je muren mee op te leuken. Zo is er zelfs een bak vol met de soundtrack van Grease. Het zijn er honderden, genoeg om makkelijk een hele wand mee te bekleden. Een leuke verrassing voor die verstokte Greasefan in je vriendenkring of als aankleding voor een themafeestje?

Brabantse gezelligheid
Je bent makkelijk een hele tijd zoet in deze winkel en daar heeft de eigenaar ook slim op in gespeeld. Voorin is een restaurant ingericht waar je rustig wat kunt eten of drinken en achterin is zelfs een kapsalon. Hoewel we die, heel eerlijk gezegd, niet zouden aanraden. Met deze faciliteiten lijkt deze kringloper bijna op een minimall. En omdat we hier diep in het Brabantse land zijn, is de sfeer er ook naar.

Kringloop-Uden

Tweedehands tafeltje strek je.

Kringloop-Uden

Retro per strekkende meter.

Kringloop-Uden

Op de baby passen seventies style.

Kringloop-Uden

Of het allemaal in de auto past, blijft een gepuzzel.

Mensen knopen spontaan een praatje aan en niemand lijkt zich te storen aan mijn kinderen als die zich opgewonden vermaken in de hoek met carnavalskleding. “Ach, ze hebben toch lol,” zegt een mevrouw nuchter als ik ze vermanend toespreek. Ja, dat is waar. En dankzij mijn kinderen loop ik er ook elke keer met een freebie naar buiten. De ene keer een houten puzzel, de andere keer Duplo-figuren en dit keer mogen ze zelf iets uitkiezen. Waarop dochterlief direct in de bak vol afgedankte knuffels duikt. Neeeee!!! Want ik ben gek op tweedehands spul, behalve als het om knuffels en lingerie gaat. Yak!

Kringloop Uden
Loopkantstraat 25B
5405 AC Uden
Tel. 0413-246110
kringloop-uden.nl (woon je niet in de buurt, dan is het een aanrader om de webshop in de gaten te houden voor hun actuele aanbod)

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Groter is soms echt beter Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Koopjesgehalte
Sfeer
Gezellige meukgehalte

Summary:

4


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Groter is soms echt beter

  1. Ikke says:

    Helaas doet hun webshop het niet! 🙁

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑