...

Kassa! Schilderij kringloop pointillisme Johan Aarts go with the vlo 2

Gepubliceerd op 3 december, 2018 door Danny Post

0

Kringloopschilderij brengt 30.000 euro op

Henk Laarmans kocht bij de kringloop een schilderijtje voor 75 euro. Het bleek een vermogen waard te zijn. Vandaag werd het geveild voor – zet je schrap – 30.000 euro.

Beeld: NRC Veilingen

Het is waar iedere kringloopjager van droomt: iets opgraven tussen alle tweedehands dat je bankrekening in één klap een stuk vetter maakt. Het overkwam Henk Laarmans. Het schilderij dat hij de kringloop kocht, was niet zomaar een schilderij. Toen hij het meenam naar het programma Tussen Kunst en Kitsch, had een expert krankzinnig goed nieuws voor hem. Henk had een pointillistisch werk van Johan Aarts (1871-1934) in handen! Op het landschap, dat is opgebouwd uit vele stipjes, is een weiland te zien met in de verte de stad Leiden. Zo zijn de Hooglandse Kerk en Pieterskerk te herkennen. Vandaag ging het onder de hamer bij NRC Veilingen en hoorde Henk de kassa flink rinkelen. Zijn vondst bracht 30.000 euro in het laatje.

Schilderij kringloop pointillisme Johan Aarts go with the vlo

Nu gaat iedereen natuurlijk zoeken naar pointillistische schilderijen bij de kringloop. Ik ook.

Veilingmeester Piet van Winden van NRC Veilingen noemt het schilderij “een verrukkelijke halte tussen Van Gogh en Mondriaan”. Het pointillisme is een schildertechniek die eind negentiende eeuw ontstond. De Franse schilder Georges Searat was de eerste die zich er in 1882 op stortte. Volgens Van Winden waagden in Nederland slechts enkele kunstenaars zich aan een “vrijage” met pointillisme, onder wie Johan Aarts, Jan Vijlbrief (1868-1895), Jan Toorop (1858-1928) en de bekendste van allemaal, Vincent van Gogh (1853-1890).
Het schilderij is gekocht door een grote Nederlandse verzamelaar, die anoniem wenst te blijven. En verkoper Henk Laarmans? Die sprong een ‘punt’ in de lucht.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑