...

Vlo nieuws kruik-veiling-korendijk-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 27 februari, 2017 door Danny Post

0

Kruikje van 40 euro blijkt 14.000 euro waard

Voortaan nog beter kijken wat er in veilingcatalogi staat. Een oud steengoed kruikje dat naar verwachting veertig tot zestig euro zou opleveren, bleek een zeldzaam object. Bij Veilinghuis Korendijk in Middelburg ontstond een ware biedoorlog. Eindprijs: 14.000 euro.

Heel lang werd er gedacht dat het een replica was. Zulke steengoed kruikjes kom je niet vaak tegen. Maar tijdens de kijkdagen van Veilinghuis Korendijk trok het ding plotseling een hoop aandacht. Het kruikje, dat afkomstig was uit een particuliere inboedel in Delft waarin nog veel meer andere mooie stukken zaten, bleek een echte Jan Emens Mennicken. Deze laat 16e-eeuwse kruikenmaker uit Raeren was de oervader van het grijs/blauwe steengoed. Mogelijk vervaardigde hij de kruik in opdracht van de stadsbesturen van Kampen, Zwolle en Deventer. Hun wapenschilden staan op de buitenkant afgebeeld.

kruikje-jan-emens-mennicken-veiling-go-with-the-vlo

Les die we hieruit trekken: vanaf nu lopen we zulke kruikjes op markten nooit meer zomaar voorbij.  

steengoed-kruik-veilinghuis-korendijk-go-with-the-vlo

Hoe ik me de winnende bieder voorstel? Als Drew Barrymore in Scream. Minus het bloederige einde.

Totale biedhysterie was het gevolg. Tijdens de veiling moesten er extra telefoonlijnen worden geopend en was er in de zaal geen lege stoel meer te bekennen. Uiteindelijk legde een anonieme bieder het bedrag van 14.000 euro op tafel. Niet misselijk voor zo’n klein kruikje!

Ook eens naar een veiling van Veilinghuis Korendijk in Middelburg? Houd de data op hun website in de gaten: veilinghuiskorendijk.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑