...

Tijdcapsule martijn-rosdorff-kast-la-documenten-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 24 januari, 2018 door Danny Post

0

Ladekast geeft na 65 jaar geheime schatten prijs

Journalist Martijn Rosdorff kocht laatst voor honderd euro een antieke kast via Marktplaats. Een van de lades zat op slot en de sleutel was zoek. Gelukkig wist Martijns handige vader haar open te krijgen. Wat ze toen vonden… ze zat vol met stokoude Franse documenten. 

“Kast gekocht met zes lades, waarvan één op slot. Vader heeft een sleutel kunnen maken en de la is ZOJUIST open. Blijkt afgetopt met documenten van 1780 tot 1953, uit de Franse stad Mirepoix. Verslag volgt, beschouw dit als een soort mini-teaser.” Met die woorden ontketende Martijn Rosdorff op Twitter een giga hype. Zijn kast ging viral. Ineens was de journalist die werkt voor het programma EenVandaag zélf nieuws. Dit had hij nooit kunnen bedenken toen hij en zijn vrouw de kast voor honderd euro overnamen van een stel uit Polsbroek. Mark, die gek is op oude kasten, dacht een ‘gewoon’ Marktplaats-koopje te hebben gescoord met één gekke dichte lade. Deze zou hij thuis wel open krijgen, redeneerde hij. Wist hij veel dat hij een kleine schatkist had gekocht. “Het is het geld meer dan waard. Niet alleen hebben we een mooie kast, maar de inhoud is fantastisch. Meer Kuifje dan dit gaat het niet worden. Een la vol verhalen!”

franse-kast-lade-martijn-rosdorff-papieren-go-with-the-vlo-2

Dat niemand de la eerder openmaakte, óngelooflijk.

kast-marktplaats-lade-martijn-rosdorff-go-with-the-vlo

Uit de kast kwam onder meer deze trouwakte uit 1760 tevoorschijn.

napoleon-1853-ladekast-brieven-martijn-rosdorff-go-with-the-vlo

Martijn: “Dit document uit 1853 is vast niet van Napoleon zelf maar ik reken het wel goed, qua excitement.”

media-martijn-rosdorff-ladekast-go-with-the-vlo

Ineens was de journalist (met baard) niet de interviewer, maar de geïnterviewde.

sleutel-la-kast-martijn-rosdorff-go-with-the-vlo

Bedankt pa. Rosdorff senior hackte het slot.

franse-bankpapieren-martijn-rosdorff-ladekast-go-with-the-vlo

Martijn: “Ben ik nu rijk? Of is twintig frank niet de moeite van een bezoekje aan de Banque de France waard?”

Het was volgens Martijn nog een heel karwei om de la te openen. De sleutel was spoorloos en hij wilde de kast beslist niet beschadigen. Gelukkig verzamelt zijn pa oude sloten. Ze haalden het slot uit een van de andere, wel open lades van de kast en Rosdorff senior maakte erna met een vijl een passende sleutel. En plop! Martijn was flabbergasted toen hij de tientallen documenten zag. Sindsdien houdt de adrenaline hem uit zijn slaap. “Ieder stapeltje papier geeft weer nieuwe geheimen prijs. Ik kan niet stoppen met lezen. Het is echt ongelofelijk!”
Zijn beste vondsten toont Martijn op Twitter. Met de hashtags #dela en #delafrance houdt hij zijn volgers op de hoogte tijdens het sorteren. Vergeelde soldatenboekjes, brieven, foto’s testamenten er kwam tot nu toe al van alles tevoorschijn. Het oudste document is een trouwakte uit 1760 (en dus niet 1780 zoals hij aanvankelijk schreef) en het jongste stuk papier dateert van 1953. Martijn vermoedt dat de la 65 jaar geleden voor het laatst geopend werd.

Très opwindend
Alle documenten komen uit de omgeving van het pittoreske vestingstadje Mirepoix in Zuid-Frankrijk. “In de la zit veel post gericht aan de directeur van het hospitaal in Mirepoix,” aldus Martijn. “Vrijwel allemaal verstuurd in de Tweede Wereldoorlog.” Hij denkt dat de kast in het ziekenhuis stond en werd gebruikt om belangrijke paperassen van patiënten in te bewaren. Martijn wil naar Mirepoix afreizen om verder onderzoek te doen. De journalist in hem is mateloos geïntrigeerd. Wie waren al deze mensen en wat is er met ze gebeurd? “Er zitten ontzettend veel aanknopingspunten in voor persoonlijke verhalen.” Martijn staat er niet alleen voor. Verschillende volgers hebben hun hulp aangeboden bij het vertalen en het speurwerk naar de namen die in de documenten genoemd worden. Ze zijn al evenzeer in de ban van de la als hij.

franse-kast-martijn-rosdorff-la-fotos-go-with-the-vlo

Foto’s die gemaakt zijn in Toulouse en Carcassonne. Martijn voelt een boek of documentaire aankomen.

martijn-rosdorff-ladekast-paperassen-go-with-the-vlo

Alles zit nu keurig in een plastic opbergbox. Dat was meurtechnisch iets beter.

brieven-ladekast-frankrijk-martijn-rosdorff-go-with-the-vlo

De brieven van krijgsgevangenen uit de Tweede Wereldoorlog ontroerden Martijn ontzettend.

brieven-ladekast-martijn-rosdorff-go-with-the-vlo

In 1907 was er post uit Tunesië voor de jongedame Germaine Aribaud.

paperassen-ladekast-martijn-rosdorff-go-with-the-vlo

Martijn is nog wel even zoet met het uitpluizen van zijn la.

mirepoix-ziekenhuis-brief-la-kast-martijn-rosdorff-go-with-the-vlo

Wat zal hij straks in Mirepoix aantreffen? Spannend!

Welke documenten tot nu toe de meeste indruk maakten op Martijn? De brieven van Franse krijgsgevangen die tijdens de Tweede Wereldoorlog het thuisfront op de hoogte hielden. De mannen hadden het vaak verschrikkelijk zwaar. “Er wordt gevraagd om hemden, omdat het koud is. En er is een soldaat die zijn vrouw zo mist. De verhalen uit die tijd zijn heftig.”
Martijn heeft alle papieren inmiddels in een plastic box opgeborgen. Dat is beter voor zijn neus. “De inhoud meurde nogal!” Hij is zwaar onder de indruk van wat er allemaal gebeurt rond de la. “Wat een reacties!! Ik was nog nooit eerder zelf trending.” Zijn verhaal bewijst maar weer dat je op Marktplaats nog steeds schatten kunt vinden. Al heb je het dan soms niet eens in de gaten.

Volg Martijn Rosdorff en zijn la op Twitter.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑