...

Flea your style taxatiedag-stedelijk-museum-schiedam-go-with-the-vlo-5

Gepubliceerd op 1 augustus, 2017 door Danny Post

0

Laat gratis je vintage kleding taxeren

Bleef in jouw familie een antiek doopkleed bewaard? Heb je in de kast een feestjurk uit de jaren vijftig hangen? Een Victoriaans kostuum? Op zaterdag 26 augustus vertelt mode- en textielspecialiste Els de Baan je in het Stedelijk Museum Schiedam de waarde. 

Ik ben een nostalgische sok wat kleding betreft. Van zo’n beetje alles in mijn kast weet ik nog de geschiedenis: waar kocht ik het, wanneer droeg ik het voor het eerst? Ik vind het heel moeilijk om dingen weg te gooien. Vorige week heb ik voor het eerst sinds jaren weer eens drie grote vuilniszakken met oude overhemden, jeans en jassen naar de kringloop gebracht en daar moest ik echt maanden langzaam naartoe werken. Het zweet stond op mijn rug. Trauma.
Er zijn dingen die elke opruimronde overleven en nooit meer weg mogen: mijn groene gilet van Mac & Maggie (gekocht in 1989), de foute collectie rubber, leer en glans uit mijn Club iT-dagen, plus de vele vintage jasjes, hoeden en andere kleding die ik in de loop der tijd verzamelde (laatste coole aankoop: een hardroze gilet uit het begin van de twintigste eeuw, dat ik vond op een vlooienmarkt in Oost-Londen). Aan oude kledingstukken kleeft voor mij evenveel historie als aan een oude kast, stoel of lamp. Misschien nog wel meer, omdat ze zo persoonlijk zijn. Daarom vind ik het superleuk dat het Stedelijk Museum Schiedam op zaterdag 26 augustus een textieltaxatiedag organiseert. Mensen krijgen gratis de kans om hun textielschatten te laten beoordelen door mode- en textielspecialiste Els de Baan.

taxatie-vintage-kleding-stedelijk-museum-schiedam-go-with-the-vlo

Heb je een Victoriaanse jurk in een kist op zolder liggen? Tijdens de taxatiedag hoor je de waarde.

the-kiss-vintage-kleding-taxeren-go-with-the-vlo

Ik ben benieuwd of er mensen met zulke prachtige feestkleding bij de tafel van Els zullen verschijnen.

taxatie-textiel-stedelijk-museum-schiedam-go-with-the-vlo

De mode- en textielspecialiste ontgaat geen enkel detail.

taxatiedag-stedelijk-museum-schiedam-go-with-the-vlo-4

Zelfs goed geconserveerde confectiekleding kan decennia later een klein fortuin opleveren.

vintage-biba-babykleertjes-go-with-the-vlo

Een jurkje van het jaren zestig-merk Biba of een doopkleed? Alles is welkom.

“Bij het televisieprogramma Tussen Kunst en Kitsch komen zelden antieke kledingstukken, handwerkjes of doopjurkjes ter sprake,” legt Els uit. “Textiele objecten worden vaak afgedaan als alledaagse en dus waardeloze gebruiksvoorwerpen. Maar juist díe geven een bijzondere inkijk in de wereld van toen. Naast de emotionele waarde blijken zulke spullen soms plotseling waardevolle juweeltjes.” Dus ga nog eens door je kast en meld je aan voor de taxatiedag in het Stedelijk Museum Schiedam. Els vertelt je precies hoe oud de doopjurk is die al decennia in je familie wordt doorgegeven en hoe speciaal de avondjapon en kanten handschoenen zijn die je ooit kocht in een rommelzaakje. Of misschien heb je een paar antieke modeprenten liggen waar je graag meer over wilt weten. Het kan allemaal. Els zit op de 26e klaar voor je.

Els de Baan taxeert op zaterdag 26 augustus van 11.00 tot 14.00 uur in het Stedelijk Museum Schiedam. De taxatiedag ligt in het verlengde van de tentoonstelling Vaandels & Verhalen met historische vaandels en exemplaren die leden van ruim zestig Schiedamse verenigingen maakten. Aanmelden kan via info@stedelijkmuseumschiedam.nl. Gratis met geldig entreebewijs/toeslag. Meer info: stedelijkmuseumschiedam.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑