...

Tip! Portret jongeman Rembrandt Hermitage go with the vlo

Gepubliceerd op 16 juni, 2018 door Danny Post

1

Laatste kans om teruggevonden Rembrandt te zien

Vorige maand zorgde kunsthandelaar Jan Six voor een sensatie door met een onbekende Rembrandt op de proppen te komen. Portret van een jonge man is nog tot en met morgen te bewonderen in de Hermitage Amsterdam. Grijp die kans.

Foto: René Gerritsen/Jan Six Fine Arts, Uitgeverij Prometheus

Eigenlijk zou Portret van een jonge man tot vrijdag 15 juni in de Hermitage Amsterdam te zien zijn, maar de belangstelling was de laatste weken zo gigantisch (25.000 bezoekers tot nu toe, men verwacht op 30.000 uit te komen), dat besloten werd om er nog twee dagen aan vast te plakken. Een ongekend succes voor een schilderij waar tot voor kort niemand van gehoord had.
Portret van een jonge man is een vondst van de kunsthandelaar en kunsthistoricus Jan Six. Hij kocht het anderhalf jaar geleden met de hulp van een investeerder op een veiling van Christie’s in Londen. Het ongesigneerde olieverf op doek werd toen toegeschreven aan een schilder uit de omgeving van Rembrandt, maar Jan voelde instinctief dat de meester zelf de maker was. Alleen Rembrandt van Rijn kon in de zeventiende eeuw zo zwierig een kraag schilderen.
Er volgde een uitgebreid kunsthistorisch en technisch onderzoek en Jan kreeg gelijk. Het betreft een originele Rembrandt. Dit is inmiddels onderschreven door professor Ernst van de Wetering, bekend van het Rembrandt Research Project (RPP) en dé Rembrandt-autoriteit en daarnaast door vijftien vooraanstaande conservatoren en kunsthistorici uit binnen- en buitenland.

Portret jongeman Rembrandt Hermitage Amsterdam go with the vlo

Portret van een jonge rocker. Qua kapsel had deze zeventiende-eeuwse bink zo in de groep Queen gekund.

Jan Six Rembrandt Prometheus boek go with the vlo

Jan Six komt uit een familie van kunstkenners. Een echte Rembrandt ruikt hij zo.

De beeltenis van de onbekende jongeman heeft een omvang van 94,5 bij 73,5 centimeter en is waarschijnlijk een fragment van een groot huwelijksportret. Dit zou blijken uit de zwarte kleding, een kleur die was voorbehouden aan getrouwde mannen. Het origineel zou de bruidegom en zijn bruid over de volle lengte hebben getoond, maar de man werd er op een onbekend moment uitgesneden. Men denkt dat het schilderij rond 1634 tot stand kwam.
Jan betaalde op de veiling 156.000 euro voor het doek, maar kan er nu vele miljoenen voor vragen. Sinds 1974 werd er geen ‘nieuwe’ Rembrandt meer ontdekt, dus de kopers staan in de rij. Er hebben zich al vier serieuze gegadigden gemeld die het dolgraag van hem willen overnemen. Allemaal particulieren, van wie er drie gelukkig al te kennen hebben gegeven dat ze Portret van een jonge man in de toekomst willen uitlenen aan musea voor tentoonstellingen.
Geïntrigeerd door dit verhaal en geen tijd om morgen naar de Hermitage te gaan? Jan schreef over zijn vondst het boek Rembrandts Portret van een jonge man. Hierin neemt hij de lezer mee in zijn ontdekkingstocht die leidde tot de toeschrijving van dit meesterwerk. Spannend!

Rembrandts Portret van een jonge man
Jan Six
Uitgeverij Prometheus
ISBN 978 90 446 3820 2
Prijs: € 19,99
uitgeverijprometheus.nl

Portret van een jonge man is nog tot en met zondag 17 juni te zien in de Hermitage Amsterdam. Voor meer informatie en de openingstijden kijk op hermitage.nl. Contact opnemen met Jan Six kan via Jan Six Fine Art: jansix.nl

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOne Response to Laatste kans om teruggevonden Rembrandt te zien

  1. Mark says:

    De vraag is wel of, dit een echte Rembrandt is. Het gezicht Van de man is niets zeggend als Rembrandt ergens goed in is het wel, om het masker van de ware persoon te schilderen, dit ontbreekt hier en daarbij maakt Rembrandt portretten en nooit een getrouwd stel samen in een schilderij. De hand van de man is niet in verhouding en en de zwarte jas is niet erg fijn geschilderd wat een jonge Rembrandt kenmerkt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑