...

Tip!

Gepubliceerd op 19 september, 2016 door Danny Post

6

Lachen, gieren, brullen met de Durrells op Corfu

Nu in de herhaling op BBC First: The Durrells. Ken je de serie over een excentriek gezin dat in de jaren dertig verhuist naar Corfu nog niet? Haal snel de schade in. Té grappig.

Foto’s: ITV

BBC First (niet te verwarren met BBC One) verhief het herhalen tot een kunst. Father Brown, Call the Midwife, ze komen wel tien keer op een dag voorbij. Dat de zender nu ook The Durrells in dat rijtje heeft opgenomen, vind ik minder erg. De serie, die in Engeland een grote hit is, verdient het om ook hier meer fans te krijgen. Op papier klinkt het verhaal van The Durrells weinig sexy: weduwe reist in de jaren dertig met haar vier kinderen naar het Griekse eiland Corfu en bouwt daar een nieuw bestaan op. Maar The Durrells is niet het zoveelste Britse kostuumdrama. De weduwe is gesjeesd, haar kinderen zijn nog gesjeesder en hun teksten druipen van de ironie. Voorafgaand aan elke aflevering hoor je een vriendelijke BBC-mevrouw de kijkers waarschuwen voor het “mogelijk aanstootgevende” taalgebruik van moeder Louisa, dochter Margo en de zonen Larry, Leslie en Gerry. Dit zijn geen ouderwetse mutsen, maar een stel eigenzinnige typetjes die er de ene na de andere oneliner uitgooien. En daarbij sparen ze elkaar bepaald niet.

The Durrells serie Corfu go with the vlo

De nuffige huishoudster Lugaretzia maakt het gezin Durrell compleet. 

The Durrells pelikaan Corfu go with the vlo 2

“Een kat is zo gewoontjes. Ik dacht: ik neem gezellig een pelikaan mee.”

The Durrells Margo strand go with the vlo

“De keuken verven? Sorry, te druk. Ik ben mezelf net een kleurtje aan het geven.”

The Durrells Larry go with the vlo

Larry kan met zijn vingers niet van zijn typemachine en zijn vriendin afblijven.

The Durrells hondje Corfu go with the vlo

“Een hondje? Wat heerlijk. We hebben er pas 884.”

Zo vindt Louisa dat haar dochter Margo een dombo is en zegt ze dat gewoon hardop. En dat de ook niet hoog aan de weg timmerende Leslie haar tot absolute wanhoop drijft, steekt ze evenmin onder stoelen of banken. Op hun beurt voeren de kinderen geen flikker uit. In plaats van hun moeder te helpen bij het opknappen van het vervallen huis dat ze betrekken, hebben ze wel betere dingen te doen. De beginnende schrijver Larry is te druk met het rammen op zijn typemachine of het bespringen van zijn vriendin, Leslie stampt eeuwig met zijn geweer over het eiland om op vogels te schieten, Margo houdt zich vooral bezig met zonnen en het lonken naar jongens en de kleine Gerry is zo gek op dieren dat hij op hun terras aan zee een halve dierentuin bouwt. Schildpadden, pelikanen, een nest hondjes, de barmhartige Zoo-maritaan blijft ze mee naar huis nemen. Zijn familieleden worden er gestoord van.

Echt zo prettig gestoord
De familie Durrell is niet fictief. Louisa, Margo, Larry, Leslie en Gerry bestonden echt. En ze woonden aan het eind van de jaren dertig echt een tijdje op Corfu. De jongste zoon Gerald ‘Gerry’ Durrell, die later bekendheid verwierf als natuuronderzoeker schreef een drietal zeer komische en succesvolle boeken over hun verblijf op het Griekse eiland: My Family and Other Animals, Birds, Beasts and Relatives en The Garden of the Gods. Ze werden al twee keer eerder verfilmd, maar nooit op zo’n aanstekelijke wijze als nu. Ik zat vaak hardop te lachen om alle verwikkelingen. Fans van de boeken uiten de kritiek dat de serie te vrij omspringt met de oorspronkelijke verhalen. Ik stoor me er niet aan en denk dat Gerry (hij overleed in 1995) zich ook niet omdraait in zijn graf. Het hart van de boeken – die buitenissige familie en haar rare belevenissen – is liefdevol getransplanteerd naar de serie. En het is een feit dat Gerry bij het schrijven van zijn boeken zelf ook zaken veranderde en soms een loopje nam met de waarheid.

the-durrells-oldtimer-go-with-the-vlo

De Griek Spiros trekt zich het lot van die rare Britten aan en werpt zich op als hun chauffeur.

the-durrells-koffers-go-with-the-vlo

“Zijn we niet een beetje te warm gekleed voor een leven in deze Griekse snelkookpan?”

The Durrells huis Corfu go with the vlo

Eigen vervallen huis en tuin. De Durrells arriveren bij hun optrekje aan zee.

the-durrells-personages-go-with-the-vlo

Countess Mavrodaki en haar butler Dennis zijn al even excentriek als de Durrells.

the-durrells-accordeon-go-with-the-vlo

Louisa zal later de accordeon van haar liefje Sven aan flarden snijden. Ze háát het martelinstrument.

the-durrells-ezel-go-with-the-vlo

Hè ja, top. Nog een ezel erbij.

Sinds eind vorige maand zijn alle acteurs terug op Corfu waar ze hard werken aan een tweede reeks van zes afleveringen. Het succes is zo groot, dat de producenten wel gek zouden zijn geweest als ze er niet mee door waren gegaan. Actrice Keeley Hawes, die Louisa Durrell speelt, reageerde opgetogen toen ze hoorde dat ze op herhaling mocht. “Ik ben zo opgelucht dat mensen de serie leuk vinden – je weet nooit hoe mensen zullen reageren. Terug naar Corfu dus, hoe vervelend!” Het nieuwe seizoen zal pas in het voorjaar van 2017 worden uitgezonden. Tot die tijd kun je genieten van de eindeloze herhalingen van de eerste afleveringen op BBC First. Als je ze allemaal hebt gezien, begin je gewoon weer opnieuw (bekentenis: dat doe ik zelf ook). De teksten van de Durrells vervelen nooit. Als de sullige Margo uitroept “Homoseksualiteit? Is dat sex in een huis?” lig je ook na de achtste keer weer in een deuk. Feelgood televisie op haar best.

Kijk voor alle actuele uitzendtijden van The Durrells op bbceurope.com.

 

the-durrells-corfu-eiland-go-with-the-vlo

Actrice Keeley is blij dat ze opnieuw naar het zonnige Corfu mocht om te luiere… werken.

the-durrells-pelikaan-corfu-go-with-the-vlo-3

Nog meer komische teksten en nog meer dieren in het nieuwe seizoen? Zeker weten!

 

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur6 Responses to Lachen, gieren, brullen met de Durrells op Corfu

  1. Pingback: Nieuwe setfoto's van The Crown 3 vrijgegeven | Go with the Vlo

  2. Ineke says:

    Ben heel enthousiast over de eerste drie series!
    Zou graag de eerste aflevering van de eerste serie nog eens terugzien. Is dit meer te bestellen, of alleen in combinatie als drie series. Kan iemand helpen?

  3. Ineke says:

    Beetje jammer omdat ik verder de complete series ak heb opgenomen…..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑