...

Vlo nieuws rotterdam-binnenrotte-vlooienmarkt-tweedehands-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 6 januari, 2018 door Danny Post

0

Leve de oude Vlo

De oude Binnenrottemarkt in Rotterdam is razend populair bij bezoekers, maar helaas niet bij de gemeente. Die blijft het aantal kramen maar terugschroeven. Een grove zonde. 

De vlooienmarkt op de Rotterdamse Binnenrotte behoort tot de oudste markten van Nederland. Iedere dinsdag en zaterdag tref je er een bonte mix van antiek, design en gezellige rommel. Van strakke banken uit de jaren zestig tot protserige ‘Sissi’-spiegels, het staat er allemaal. Een groot deel van de aangeboden spullen is afkomstig van huisontruimingen en wordt lukraak over de kramen gestort. “Je moet echt graven en dat maakt het extra avontuurlijk,” aldus trouwe bezoeker Hans. “Ik ging als kind al met mijn vader naar deze markt, toen nog onder het spoorviaduct. Mijn halve huisraad komt hier vandaan. De prijzen zijn laag en de sfeer goed.”

rotterdam-bril-vlooienmarkt-binnenrotte-go-with-the-vlo

“Yesss, het is weer markt!” Fans worden elke dinsdag en zaterdag vrolijk wakker.

binnenrotte-rotterdam-designbank-vintage-vlooienmarkt-go-with-the-vlo

Je weet nooit wat je zult aantreffen en dat maakt het zo spannend. 

rotterdam-binnenrottemarkt-boeken-tweedehands-go-with-the-vlo

Eerst de boeken in de Wijde Kerkstraat en dan door naar de Binnenrotte. Het is voor velen vaste prik.

osram-lampen-rommelmarkt-vintage-go-with-the-vlo

Wanneer gaat er bij de gemeente Rotterdam eens een lampje branden? Deze vlooienmarkt moet blijven!

Helaas lijkt de gemeente zelf geen fan, zegt Hans. “Terwijl Amsterdam bijvoorbeeld apetrots is op haar Noordermarkt, blijft de gemeente Rotterdam deze vlooienmarkt maar inkrimpen. Bij de nabijgelegen boeken- en platenmarkt in de Wijde Kerkstraat, ook iedere dinsdag en zaterdag, gebeurt hetzelfde. Steeds minder kramen en nieuwe handelaren worden geweerd. Ik noem het de gentrificatie-ziekte die je in Londen bijvoorbeeld ook ziet. Alles moet maar ‘schoon’, ‘strak’ en ‘opgeruimd’ zijn. Ik was al woedend over dat krankzinnige besluit van de hoge heren om met ingang van 1 januari 2017 de meeste andere vlooienmarkten in de buitenlucht te verbieden, maar nu wordt langzamerhand ook de mooiste vlooienmarkt van de stad om zeep geholpen. Verkopers en bezoekers klagen steen en been. Noemen het heiligschennis. Zulke markten zijn publiekstrekkers en moet je juist uitbouwen. Kóésteren.”

De Rotterdamse Binnenrottemarkt vindt iedere dinsdag en zaterdag plaats in het centrum van Rotterdam, achter de Laurenskerk. Op diezelfde dagen is er in de Wijde Kerkstraat een kleine boeken- en platenmarkt. Een korte versie van deze tekst verscheen vandaag in Volkskrant Magazine waarin ik elke week bijzondere objecten en adressen deel.

 

rotterdam-skyline-kop-van-zuid-vlooienmarkt-go-with-the-vlo

Strak is leuk, maar rommelig óók.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurCommentaar is gesloten.

Omhoog ↑