...

Expositie

Gepubliceerd op 1 mei, 2017 door Danny Post

0

Lex Harding deelt zijn PopArt met Nederland

De Beurs van Berlage kleurt deze zomer helemaal retro. Mediaondernemer Lex Harding exposeert er zijn enorme PopArt-collectie met onder meer zeefdrukken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein en Keith Haring. “Kunst moet niet verstoffen achter gesloten deuren.”

Oudere Vlo-lezers kennen Lex Harding nog wel. De inmiddels 72-jarige baardmans was ooit een populaire discjockey, presenteerde de Top 40 en was mede-initiatiefnemer van Sky Radio, Radio 538 en natuurlijk TMF. Hoe goed Lex hieraan verdiend heeft, blijkt wel. Gedurende de maanden juli, augustus en september exposeert de mediaondernemer zijn kostbare PopArt-collectie in de Amsterdamse Beurs van Berlage. Naast de omvangrijke collectie zeefdrukken van Andy Warhol, Roy Lichtenstein, Keith Haring en andere vertegenwoordigers van de PopArt zijn vrijwel alle album-covers die Warhol maakte in de periode 1960-1987 te zien, maar ook affiches, gesigneerde boekjes en andere werken op papier. Een groot deel van de tentoonstelling wordt gevormd door de zeefdrukken. Alleen van Warhol zijn er al meer dan honderd te zien.

roy-lichtenstein-crak-popart-go-with-the-vlo

Bij Lex Harding hangen geen Action-canvassen aan de muur. Hij koopt alleen echte Lichtensteins.

popart-keith-haring-jaren-tachtig-go-with-the-vlo

PopArt-fans maken vast een dansje. Deze expositie wordt heel bijzonder.

velvet-underground-andy-warhol-go-with-the-vlo

Steeds minder mensen weten nog hoe dit album klinkt. Maar die banaan kennen we allemaal.

De kleurige kunststroming PopArt ontstond aan het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw. “Ik was toen net twintig en heb de ontwikkeling van de PopArt bewust en van nabij meegemaakt,” aldus Lex. “Neem die iconische banaan op de hoes van het eerste album van The Velvet Underground uit 1967. De plaat kent bijna niemand meer, maar de afbeelding van de banaan heeft na bijna vijftig jaar nog niks aan kracht ingeboet.”

Andy doet Trix
Een deel van de expositie wordt ingericht zoals de beroemde Factory in New York, het atelier van Andy Warhol. Daar zie je hoe een zeefdruk tot stand komt. Ook kun je een serie foto’s bekijken die Warhols hoffotograaf Nat Finkelstein in de jaren zestig maakte. Bij het samenstellen van de expositie zocht Lex naar verbanden tussen PopArt en Nederland. “Zo stuitte ik op de vorig jaar overleden Nederlandse galeriehouder George Mulder, goede vriend van Andy Warhol en uitgever van de serie Reigning Queens; vier verschillende afbeeldingen van vier in 1985 regerende vorstinnen, waarvan koningin Beatrix voor ons natuurlijk de bekendste is.”

queen-beatrix-andy-warhol-go-with-the-vlo

Het ‘staatsieportret’ dat Warhol van koningin Beatrix maakte. Jammer dat ze het nooit officieel adopteerde.

cats-andy-warhol-popart-go-with-the-vlo

Poesje wauw!

popart-coca-cola-marilyn-monroe-go-with-the-vlo

Marilyn moest het zonder Coca-Colaflesje stellen.

“Uit de nalatenschap van George heb ik, behalve brieven van Andy en George, ook een aantal zeefdrukken gekocht met unieke kleuren,” vertelt Lex bevlogen. “Daardoor zijn er op de expositie in totaal maar liefst 22 Queens te zien, waarvan tien verschillende van Beatrix. Ik heb ook een boekje gevonden dat Warhol in 1985 naar Koningin Beatrix stuurde met de opdracht: “To your majesty Queen Beatrix, love, Andy Warhol, june 85 n.y.” Bij Koninklijke Verzamelingen heb ik het boekje voor de duur van de expositie te leen gevraagd.”

PopArt in de polder
De band met Nederland komt verder tot uiting door een markant portret van Warhol. Het werd in 1982 gemaakt door de Nederlandse fotograaf Patricia Steur. Van haar hand is ook een foto van Keith Haring, die in 1986 een enorm kunstwerk schilderde op de centrale markthallen in Amsterdam. Van Roy Lichtenstein hangt er naast een groot aantal zeefdrukken een origineel affiche van een overzichtstentoonstelling in 1967 in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

the-melody-roy-lichtenstein-popart-go-with-the-vlo

Roy Lichtenstein verhief comics tot kunst.

mick-jagger-andy-warhol-popart-go-with-the-vlo

Verslaafd aan Jagger. Lex bezit al negen verschillende afdrukken.

keith-haring-popart-go-with-the-vlo

Warhol en Haring stierven veel te jong. Welke geweldige kunst hadden ze nog kunnen maken?

De expositie toont volgens Lex een doorsnee van de bekendste PopArt zeefdrukken uit de vorige eeuw. “Ik streef niet altijd naar complete series, maar pik meestal alleen de mooiste er uit; van Mao, Marilyn, Muhammed Ali, Campbell Soup en Mick Jagger. Van de laatste bestaan tien verschillende afdrukken waarvan ik er negen heb. Ik hoop voor de zomer de tiende nog te kunnen verwerven of bij iemand te lenen. Dat zou voor mij de kers op de taart zijn.” Over het waarom van deze expositie kan hij kort zijn. “Thuis aan de muur kan er natuurlijk maar een beperkt aantal mensen van genieten. Kunst moet niet verstoffen achter gesloten deuren, maar moet gezien worden, liefst door zoveel mogelijk mensen.” Mee eens!

De expositie The Prints of Andy Warhol and other PopArtists is van 2 juli tot en met 30 september te bekijken in de Beurs van Berlage in Amsterdam. Meer info: andywarhol.amsterdam.

 

species-orang-utang-popart-go-with-the-vlo

De expositie laat je achter met kleine oogjes van het turen. Zo veel te zien!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑