...

MCB

Gepubliceerd op 19 januari, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Liefde op het tweede gezicht

Op het eerste gezicht lijkt Etten-Leur op de gemiddelde Nederlandse kringloopwinkel. Oude lederlookbanken uit de nineties, wat barokkerige tafeltjes, een zwik verwassen kleding en de nodige keramiek. Maar pas op! Want wie de moeite neemt om verder te kijken dan de neus lang is, komt voor een aangename verrassing te staan.

Etten-Leur: parel van Brabant (maar is dat niet elk dorp in deze provincie?) en gezegend met een redelijk grote kringloopwinkel (ook daarin weinig nieuws onder de zon), die luistert naar de naam de Kringloper. Ik ben in een koopbui en duik bij binnenkomst meteen de speelgoedhoek in, maar die valt tegen. Dat blijkt gewoon domme pech, zo fluistert de jonge vrouw naast me samenzweerderig toe. “Ik heb hier heel veel Fisher-Price en ander vintage speelgoed gehaald,” vertelt ze met een dikke grijns. Vintage Fisher-Price! Mijn vlo-sensoren slaan meteen op tilt. Alleen het idee al dat hier iets van mijn lievelingsmerk te vinden is, bezorgt me klamme handjes.

Etten-Leur kringloper

Gevleugelde vrienden maken: je kan er niet vroeg genoeg mee beginnen.

EL-tafeltje

Stoffig en weggemoffeld: wie geeft dit tafeltje het podium dat het verdient?

Helaas ligt er vandaag niks bij. Maarja, that’s all in the game. Zeker in Etten-Leur, zo vertelt mijn collega Fisher-Price-fan me. “Ik kom hier al jaren en vind het hier nog steeds super. Maar het is wel wisselvallig. Soms hebben ze er niks en soms weer teveel.” Ze lacht en ik doe mee. Naar huis gaan met meer spullen dan je eigenlijk had bedacht, hoe herkenbaar.

In het verdomhoekje
Na de kleine teleurstelling in de speelgoedhoek, loop ik langs een flinke verzameling oude meubels van kringloophofleverancier Leen Bakker, waar ik aan een boekenkast een verdwaald exotisch bamboe carnavalsrokje zie hangen (we zijn immers in Brabant nie waor?). Ondanks de veelbelovende woorden van daarnet, kan deze kringloopwinkel me tot zover niet echt bekoren. Maar dan! Er is licht aan het einde van deze sombere kringlooptunnel. Want helemaal achterin de winkel, bijna weggemoffeld in de hoek (waarom?) is een speciaal vintage hoekje ingericht.

EL-bloemen

In Etten-Leur vallen de blaadjes het hele jaar door.

EL-walhalla

In het strafhoekje staan de schatten verstopt.

EL-wandburo

Dit retro wandburootje is helemaal bij de tijd.

Een sixties wandbureautje, een jaren dertig fauteuil en een fantastisch hoogpolig seventies retrokleed: het is een kleine greep wat hier bij elkaar gezet is. Zoveel mooie dingen op een paar vierkante meter: te gek! Terwijl ik langs alle spullen loop om ze rustig te bekijken, blijft vooral dat vloerkleed mijn aandacht trekken. Intussen is mijn collega Fisher-Price-adept ook in de vintagehoek beland. “Gaaf he?” zegt ze met een big smile. “Ik heb heel veel toffe kleine meubeltjes en schilderijtjes hiervandaan naar mijn huis gesleept. Jammer genoeg beginnen ze, zoals zoveel kringlopers, de waarde in te zien van sommige spullen. Kringlopen is hot en dat merk je in de stijgende prijzen, helaas.” Jammer genoeg heeft ze gelijk: de prijzen zijn best aan de hoge kant (veertig euro voor een lamp, vijftig euro voor een stoel). Maar het retrokleed is ongeprijsd. Hm, dat kan goed én slecht nieuws betekenen.

Priceless
Omdat er in de hele winkel geen enkel verkoopmedewerker is te vinden (waar is iedereen?), loop ik naar de kassa. Daar probeert de mevrouw me af te wimpelen met een “de prijs staat aan de onderkant”. Maar dat heb ik heus wel gecheckt. Een medewerker floept uit het niets naast me en loopt met me mee naar achteren. Alle meubels worden aan de kant geschoven, het kleed wordt omgekeerd en op de hele onderkant is geen prijsje te bekennen. Told you so.

EL-draadstoel

Voor een instant rollade-look ga je bloot op dit stoeltje zitten.

Etten-Leur kringloopwinkel seventies vloerkleed

Deze harige creatie uit de seventies ging mee de auto in.

EL-Lampen

De Kringloper heeft het licht gezien: voor deze lampen vraagt het inmiddels de hoofdprijs.

Gelukkig doen ze hier niet zo moeilijk over ongeprijsde stukken zoals in Zeeland. Hier wordt gewoon ter plekke een prijs bedacht en genoteerd. Dit is het moment van de waarheid, denk ik gespannen. ‘37,50’ schrijft de man met dikke viltstift op de onderkant. Ik denk: verkocht! Don’t judge a thrift store by its cover, zoveel is nu ook weer eens gebleken. Het kleed wordt meteen door twee mannen opgerold (ineens is er overal personeel) en naar de kassa gebracht. Daar reken ik meteen af. Met een hele dikke grijns. Etten-Leur is dik oké.

Stichting De Kringloper
Kroonstraat 12
4879 AV Etten-Leur
Tel. 0165-521188
kringloper.nl
 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Liefde op het tweede gezicht Marie-Cecile Beniers
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

2.8


Tags: , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑