...

MCB Bill Moore

Gepubliceerd op 19 juni, 2015 door Marie-Cecile Beniers

0

Liefdesbrief na 70 jaar terug bij oude Romeo

“Ik hou van jou”, “Ik mis je vreselijk” en “Ik verlang zo naar jou”. De Amerikaanse Ilene Ortiz kijkt even gek op als ze een hartstochtelijke brief vindt in de elpeehoes die ze net bij de kringloopwinkel kocht. Ze besluit de schrijver te zoeken. Omdat de brief is geschreven in 1944, een lastige opgave. Maar niet onmogelijk…

Foto’s: Melinda Gale, 7NEWS Denver

Winkelen bij de kringloop kan soms een heel romantische wending krijgen. Dat blijkt uit de vintage trouwjurk met hartverwarmende boodschap die laatst werd gevonden. Maar ook uit een toevallig gevonden liefdesbrief uit de oorlog die in een platenhoes zit verstopt. Wanneer de Amerikaanse Ilene Ortiz een plaat koopt bij de kringloop in Westminster (Colorado), weet zij nog niet dat ze onbedoeld in een superromantisch verhaal is terechtgekomen. Maar eenmaal thuis vindt ze in de hoes een oude liefdesbrief die druipt van de hartstocht.

Oude liefdesbrief kringloopwinkel

Uit een oude platenhoes viel deze aangename verrassing.

Bill-Moore-liefdesbrief

Vurig verlangen. Deze brief is zo veel beter dan de Bouquet Reeks.

“Ik ben echt de gelukkigste man in de wereld, weet je. En dat komt door jou, Bernadean. Zelfs je naam is mooi.” Ilene moet even flink slikken als ze de vurige woorden leest. Datum van schrijven: 29 december 1944. Ortiz is echter zo geraakt door de inhoud dat ze besluit de schrijver op te sporen. Als de beste man nog leeft. De brief is immers al zeventig jaar oud.

Tweede Wereldoorlog
Ortiz schakelt het lokale tv-station 7NEWS Denver in voor hulp en het spoor leidt uiteindelijk naar Bill Moore uit Aurora, Colorado. Negentig jaar oud, maar still going strong. Hij schrijft de brief aan het einde van de Tweede Wereldoorlog terwijl hij gelegerd is in Europa. De soldaat ontmoet de piepjonge Bernadean Gibson vlak voor zijn vertrek naar de andere kant van de oceaan, als zij nog op de middelbare school zit. Voor de twee tortelduifjes die stapelverliefd op elkaar zijn, blijkt de enorme afstand een kwelling.

Bill-Moore-liefdesbrief

Puppy love in oorlogstijd.

Bill Moore letter

Duidelijke boodschap van Bill.

Getergd dat hij niet dichterbij zijn liefje is, schrijft Bill haar lange brieven die overlopen van de passie en emotie. Hij hunkert naar haar lieve lach. “Ik zou een miljoen dollar willen geven om nu bij jou te kunnen zijn. (..) Ik heb nog nooit in mijn leven zo naar iemand verlangd als naar jou.”

Woorden schieten te kort
De op dat moment twintigjarige soldaat weet dan niet dat hun liefdesverhaal wel degelijk een happy end zal krijgen. Want hij overleeft het oorlogsgeweld en zal bij terugkomst trouwen met zijn Bernadean. Ze hebben een lang en gelukkig huwelijk en hun liefde wordt bezegeld met drie kinderen. Het verdriet is groot als Bernadean in 2010 sterft.

Bill Moore

Kers op de taart, Bills liefde wordt beantwoord met een ‘I do‘.

Bill Moore

Bill en Bernadean. 63 jaar dolgelukkig getrouwd.

Wanneer Bill de brief na zeven decennia weer in handen krijgt is hij dan ook tot tranen geroerd. “Mijn liefste, geliefde, aantrekkelijke Bernadean,” zo begint de brief. De hoogbejaarde romanticus grapt dat hij nog veel meer bijvoeglijke naamwoorden had kunnen gebruiken om zijn liefje te omschrijven, maar dat er helaas geen plek meer was. “Je bent zo lief, mijn schat, dat ik me vaak afvraag hoe het mogelijk is dat je de mijne bent,” zo gaat de jonge Bill verder.

P.S. Ik hou nog steeds van jou
“Ik was zo verrast,” vertelt Bill geëmotioneerd als hij na al die tijd het kostbare stuk papier weer in zijn trillende handen houdt. Het is de enige brief die bewaard is gebleven. Bernadean had een hele stapel van zulke brieven, maar na haar dood verhuisde Bill naar een verzorgingstehuis voor ouderen en deed hij veel van zijn spullen weg. Waarschijnlijk zijn ze toen zoekgeraakt. Dat de platenhoes inclusief romantische inhoud bij de kringloopwinkel opdook, vindt hij dan ook ongelooflijk. Blij: “Ik had geen idee dat de brief op zo’n manier weer zou opduiken.”

Bill Moore liefdesbrief

De weduwnaar zal deze brief net zo koesteren als zijn vrouw.

Dochter Melinda vermoedt dat haar moeder de brief in de platenhoes heeft gestopt om het voor haar zo speciale document veilig op te bergen. Dat dit de enige brief is die resteert, maakt hem des te specialer. Melinda: “Deze ontdekking is echt een mooi cadeau dat me herinnert aan de bijzondere band die mijn ouders hadden.” Voor Bill is het een laatste link naar een intense periode uit zijn leven. Snikkend: “Het is moeilijk voor me om er zo met anderen over te praten. Maar ik hield van haar…. en zij hield van mij. Dat is wat ik erover kan zeggen. Mijn hart doet pijn omdat ik nu niet meer de hele tijd bij haar kan zijn.” En de brief? Die wordt door hem gekoesterd en krijgt na alle omzwervingen een ereplekje in zijn seniorenflat. 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑