...

Tijdcapsule

Gepubliceerd op 18 maart, 2017 door Danny Post

2

Maak een duik naar het wrak van de Titanic

Heb je het wrak van de Titanic altijd al eens van dichtbij willen bekijken? Vanaf 2018 krijgen toeristen weer de kans om af te dalen naar de lugubere overblijfselen van het schip. Brrr…

Het is voor mij altijd een droom geweest: duiken in de diepte naar de RMS Titanic. Ik was stikjaloers op de Amerikaanse Robert Ballard toen hij het wrak in 1985 ontdekte. Vele decennia zochten mensen ernaar. De onzinkbaar geachte Titanic die in de nacht van 14 op 15 april 1912 tegen een ijsberg opliep en binnen drie uur op de bodem van de Atlantische Oceaan lag, was een soort Heilige Graal. Sinds Bob die eerste onderwaterbeelden filmde, zijn er honderden andere wetenschappelijke expedities naar het schip gemaakt. Om het verder te onderzoeken, schatten omhoog te halen die nu in reizende tentoonstellingen te bewonderen zijn én het rücksichtslos te plunderen (al zijn die laatste twee dingen voor velen hetzelfde). Toch kunnen ook ‘gewone’ toeristen de Titanic bezoeken. Het Britse bedrijf Deep Ocean Expeditions organiseerde in het verleden excursies naar het wrak (ze begonnen daar al mee in 1998) en nu is het de beurt aan OceanGate Expeditions uit Seattle. Goedkoop is zo’n diepzeereisje echter niet.

duiken-wrak-titanic-go-with-the-vlo

In de duisternis wacht de Titanic op je…

titanic-duiken-wrak-robert-ballard-go-with-the-vlo

Het hoeft niet bij boeken en documentaires te blijven.

titanic-zinken-breekt-stukken-go-with-the-vlo

Zoals je ook in de film Titanic kon zien, brak het schip tijdens de ramp in tweeën.

titanic-duiken-wrak-oceaan-go-with-the-vlo

De excursie concentreert zich op de boegsectie. Daar valt het meeste te zien.

De prijs per deelnemer bedraagt 105.129 dollar. Dat is het equivalent van een eersteklas ticket voor de Titanic, omgerekend naar de huidige waarde. Een pittig bedrag, maar daar krijg je wel een vakantie voor terug die je nooit meer zult vergeten, zegt de luxe reisorganisatie Blue Marble Private. Het bedrijf dat gevestigd is in Londen, organiseert de duiktochten in samenwerking met OceanGate Expeditions. “Het aantal mensen dat het wrak van de Titanic bezocht, is vele malen lager dan het aantal mensen dat de ruimte inging of de Mount Everest beklom. Dit is een ervaring die je maar één keer in je leven meemaakt. Een expeditie die alleen bedoeld is voor mensen met een echt avontuurlijke geest.”

Een paar uurtjes griezelen voor de boeg
Je hebt gelukkig nog even om te sparen. De eerste Titanic-tripjes staan gepland voor mei 2018, in 2019 volgen er meer. Je reis duurt in totaal acht dagen en begint in Canada. Per helikopter vlieg je vanuit Newfoundland naar een schip dat in de Atlantische Oceaan boven het wrak dobbert. Daar word je met acht andere avonturiers eerst uitgebreid geïnstrueerd voordat je in een onderzeeër naar de Titanic afdaalt. Het wrak ligt op 3.800 meter diepte en het duurt 1,5 uur voordat je er bent. In de onderzeeër passen drie passagiers, een kapitein en een diepzee-expert. Per dag worden er drie duiken gemaakt, maar je kunt er eveneens voor kiezen om ’s nachts te duiken. Van de site van OceanGate Expeditions: “We zullen het wrak ongeveer drie uur lang verkennen, waarbij we ons vooral zullen concentreren op de boeg, het indrukwekkendste deel.”

titanic-wrak-toeristen-verkennen-go-with-the-vlo

Je mag de crew helpen met het bedienen van de sonar.

titanic-zinken-wrak-go-with-the-vlo

De achtersteven van de Titanic veranderde in een grote schroothoop.

titanic-oceangate-expeditions-wrak-go-with-the-vlo

Hoe lang kan dit nog? Het wrak is er slecht aan toe en begint steeds meer in elkaar te zakken.

titanic-wrak-onderzoeken-go-with-the-vlo

Zou jij het aandurven?

“Terwijl we over het dek van het schip glijden, zullen onze krachtige lampen de ‘grot’ waar zich eens de legendarische grote trap van de Titanic bevond, verlichten. Tijdens je duik kun je de restanten van de iconische brug verkennen waar het beroemde bevel ‘Hard naar stuurboord en volle kracht achteruit’ werd gegeven. Verder kun je het enorme puinveld bestuderen waar op de oceaanbodem vele objecten verspreid liggen. Vrijwel ongestoord, al meer dan een eeuw lang.” Deelnemers dienen wel te beschikken over stalen zenuwen. Dit is toch de plek waar 1.522 mensen de dood vonden. Letterlijk en figuurlijk voor eeuwig in duisternis gehuld. Bovendien kun je in de krappe onderzeeër geen kant op. Eén scheurtje in de schil van titanium en koolstofvezel en je kunt je vakantie niet meer navertellen. De druk op bijna vier kilometer diepte is zo groot dat je onmiddellijk uit elkaar klapt. Mocht je het haast in je broek doen van de zenuwen, geen nood. Er zijn speciale ‘wegwerptoiletoplossingen’ aan boord van de onderzeeër. Een hele opluchting.

Een tripje naar de Titanic wagen? Kijk voor meer informatie op titanicsurveyexpedition.com of bluemarbleprivate.com

 

rms-titanic-passagiersschip-go-with-the-vlo

Nog even ter vergelijking: zo zag de oceaanstomer er in 1912 uit.

titanic-ijsberg-ramp-go-with-the-vlo

Was dit de ijsberg die de beroemdste scheepsramp uit de geschiedenis veroorzaakte? Men denkt van wel.

titanic-scheepsramp-duiken-wrak-go-with-the-vlo

Op weg naar het einde.

titanic zinken go with the vlo

Op 15 april is het alweer 105 jaar geleden, maar het verhaal van de Titanic zal ons altijd blijven fascineren.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Maak een duik naar het wrak van de Titanic

  1. G Pot says:

    Alle Drenkelingen en overlevenden in zee , oh ! wat erg.Prachtige en mooie beelden van het gezonken passachiersschip de Titanic.En al die mensen vochten voor hun leven.En vooral die Ijsberg in April 1912,nee het lijkt mij meer op n rots.N prachtige verzameling zo.Ik zeg bij deze wat erg allemaal en verschrikkelijk vroeger voor al die mensen.

  2. ik wil daar naartoe!
    maar ik ben pas 12 jaar.
    of maakt dat niks uit?
    in iedergeval GEWELDIG!!!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑