...

Woonshop Ari Amsterdam tweedehands zaak

Gepubliceerd op 13 mei, 2014 door onze speciale GWTV-reporter

1

Mad man op de Overtoom

Less is more? Niet als je het aan Ari vraagt, de sympathieke eigenaar van de gelijknamige tweedehands winkel op de Amsterdamse Overtoom. Zijn motto is meer: less is a bore. En dus moet je éven door het ‘oerwoud aan oudheden’ om de verstopte pareltjes te spotten. Maar, dan hèb je ook wel wat.

Door de speciale GWTV-reporter Charlotte Latten

Toegegeven: de eerste keer dat ik Ari op de Overtoom binnenstapte, was het even – nogal – schrikken. Want het woord bende is een understatement voor de shizzle die daar op, in en door elkaar ligt/hangt/staat. Stel je voor: een trouwjurk op een berg stoelen, oud speelgoed tussen servies, wiegjes en broodtrommels die gebroederlijk een plank delen en kleren, kaarten, blikken en koffers die vechten om voorrang. Je moet je er letterlijk doorheen wáden.

Ari Amsterdam tweedehands winkel

Wees lief voor zijn spulletjes of je krijgt deze honderd jaar oude pot naar je hoofd.

Maar, vertelt eigenaar Ari Hoekstra lachend, het is ook helemaal zijn bedoeling niet om er ‘een gelikte, hippe vintageshop’ van te maken. Sterker nog, noem zijn spullen alsjeblieft geen vintage, maar houd het gewoon lekker bij ‘tweedehands’. Ari: “Ik wil het niet zoals iedereen het heeft. Deze winkel is een afspiegeling van mijn hoofd: één grote wanorde. Ik kan wel interessant gaan doen over wat ik allemaal weet en waarom ik iets koop, maar eerlijk gezegd doe ik maar wat. Ik koop op gevoel en pleur alles in een grote hoop naar binnen. Daar wordt het een ontdekkingsreis.”

Ari Amsterdam tweedehands winkel 2

Kom binnen en let vooral wèl op de te gekke rommel.

En juist omdát het er een bende is, gaat Ari verder, trekt dat mensen. “Die hebben dan weer gehoord: ‘die vent daar is helemaal gek, zijn winkel staat overvol’. En dan komen ze eens kijken.” En kijken komen ze – massaal zelfs. Want de van oorsprong Fries mag dan naar eigen zeggen ‘maar wat doen’, hij heeft duidelijk een oog voor mooi, tweedehands spul. Wie even door de chaos heen kijkt, stuit bijvoorbeeld op pareltjes zoals Murano lampen, een loper uit 1920, een Hala lamp, spullen uit de Amsterdamse school-periode en stoeltjes van Friso Kramer en Wim Rietveld (inderdaad, de zoon van).

Ari Amsterdam tweedehands winkel 3

Concours hippique. Dit raspaardje moet heel wat hindernissen overwinnen voordat ‘ie weer buiten staat.

Voor zijn spullen rijdt Ari naar Friesland en Hongarije. Hij woonde een tijd in Budapest en heeft er nog veel contacten. In de stad aan de Donau scoort hij ‘veel ruige troep en Bauhaus lampen’. En als zijn grote bus de spullen komt lossen, staan er vaak al geïnteresseerden te gluren wat hij nu weer heeft gekocht. Regelmatig is een item al verkocht voor het de winkel haalt.

’t Schaep met de vijf pooten 
‘Uitdragerij’ Ari is inmiddels een wijdverbreid begrip geworden. Zijn spullen schitterden in meerdere series van ‘t Schaep met de vijf pooten, topfotograaf Erwin Olaf koopt er voor zijn fotoshoots en het Amerikaans-Nederlandse stel dat de meubels voor Mad Men leverde, haalde er Scandinavisch design uit de jaren zestig.

t Schaep Georgina Verbaan 2

Georgina aka Loreeeeena is brought to you by Ari’s imperium.

Mad men meubilair 2

Men mad about Ari’s stuff. “Ik zeg je eerlijk kerel, zijn stoelen zitten heerlijk.”

En behalve dat hier dus echt voor elke vintage, pardon tweedehandslover, wat wils is, is het ook nog eens feestje om op bezoek te zijn. En daarvoor gaan alle credits naar Ari, want die rocks. Gezellig, praatgraag en superklantgericht.  Van elk item weet en vertelt hij enthousiast de herkomst, als je iets koopt wat niet bevalt, krijg je gewoon je geld terug en wanneer je niet het hele bedrag cash bij elkaar hebt (er is geen pin), nou, dan ziet hij het wel een keertje verschijnen. Want, vindt Ari: “Troep kun je overal krijgen, maar ik vind aardig-zijn belangrijk.” Vandaar ook de niet mis te verstane spreuk boven de ingang: ‘Be nice or go away’.

Weggaan is het laatste wat je wilt als je eenmaal binnen bent, iedere week weer teruggaan om te zien wat Ari nu weer heeft opgekocht, dat wèl.

Ari
Overtoom 532
1054 LL Amsterdam
Tel. 06 52711591
(Ari heeft geen website)

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Mad man op de Overtoom onze speciale GWTV-reporter
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.8


Tags: , , , , , , , , , , , ,
Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑