...

Vlo nieuws

Gepubliceerd op 7 december, 2015 door Danny Post

Madonna kwam, babbelde en overwon

Met haar 57 lentes en een carrière die vier decennia omspant, is Madonna zelf bijna vintage te noemen. Toch was daar dit weekend weinig van te merken toen de diva de tenten van haar Rebel Heart-circus opzette in Amsterdam. Of stiekem een heel klein beetje?

Openingsfoto: Flickr/David Kirouac

Het viel echt op. Madonna praatte. En veel ook. Over het vinden van geluk (“Jouw geluk heb je zelf in de hand, niemand anders.”), dat je je nooit moet verontschuldigen voor de keuzes die je maakt (ben jij al lid van de Unapologetic Bitch Gang?), de liefde (“Een onderwerp waarvan ik dacht dat ik er veel over wist, maar ik wist er duidelijk geen fluit van.”) en haar veeleisendheid wat betreft mannen (“Wil iemand met me trouwen? Wat? Heb je geen auto? De groeten, ik spring bij niemand achterop de fiets!”). Madonna kletste er vrolijk op los. En iedereen die net als ik naar eerdere concerten van de diva is geweest, weet: dat deed ze in het verleden amper. Haar shows waren meestal zo strak geregisseerd, dat ze weinig ruimte overlieten voor een persoonlijk contact met de fans. Zingen, dansen, snelle kostuumwisseling en dóór.

Madonna concert Amsterdam opening

In Ziggo Dome klopten duizenden rebelse hartjes van opwinding.

Madonna concert Amsterdam Rebel Heart podium handen Boban Krstic

“Hallo Amsterdam, ik heb zin om gezellig met jullie te ouwehoeren!!” (Boban Krstic) 

Madonna sambaballen podium opvangen dansers

Wie de maracas liet vallen, kon op een flinke spanking rekenen.

Maar er was zaterdag in de Ziggo Dome iets veranderd. Na een ouderwets opzwepende opening met het nummer Iconic, waarbij beelden van de gekooide zangeres werden gemixt met een vervaarlijk grommende Mike Tyson en een leger Japanse krijgers, werden de touwtjes gaandeweg gevierd. Het leek alsof Madonna -en buitenlandse recensies spraken daar ook al over- de controlfreak in zich vaarwel had gezegd. Ze had er zichtbaar lol in. Toen ze een van haar sexy dansers (“We noemen hem altijd Porno.”) over de knie trok en hem billenkoek gaf omdat hij haar maracas (sambaballen) liet vallen, had je het gevoel dat je naar een melig moment in de kleedkamer stond te kijken. Zo speels hadden we Madonna in geen jaren gezien.

Moedonna?
Waarom Madonna zo vrijuit babbelde? Misschien heeft het iets te maken met het feit dat haar deal met concertpromotor Live Nation binnenkort afloopt na tien jaar. Een periode waarin ze weliswaar honderden miljoenen dollars verdiende en een van de best verdienende zangeressen was, maar waarin ze ook élk nieuw album moest promoten met een slopende tour langs vele landen (voorheen sloeg ze nog weleens een tourtje over). Het zit erop en dat moet ook wel een beetje opluchten. Madonna is letterlijk en figuurlijk aan het loslaten en staat aan de vooravond van een nieuwe fase in haar leven. Maar stiekem denk ik ook dat de praatpauzes bewust werden ingelast om haar op adem te laten komen. Ze is immers niet meer de jongste.

Madonna tour programma borsten Nederland

Bloed, zweet en schuddende borsten. (Evren Akdemir) 

Madonna Rebel Heart tour Amsterdam poster go with the vlo

Deze tante heeft het hart nog altijd op de tong liggen.

Madonna podium gitaar rustmoment Rebel Heart fans

“Ik pak even een rustmomentje, doen jullie mee?”

Voordat diehard Madonnafans me nu beginnen te verketteren: ik zeg niet dat ze een ouwe struik is die achter de geraniums moet gaan mijmeren over haar vervlogen successen. Absoluut niet. Ik erger me zelfs kapot aan hoe grote radiozenders haar wegzetten als een has-been puur vanwege haar leeftijd en haar muziek verbannen omdat ze ‘oud en niet langer relevant’ zou zijn (heel gek dat dit met de Stones en U2 nooit gebeurde). Sowieso stoor ik mezelf óntzettend aan de gretigheid waarmee we tegenwoordig zogenaamd ‘oudere’ -overwegend vrouwelijke- sterren afdanken. We zouden best wat zuiniger op de iconen van onze tijd mogen zijn. Ik had alleen wel voor het eerst in al die jaren het gevoel dat het Madonna meer moeite kostte om haar energy level twee uur lang hoog te houden. Ze oogde breekbaarder. Ik stond zo dichtbij dat ik elke zweetdruppel op haar gezicht kon tellen en sommige bewegingen gingen niet meer zo vanzelfsprekend en soepeltjes als tien jaar geleden. De ernstige rugproblemen waaronder Madonna volgens oud-medewerkers al jaren gebukt gaat (Eén van hen: “Fysiek trekt ze het niet meer, maar ze is te koppig om dat te erkennen.”), moeten vast niet meegeholpen hebben.

Diva schittert in alle rust
De breekbaarheid deed echter nergens afbreuk aan Madonna’s optreden. Ik durf zelfs te stellen dat de keren dat ze gas terugnam tot de hoogtepunten van de avond behoorden. Natuurlijk, de mashup van Vogue en Holy Water was weer de ouderwets provocerende Madonna. Met schaars geklede nonnen die een paaldans deden aan metalen crucifixen, de niet zo subtiele hint dat ze met ‘Holy Water’ bepaalde lichaamssappen bedoelde en een stoeipartijtje met enkele hitsige discipelen op de tafel van Het Laatste Avondmaal. Ook de Great Gatsby-achtige nachtclub waarin zij en de dansers los gingen op Music vond ik een feestje, maar wat echt indruk maakte waren de langzame nummers. De akoestische versie van Secret, waarbij ze zichzelf begeleidde op de gitaar, haar vertolking van de Edith Piaf-klassieker La en vie rose, die ze in foutloos Frans ten gehore bracht, maar ook het ouwetje True Blue dat ze zelden live speelde en waarbij je de zaal mellow voelde worden: geweldig. In het donker glinsterden duizenden ogen van vreugde. Ook omdat dit de keren waren dat Madonna volledig live zong en zich niet zoals bij de up-tempo nummers liet ondersteunen door vooraf opgenomen vocalen.

Madonna filmen podium smartphones Nederland

Wel bloedirritant: fanatieke fans die ELKE seconde filmen. Je keek voortdurend door hun schermpjes.

Madonna Like a Virgin Rebel Heart toen en nu go with the vlo

Madonna toen en nu. Als fan ben ik met haar opgegroeid. 

Madonna Rebel Heart Bruno Amsterdam podium

Madonna en Bruno ‘Banani’. Al is de leugen nog zo snel, een verstokte fan achterhaalt hem wel…

Tijdens de intimiteit van die momenten, dacht ik aan mijn geschiedenis met haar. Het jongetje dat op zijn twaalfde naar de Free Record Shop racete om de maxisingle van Like a Virgin te kopen, is nu 43. Madonna en ik zijn samen ouder geworden. Vaak vond ik haar top (Like a Virgin, Vogue, Erotica, Ray of Light), soms ruk (de afgrijselijke single Give Me All Your Luvin‘ met M.I.A. and Nicki Minaj bezorgde me chronische diarree), maar de Queen of Pop liep altijd wel ergens door mijn leven heen. Hopelijk blijft ze dat nog jaren doen, welke weg ze ook in zal slaan na het afscheid van Live Nation. Want een wereld zonder de show en grote mond van La Ciccone is een veel saaiere wereld. Overigens lekte gisteren uit dat de Braziliaanse Bruno die Madonna zaterdagavond bij zich op het podium riep geen onbekende fan was zoals ze veinsde, maar gewoon de lover van haar vaste haarstylist Andy Lecompte. Kennelijk wilde ze er 100% zeker van zijn dat ze een lekkere exotische stoot naast zich kreeg. Tja, het blijft toch nog een béétje lastig om de touwtjes helemaal te laten vieren.

Alle informatie over de Rebel Heart Tour en merchandising vind je op madonna.com. 

Madonna podium oog concert go with the vlo

Madonna = God voor sommige fans. Eén van hen schreeuwde: “JIJ BENT MIJN LEVEN!!”

Madonna Rebel Heart podium

Heilig kruis of mannelijk kruis? Jij mag het zeggen. (Wikipedia/proacguy1)

Madonna Amsterdam podium afscheid tournee go with the vlo

Tot gauw, blonde opperbitch!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurOmhoog ↑