...

#tbt Madonna Sex boek

Gepubliceerd op 25 september, 2014 door Danny Post

2

Sexfeest met een kater

Er hangt een broeierig sfeertje op deze Throwback Thursday. Vandaag bladeren we nog eens door het controversiële boek Sex van Madonna. Haar poedelnaakte egotrip kostte de diva in 1992 bijna de kop. Anno 2014 is het echter het meest gezochte out-of-print boek. 

Erotic, erotic, put your hands all over my body. Erotic, erotic, I’d like to put you in a trance…” Ik hoef het nummer Erotica van Madonna maar te horen of ik denk gelijk aan de meest sletterige periode uit haar carrière. In 1992 gooide de zangeres alle remmen los en alle kleren uit. Weg met dat keurige Like a Virgin gekweel, it was time to get nude and nasty. En dus zong ze niet alleen het hitsige album Erotica vol, maar liet ze zich door topfotograaf Steven Meisel op diverse locaties in New York en Miami vastleggen in de meest compromitterende standjes. Sex heette het resultaat en ik móest en zou het boek hebben. Opgezweept door de PR-machine van La Ciccone werd me het gevoel aangepraat dat dit boek controversiëler zou zijn dan de Bijbel.

Madonna Erotica video meesteres

“My name is Dita, I’ll be your mistress tonight….”

Anticlimax
Viel dat even tegen. Nadat ik mezelf op de hypnotiserende klanken van haar muziek naar de boekhandel had laten leiden (ik had er zelfs voor moeten intekenen omdat de vraag door alle hype zo gigantisch was) en thuis met rode konen voorzichtig de gesealde hoes openknipte, kon ik een klein gevoel van afgrijzen niet onderdrukken. Wat deed ‘mijn’ Madonna op dat groezelige matras met die skinheadlesbo’s? En waarom hing ze in de sling van een fetisjclub met armoedig haar? Lag er nou echt geen föhn in de kist met martelinstrumenten? Maar ik voelde vooral teleurstelling. Want hoewel de foto’s op het strand van Miami en in een New Yorkse gayclub wel mooi waren, écht spannend werd het nergens. Dit was de tijd van clubs als de iT en de RoXY. Daar zag je op een gemiddelde zaterdagavond veel heftigere dingen.

Madonna lesbo's lachend

“Wat gaan we zo doen? Scharen? Maar ik hoef helemaal niets te knippen!”

Madonna tepel boek

Pijn is fijn en bloed is goed.

Madonna strand

“Kom gezellig binnen Naomi. Kan ik je iets lekkers te drinken aanbieden?”

Madonna zwemmend

Abstracte ku…nst.

Ook mijn moeder, die inmiddels aangeschoven was en met mij naar de close-up van Madonna vagine in het zwembad tuurde, was niet impressed. Ik hoorde naast me geen kreet van verontwaardiging, niets. “Wil je nog een kopje thee?”, vroeg ze nadat we Madonna naakt hadden zien liften, om erna naar de keuken te lopen. Nu heb ik een tamelijk liberale moeder, maar toch. Misschien was men in het preutse Amerika ondersteboven van Madonna’s soft sex gedoe (tot penetratie komt het nergens en op één na hebben alle piemels een ATV’tje), haar woorden dat ze met dit boek “iedereen wilde bevrijden van onze hang-ups” kwamen in deze Schiedamse familie totaal niet binnen. Daarnaast hadden de erotisch bedoelde teksten waarin Madonna als haar alterego ‘Mistress Dita’ reutelt over de negen levens van haar pussy, de pijn en geneugten van anale sex en de pik die ze in haar hoofd heeft, het niveau van Nijntje gaat naar de darkroom.

Zzzzzzzzex..
Ik was niet enige die er zo over dacht. Hoewel er van Sex in de eerste drie dagen na de release wereldwijd zo’n anderhalf miljoen exemplaren werden verkocht en Madonna bekende namen als Vanilla Ice (haar toenmalige scharrel), Naomi Campbell en Isabella Rossellini strikte om op de foto’s gezellig mee te seksen, waren de kritieken vernietigend. Het boek werd plat genoemd en kinderlijk. Aanstellerig gedrag van een verwende popster. Totaal niet revolutionair ook. Een recensent: “Sex overtuigt alleen tijdens de speelse momenten zoals de foto waarop ze naakt in een pizzeria in Miami staat, kauwend op een pizzapunt terwijl een klant toekijkt. Op veel andere foto’s is ze simpelweg ontkleed zonder duidelijk doel.” Dodelijkst was het oordeel dat Richard Harrington van The Washington Post over de 128 pagina’s aan blootkiekjes velde. Zijn woorden kwamen harder aan dan de meest venijnige zweep. “Is Sex saai? Ja, eigenlijk wel.”

Madonna pizzeria

“Ja ik ga bloot uit eten. Maak daar toch niet zo’n pizzapunt van.”

Madonna Fuck

Critici vergaten dat Sex vooral een heel educatief karakter had.

Madonna voetenwerk

De voet stond daarbij hoog op de verwen-agenda.

Madonna’s Sex-feestje ging al vrij snel als een nachtkaars uit. Door de slechte kritieken maar vooral omdat men haar agressieve ‘in your face‘ gedoe plotseling spuugzat was. Dat je je op het podium in het kruis grijpt is één ding, dat je op een foto uit de billen van je vriend eet, is iets heel anders. Mensen vonden Madonna ineens zwaar vermoeiend. Zo groot was de backlash, dat een geplande paperback-editie van Sex nooit werd uitgebracht. En de meeste singles van het album Erotica hadden de grootste moeite om de hitlijsten binnen te kruipen. Madonna’s pulling power verdampte overnight. Het zou de zangeres jaren kosten om er weer bovenop te komen. Iets dat vast een kleine genoegdoening geweest is voor de Amerikaanse Judith Regan van uitgeverij Simon & Schuster. Zij was het die Madonna naar verluidt in maart 1991 benaderde om een erotisch fotoboek te maken. Titel: Madonna’s Book of Erotica and Sexual Fantasies. Madonna reageerde enthousiast maar Judith hoorde erna nooit meer iets van de diva totdat Sex op 21 oktober 1992 in de winkels lag. Bedankt voor je spannende idee schat!

And I’m not sorry
Hoe Miss Blootloperella zelf reageerde op alle negatieve geluiden? Verongelijkt. Dit was puur omdat mensen moeite hebben met sterke vrouwen, mokte ze. Die moeten nu eenmaal ‘gestraft’ worden. Of zoals ze in 1994 in het nummer Human Nature verwoordde: “Did I say something true? Oops, I didn’t know I couldn’t talk about sex. I musta been crazy.” Dat het gewoon niet zo’n heel goed boek is met suffe teksten, daar rept ze nooit over. Ook zoveel jaren later heeft Madonna nog geen moment spijt dat ze de wereld ooit zo’n gynaecologisch inkijkje in haar leven gunde. “Ik heb fouten gemaakt en daarvan geleerd. Veel mensen willen me horen zeggen dat ik spijt heb van mijn Sex-boek. Dat heb ik niet. Het enige probleem was dat ik tegelijkertijd mijn album Erotica uitbracht. Ik ben gek op die plaat en die raakte totaal ondergesneeuwd.”

Madonna Erotica en oude mannen

Who’s your granddaddy? Op de klanken van haar muziek beleefde Madonna zalige bejaardensex.

Madonna in het raam bloot

“Koekoek! Kijk dan, ik sta bloot voor het raam.”

Madonna poesje en billen

Blablablabla. Gelukkig werd Madonna af en toe vakkundig de mond gesnoerd.

Het zal Madonna goed doen dat Sex 23 jaar na dato lijkt uit te groeien tot een ware cultklassieker. Er klinken steeds vaker herwaarderende geluiden op over dit eens zo verguisde boek. In sommige kringen wordt het nu zelfs al een ‘gedurfd post-feministisch kunstwerk’ genoemd. In de homo en lesbo scene is het boek vanzelfsprekend nooit vergeten. Daar is Sex is als een diploma van de Gay-universiteit. Wie zo’n metalen boek met ringband in huis heeft, mag zich pas echt een doctorandus in de roze wetenschappen noemen. Schrijver Ben Shapiro: “Sex siert de koffietafels van honderden homomannen en spermabanken.”

Op zoek naar Sex
Goedkoop is het niet om tegenwoordig een exemplaar van Sex te bemachtigen. Op de site BookFinder.com is Sex de meest gezochte out-of-print titel. Prijzen schommelen tussen de 50 en soms wel 300 dollar. Meest gewild zijn de Japanse editie (met grote kartonnen doos) of de boeken die nog gesealed in de verpakking zitten. Onlangs liep een vriend van me stomtoevallig tegen zo’n dicht exemplaar aan. De regenboogvlag ging uit.

Madonna Sex boeken

Haal hem héél voorzichtig uit de hoes. Dan blijft de Sex goed.

Madonna Sex restmateriaal

De Heilige Graal voor Sex-fans: de niet-gebruikte vieze plaatjes.

Madonna moe-side

“Ik ben zóóó moe van al die SM-spelletjes. Ik ga maar naakt liftend naar huis, denk ik.”

Ander hot item zijn de zogenaamde outtakes ofwel de foto’s die nooit gebruikt zijn (er zijn er in totaal 80.000 gemaakt). In april 2012 werd een foto van een rokende Madonna in bed op een veiling verkocht voor 24.000 dollar. Of ik mijn eigen exemplaar van Sex nog heb? Ja. De mening die ik er toen over had heb ik nog steeds, maar de tijd sleep de scherpste randjes er wel vanaf. Voor mij is Sex nu vooral een nostalgisch aandenken aan de nineties: schreeuwerig, fout en onbeschaamd ordinair. Bovendien blijft het toch het meest verkochte koffietafelboek aller tijden. Hoe leuk is het om hem tijdens een etentje nonchalant uit de kast te pakken en te zeggen dat ook ik destijds in de hype ben getrapt? Het levert altijd weer melige gesprekken op. Sex sells!

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑