...

#tbt

Gepubliceerd op 9 oktober, 2014 door Danny Post

0

Magazine feverrrr!

Steeds minder mensen lezen tijdschriften. Zo niet in vintage kringen. Daar worden oude magazines koortsachtig verzameld. Op deze Throwback Thursday bladeren we door oude exemplaren van Vogue, Paris Match, Time en Playboy.  Oh, en de Donald Duck natuurlijk.

Een korte anekdote: toen ik nog als redacteur bij het tijdschrift Grazia werkte, was er een jongen die ons altijd mailde wanneer we Madonna op de cover hadden. Of hij ‘pleeeeaaaase’ een exemplaar mocht hebben. Want hij spaarde alle (!) tijdschriften waar zijn grote idool op stond. Hij kwam uit Italië meen ik en hoe hij er telkens weer lucht van kreeg wanneer we de kruisgrijpster onze voorkant sierde, weet ik niet maar fanatiek was hij. Als we niet snel genoeg reageerden, werden we direct met een tweede zo mogelijk nog dwingender mailtje om de oren geslagen. Of we wel wisten dat dit ene essentiële exemplaar nog ontbrak aan zijn immense collectie. Hoe zou deze jongen wonen vroeg ik mezelf regelmatig af. In een huis waar de muren van vloer tot plafond behangen zijn met magazine covers? Met een bank gemaakt van duizenden tijdschriften waar hij dan als een King bovenop zijn Queen zit?

Madonna vier covers tijdschriften

Madonna covers, die gekke Italiaan heeft ze al-le-maal bitches.

Kylie Minogue 1991 tijdschrift

In 1991 had Kylie Minogue nog niet zoveel van de fillers gesnoept.

Tijdschrift van de weemoed
De antwoorden heb ik nooit gekregen. Net zo min als dat ik er ooit achter ben gekomen of hij een wijdvertakt netwerk van Madonna-spionnen heeft die hem tippen indien ze haar naam weer ergens in tijdschriftenland horen vallen (ik kijk uit gewoonte nog steeds over mijn schouder bij het verlaten van mijn huis). Toch had het voor mij iets schattigs. Op een licht-psychotische manier, maar toch. Het was herkenbaar ook. Als iemand die al bijna twintig jaar in de media werkt, is het verzamelen van bladen ook mij niet vreemd. Dat begon al in mijn studententijd met tijdschriften als Details, The Face, i-D en Sky Magazine.

Vogue vintage tijdschriften

En Vogue schiep…de supermodellen.

Donald Duck tijdschriften

Flashback naar mijn jeugd in Duckstad.

The Face Demi Moore Vanity Fair

De cover die meer impact maakte dan Demi’s hele acteercarrière.

Talloze exemplaren bewaarde ik. Vanwege de gelikte of juist hele freaky covers, de celebs die op de cover stonden, maar ook vanwege sommige artikelen. Want hoewel tijdschriften niet gemaakt zijn voor de eeuwigheid, na een week of maand zijn ze al gedateerd en gooit men ze weg, vormen ze ook een tijdcapsule. Inclusief de modereportages, en zelfs de reclames zijn ze een weerspiegeling van een bepaald moment in de geschiedenis dat nooit meer terugkomt. Dat geldt zelfs voor vintage Donald Ducks. Ik hoef maar even een beduimeld nummer uit 1979 op te pakken en aan het papier te ruiken en ik ben weer dat blonde jongetje dat na het kijken van Avro’s Kinderbios met zijn Duckie op de bank kroop. Nostalgie.

Mooi oud papier
Hoewel ik een zwak heb voor tijdschriften uit de late jaren tachtig en vroege jaren negentig merk ik dat ik de laatste tijd meer in de ban raak van magazines uit de thirties en fifties. Vergeeld en gedateerd hebben ze een charme die voor mij onweerstaanbaar is. De glamour van toen blijft onovertroffen. En ik ben lang niet de enige met een bladenfetisj. Was het verzamelen van vintage tijdschriften lange tijd niet heel happening, hoe anders is dit nu. Op rommelmarkten en ook in kringloopwinkels duiken de stapels oud fraai papier steeds vaker op.

Life Vogue zwart wit tijdschriften

Buitenaards coole blaadjes.

Paris Match covers

Als een balletje. Prinses Margaret zoop de rest van het Britse koningshuis eronder.

Lui Bardot en Rihanna tijdschriften Frans

Wat Bardot kan, kan ik nog beter dacht Rihanna. Zulke nagels maken een topje ook alleen maar stuk.

Paris Match Marlene Dietrich

Garbo en Dietrich konden elkaars divabloed drinken, maar wat waren ze mooi.

Volgens sommigen komt dat omdat tijdschriften aan het uitsterven zijn en we een hang krijgen naar wat was. Persoonlijk denk ik dat de esthetiek van oude bladen de voornaamste reden van hun populariteit is. Retro tijdschriften zijn gewoon supermooi om naar te kijken. Lang voordat Brigitte Bardot de dagcrème in zee gooide en Moeder Natuur haar verwoestende werk liet doen, spatte ze van de cover van Lui. En wie kan überdiva Marlene Dietrich, druipend in Dior, op de cover van Paris Match vergeten? Daar kan geen plat gephotoshopte Mariah Carey tegenop.

Ouderwetsch melig en lucratief
Nu hoor ik sommigen van jullie denken: “Leuk hoor om in te lijsten en aan de muur te hangen, maar wat moet je verder met die oude blaadjes?” Nou erom lachen bijvoorbeeld. De adviezen in oldskool damesbladen om ‘regelmatig uw partner in de sponde te plezieren’ of de enorme retrobushes in seventies Playboys, waar zelfs de meest gevorderde boswachter met een kapmes niet doorheen komt, doen het errug goed op benevelde feestjes.

iD Magazine The Face tijdschriften

De geboorte van house en Alexander McQueen.

Goed nieuws retro tijdschriften

Blije fifties kippen stonden niet op hun strepen, ze droegen ze alleen.

Oude tijdschriften covers bodybuilder

Wees dol op jezelf en sla je (gespierde) vleugels uit!

Oude Playboys tijdschriften

Playboy was ook vroeger al een heerlijk blad om te…lezen.

En over Playboy gesproken, dat is ook waarom het verzamelen van vintage tijdschriften de moeite waard is: geld. Een exemplaar van de allereerste Playboy uit december 1953 met Marilyn Monroe op de cover brengt in goede staat al gauw zo’n 5.000 dollar op. En heb je toevallig een exemplaar van het blad The All-Story uit oktober 1912 op zolder liggen? Hol dan naar het dichtstbijzijnde veilinghuis. Hierin staat het allereerste verhaal van jungleheld Tarzan en daar betalen verzamelaars zonder enige pijn 20.000 dollar voor. Echt rentenieren kun je wanneer je een puntgave, eerste editie van Action Comics uit 1938 hebt rondslingeren. Dit zeldzame debuut van Superman werd in 2010 geveild voor de krankzinnige som van 1,5 miljoen dollar. Kassa!

Superman Playboy magazine

Superdeal: 1,5 miljoen dollar voor de allereerste Superman.

Okki tijdschriften

Maar of deze oldskool Okki ooit hetzelfde zal opbrengen?

Bewaren loont dus. De tijdschriften van nu zijn de verzamelobjecten van morgen. Geef het nog tien jaar en de vele exemplaren die ik bewaarde van het toonaangevende Nederlandse modetijdschrift Dutch uit de nineties (en van haar jonggestorven en dus zeldzamere spin-off ChiQ) zijn beslist hot in demand. Hetzelfde geldt voor de editie van Time na 9/11 of W magazine waarin Angelina Jolie en Brad Pitt voor het allereerst pronkten met hun relatie. En vergeet de Time met daarop de beroemde afbeelding van president Barack Obama niet. Misschien dat dankzij de toenemende vergrijzing zelfs de laatste Playboy met Patricia Paay over een paar jaar ineens een iconische status verwerft?

W magazine Jolie Pitt Beckham

Normale mensen laten bij de HEMA een fotoboek maken, celebs bellen W.

Time 9/11 Obama tijdschriften

Zijn deze covers de goudmijntjes van 2030?

Heb ik tot slot nog een vraag namens mijn Go with the Vlo-collega Marie Cecile Beniers. Zij is al eeuwen obsessief op zoek naar oude edities van Club, een meidenblad dat eind jaren tachtig ter ziele ging. Wie ze heeft: ze komt morgen nog met haar aanhangwagen voorrijden om ze op te halen. Help haar. Dan kan ze ein-de-lijk haar leven weer oppakken.

Zelf ook op zoek naar een oud tijdschrift? Probeer het eens bij Vin Mag in het Londense Soho. Deze te coole winkel op steenworp afstand van Piccadilly Circus heeft meer dan 250.000 vintage tijdschriften op voorraad en verkoopt -lekker makkelijk- ook online: vinmag.com.

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑