...

MCB

Gepubliceerd op 1 mei, 2014 door Marie-Cecile Beniers

Maja: bijdehante bij

Maja de Bij. *zucht* Want welke veertiger is er niet mee groot geworden? Deze week in Throwback Thursday de kleine gele heldin die naadloos in het rijtje van die andere tekenfilmklassiekers uit die tijd: Remi, Wickie de Vicking, Heidi en Sinbad de Zeeman. De populaire serie beleeft nu een remake, maar kenners weten beter en zweren bij de enige echte oude versie.

Je zou het niet zeggen: maar good old Maja is ouder dan je denkt. Al ruim 100 jaar! De avonturen van het jonge bijtje Maja, geschreven door de Duitser Waldemar Bonsels worden namelijk voor het eerst uitgegeven in boekvorm in 1912 (!). In 1975 komt de (Japanse) tekenfilmserie uit, in Nederland is Maja op televisie te zien van 1977 tot 1983.

Maja de Bij comics

De Maja-stripverhalen waren honingzoet, maar we verslonden ze.

Maja de Bij Willie

Cool als kussen of pop, maar irl blijft Willie een bange poepert.

Maja is een bijdehand en eigenwijs bijtje dat nooit meteen genoegen neemt met een ‘nee’. Zo stoer als Maja is, zo bangig is haar vriendje Willie, in menig avontuur haar partner in crime. Hun juffrouw Cassandra, is het geweten van de serie en maakt zich meestal druk om hun lot. En dan is er natuurlijk ook sprinkhaan Flip (hoepla!), Thekla de Spin (eng!) en de mieren. De serie is een groot succes en daarnaast ook een bron van inspiratie voor een hele reeks artikelen: boekjes, poppen, stoffen, dekbedden, puzzels enzovoorts. Op deze manier stuit je vandaag de dag op markten en in kringloopwinkels nog regelmatig op spullen van deze oude heldin.

Maja de Bij comic

Bijsexuele spelletjes met Willie? Maja snoept liever.

Maja de Bij newskool en oldskool

Oldskool versus newskool: wat betreft deze poppetjes is Maya net zo leuk als Maja.

Na dertig jaar en heel wat herhalingen, ziet ook Studio 100 in dat Maja de Bij gewoon een erg erg leuke serie is. Reden voor de Belgen om de rechten te kopen en een remake te maken. En zoals wel vaker het geval met remakes: Maja 2.0 is gewoon een lelijke rip-off. Jammer! De nieuwe Maya (zelfs haar naam is ‘verhipt’ met een Y) is ondanks de 3D-versie een plat figuurtje. Om over de muziek maar te zwijgen. Vroeger swingde Maja tenminste nog de pan uit met James Last. Vooral als de eindtune werd ingezet en Maja in een bloemkelk over het water gleed, verzuchtte ik als kind in trance: ik. wil. ook. in. die. bloemkelk. relaxen.

Voor het oude introfilmpje van Maja de Bij: klik hier

Maja de Bij banner

Maya 2.0: ondanks de 3D-versie is ze zo plat als een dubbeltje.

 
Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

Tags: , ,


Over de auteurOmhoog ↑