...

Marktreview Waterloopleinmarkt Ugchelen menigte

Gepubliceerd op 26 mei, 2014 door Danny Post

2

Massahysterie in Ugchelen

Gekkenhuis. Een ander woord voor de Waterloopleinmarkt in Ugchelen bestaat er niet. Bezoekers vechten om naar als eerste naar binnen te mogen. Tijd om een helm op te zetten, de elleboogbeschermers om te binden en mezelf langs de kramen te knokken.

Mijn vader riep het al jaren. “Ga nou eens mee naar de jaarlijkse kerkmarkt in Ugchelen eind mei. Je weet niet wat je meemaakt.” Eigenwijs als ik ben, dacht ik altijd dat ‘ie overdreef. Meer dan 120 kramen die doorzakken van de vintage topstukken? Bezoekers die elkaar praktisch wurgen om ze te bemachtigen? Sure. Maar dan arriveer ik afgelopen zaterdag even voor tienen bij de Bronkerk in het hart van het Gelderse dorp. Kringloopjunkie senior heeft niet gelogen.

Ugchelen rommelmarkt klokken

Als de klok in Ugchelen tien uur slaat, is het de hoogste tijd om elkaar de ogen uit te krabben.

Ugchelen rommelmarkt menigte

Beste vrienden worden ineens gezworen vijanden.

Het ziet bij de twee ingangen naar het kerkplein zwart van de mensen. Oh my God, heb ik me in de dag vergist en geeft boyband One Direction hier soms een concert? Niet normaal. Enkele vrijwilligers doen wanhopige pogingen om boven het opgewonden rumoer uit te komen. Niemand luistert. Alle oren zijn gespitst op het moment dat de klokken van de kerk tien uur luiden en de markt officieel van start gaat. 9.58, 9.59, rennuuuuuh!

Bloed, zweet en antiek
Er wordt geduwd, getrokken, en gesprint om als eerste bij de kraampjes te komen. Een meisje naast me giert het uit: “Dit moment waarop mensen over elkaar heen struikelen vind ik zó grappig.” Niet iedereen denkt er zo over. Wanneer de rollator van een paarse kleurspoeling plotseling blokkeert terwijl de menigte als een kudde dolle waterbuffels om haar heen raast, voel ik haar gefrustreerde paniek. Niet.hier.niet.nu. Als Ugchelse maagd weet ik niet waar ik moet beginnen op deze kerkmarkt on steroids. Race ik naar de lampen? De antieke meubels? De uitpuilende speelgoedkramen? De uitnodigende kledingrekken? Of toch het veldje met de psychedelisch gekleurde retro kampeertenten en luchtbedden? Help!

Waterloopleinmarkt Ugchelen meubels

Aanvalluhhhhh! Stoelendans met hindernissen.

Waterloopleinmarkt Ugchelen retrostoeltje

Pop of stoel? Pop of stoel? Te laat, verkocht!

Waterloopleinmarkt Ugchelen speelgoed

“Die vrachtwagen is van mij!” “Nee van mij!”

Waterloopleinmarkt Ugchelen tent en vaas

Retrotentje, wat vlees op de barbecue en een vaasje bier: helemaal seventies.

Waterloopleinmarkt Ugchelen hobbelpaard

Toch maar dit stoere ros kopen om in galop over de markt te kunnen gaan?

Ugchelen rommelmarkt wereldbol

Eigenlijk moet je voor deze markt een stel graaihulpjes inhuren.

In blinde paniek werp ik mezelf op de kraam waar men serviezen en andere brocante verkoopt. Ik graaf tot mijn vreugde een koperen wandbord op met uilenafbeelding. Drie euro, het begin is gemaakt. Toch is de druk niet van de ketel. Om me heen regent het verkocht-stickers op de items. “Antieke spiegels, nauwelijks in gekeken,” buldert een vrijwilliger. Met de snelheid van een schichtige haas op LSD zoef ik door. Ik zie een hipster gastje (de markt is duidelijk ook door vintage-minnende mensen uit de Randstad ontdekt) net voor mij in extase raken van een sixties wereldbollamp. Damn, te laat. Drie authentieke Perzische tapijten worden weggegrist voor vijf euro. Een rode James Bond-esque hanglamp. Ook weg. Raaaah. Grootste frustratie zijn de buisframe stoel en fifties kruk die pal voor mijn neus worden verkocht aan een blondine. “Ik vind vijf euro voor de twee wel wat duur,” bitst ze tegen de verkoper. Een duivelse grap of weet ze echt niet dat ze designgoud in handen heeft? Ik word gék.

Vintage betekent doekoe
Maar nadat de eerste gekte (laat je hierdoor zeker niet afschrikken) is weggeëbd, begint ook voor mij het Grote Binnenhengelen. Ik koop een reeks oude boeken, een stel platen, een fenomenale keramische vaas uit de seventies, een grijze Viewmaster nog in de doos, vintage ansichtkaarten van onder meer New York en vier houten stoelen voor op mijn balkon. Ik mag de set voor tien euro hebben. Terwijl ik vlug de verkocht-stickers op de stoelen plak, merk ik dat anderen er nog steeds op azen als hyena’s op een sappige reebokje. Ik hoor hoe ze de verkoper likkebaardend een laatste prijsvoorstel doen. Afblijven bitches, deze zijn van mij.

Ugchelen rommelmarkt kwartet

Niet alleen auto’s in Ugchelen hebben last van gierende remmen.

Rommelmarkt Ugchelen kleding

Nagels in de concurrentie. Anja wendt haar bebloede gezicht af van de camera.

Ugchelen Waterloopleinmarkt jas en glaasjes

Opa’s motorjas en oma’s oude borrelglaasjes, wie geeft ze een tweede leven?

Waterloopleinmarkt Ugchelen trein

Treintje Oosterhuis is er ook.

Waterloopleinmarkt Ugchelen grasmaaiers

God is goed. Hij zorgt voor een centrifuge- en grasmaaierhemel op aarde.

Ugchelen rommelmarkt

De dure Waterloopleinmarkt in Amsterdam kan van zijn provinciaalse zusje nog heel wat leren.

Tussen het echte antiek vind ik nog een Delfts blauw bord dat werd uitgebracht ter gelegenheid van het einde van de Tweede Wereldoorlog. Met 7,50 euro niet spotgoedkoop, maar ook niet duur. De vrijwilligster achter de kraam probeert me nog twee van die borden te slijten, maar dat wordt me net iets te veel. Wie weet wat ik verder nog tegenkom. “Ik kan een leuk prijsje maken?”, zegt ze half-smekend. Hoewel ik nee blijf knikken, bijt ze zich vast: “Als je later terugkomt wanneer de ergste drukte voorbij is, kan ik nog wel verder zakken.” Oef, klant is hier overduidelijk koning. Maar men is er dan ook op gebrand om zoveel mogelijk te verkopen tijdens deze dag. Alle opbrengsten van deze markt (en de twee kleinere markten die in maart en oktober worden gehouden) gaan naar de kerk, het jeugdwerk en jaarlijks wisselende, goede doelen. De totale som die men gemiddeld met de Waterloopleinmarkt binnenharkt, liegt er niet om vertrouwt een vrijwilliger me toe. “Ruim 40.000 euro.” Ik zeg het nog maar eens: oh my God.

Veilinghuis Christus
Om twaalf uur schuif ik aan bij de veiling die in de kerk zelf wordt gehouden. Daar komen de ‘meest  bijzondere’ dingen onder de hamer. Stiekem moet ik echter bekennen dat ik buiten veel betere spullen heb gezien. Misschien is dat ook waarom de veiling slecht begint? De eerste drie items blijven onverkocht. Pas bij een oud schaakspel begint het bieden een klein beetje te lopen. Met een klap valt de hamer neer. Tien euro. Ook erna blijven de prijzen opvallend mild. Gitaar voor twintig euro, tapijten voor tien euro. Bij een vintage teddybeer klinkt er vanuit de zaal een luid aaaaah op. De vertedering vertaalt zich in fanatiek tegen elkaar opbieden. Twee mensen strijden om het stoffige knuffeldier. Langzaam kruipt de prijs omhoog. De spanning stijgt. Bam! Voor 32 euro mag een dolgelukkige vrouw hem uiteindelijk adopteren.

Ugchelen rommelmarkt sieraden 2

Na vier rondjes ben je nog steeds niet uitgekeken.

Ugchelen rommelmarkt Bronkerk lampen

Naast de Bronkerk kun je wandelen door een bos van staande lampen.

Ugchelen rommelmarkt zadel 2

Amateur-Anky en eigenaar van een paard met obstipatie? In de dravershoek vind je de remedie.

Ugchelen rommelmarkt spelletje

Afdingen? Met de verkopers is soms best een prijzenspelletje te spelen.

Ugchelen rommelmarkt teddybeer

Deze beer wordt nu bepoteld door een groot kind.

Waterloopleinmarkt Ugchelen veiling

Sikkeneurige man met oude gitaar, wie biedt?

Op de eerste rij trekt een flamboyante dorpsdandy, compleet met witte hoge hoed, veel aandacht. Onder zijn net-na-oorlogse kapsel schuilt een meesterbrein dat feilloos alle toppers eruit pikt. Hij kaapt het ene na het andere item weg. Wanneer een antieke klok die minstens 25 euro moet opbrengen onverkocht blijft, gilt een vrouw achterin de zaal dat ze 20 euro biedt, maar de hoogbejaarde veilingmeester is onvermurwbaar. “Klokken gaan niet naar beneden qua prijs, daarover hebben we een afspraak met de klokkenmaker.”

Ik drink accuzuur bij mijn ontbijt
Wanneer hij halverwege de veiling wordt afgelost door een iets minder antiquarische collega in een ruitjesoverhemd, daalt de temperatuur in de zaal direct met een graad of twintig. Wat is deze man zuur zeg. Verschrikkelijk. “Ik doe niet aan eenmaal andermaal, gewoon duidelijk je hand opsteken,” bromt hij chagrijnig. En naar een vrouw: “Mevrouw doet u een bod of zwaait u alleen maar?” Zijn ‘grapje’ maakt net zo’n crashlanding als sommige veilingstukken. Toch blijf ik stug zitten. Want wat wil het geval: ik heb vooraf tijdens de bezichtiging een vintastische industriële lamp gezien. Helemaal Jieldé. En die moet en zal ik hebben.

Ugchelen rommelmarkt moody

De veilingmeester die wél gezellig was.

Ugchelen rommelmarkt rollator

Opluchting! Van blokkerende rollators was de rest van de dag geen sprake meer.

Ugchelen Bronkerk rommelmarkt

Ne me quitte pas… Deze heilige vlooienmarkt houd je de halve dag vast.

Waterloopleinmarkt Ugchelen houten speelgoed

Nog een vrachtwagen nodig om al je aankopen in te vervoeren?

Waterloopleinmarkt Ugchelen best buys

Best buys van de dag. Nu alleen nog een plek verzinnen om deze loodzware lamp op te hangen…

Als de groene beauty na 1,5 uur eindelijk omhoog wordt gehouden, houd ik het hoofd koel. Ik laat de concurrentie tegen elkaar opbieden en net wanneer de veilingmeester een bod van 41 euro wil accepteren, steek ik mijn vinger op. Hebbes. Voor 42 euro is ‘ie van mij. Met een grote grijns op mijn gezicht reken ik af. Mijn vader smeek ik later nederig om vergiffenis voor mijn eigenwijsheid. Ik beken hem eerlijk: ik was in Ugchelen en heb daar het licht gezien. I believe!

Baal je dat je de krankzinnig leuke Waterloopleinmarkt in Ugchelen hebt gemist? Houd de website in de gaten voor de volgende data. Ook de voorjaarsmarkt en najaarsmarkt zijn top. Iets kleiner, maar net zo fijn. Info: bronkerk.nl.

Ugchelen rommelmarkt stoel en servies

Even uitpuffen en meteen deze stoel claimen: win-win situatie.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Massahysterie in Ugchelen Danny Post
Antiek/design
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

4.8


Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Massahysterie in Ugchelen

  1. Pingback: Je Hattem erbij moeten zijn | Go with the Vlo

  2. Pingback: Draai door op de Waterloopleinmarkt in Ugchelen | Go with the Vlo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑