...

Vlo nieuws Mummie Duits zeiljacht Manfred Fritz Bajorat go with the vlo

Gepubliceerd op 1 maart, 2016 door Danny Post

0

Mayday mayday, mummie aan boord!

Voor de kust van de Filipijnen troffen vissers een luguber spookschip aan. Aan boord zat in een hoek het gemummificeerde lichaam van Manfred Fritz Bajorat. De Duitse avonturier zeilde twintig jaar lang de wereldzeeën over totdat de dood hem ineens kwam halen. 

Foto’s: politie Barobo

Als je op zee gaat vissen, is een gemummificeerde Duitser wel het laatste dat je aan de haak denkt te slaan. De 23-jarige Christopher Rivas y Escarten kan er nog steeds niet over uit. Hij en een stel vrienden dobberden vorige week vrijdag rond in de wateren bij het Filipijnse plaatsje Barobo toen ze in de verte een mysterieus jacht spotten. De mast was kapot, maar de twaalf meter lange boot voer nog rond. De mannen besloten een kijkje te nemen en klommen aan boord. Binnen troffen ze behalve een enorme ravage ook de schipper aan. Ineengezakt achter de radiotelefoon zat de 59-jarige avonturier Manfred Fritz Bajorat. Morsdood, maar dankzij de droge oceaanwind, hoge temperaturen en de zilte lucht was zijn lichaam opvallend goed geconserveerd. Toetanchamon was er niets bij. Het leek erop dat Manfred nog een laatste noodsignaal had willen versturen, voordat hij zijn laatste adem uitblies.

Mummie schip Duitser Manfred Bajorat go with the vlo

Manfred veranderde na zijn dood in een hedendaagse Toetanchamon.

Duitser zeiljacht mummie Manfred go with the vlo

In het warme klimaat van de Filipijnen kun je al snel last krijgen van uitdrogingsverschijnselen.

Manfred Bajorat grapje mummie go with the vlo

“This is a swell ship for the skipper, but a hell ship for the crew.” Brrrr… 

Sayo Manfred Bajorat mummie zeiljacht go with the vlo

Spookschip de Sayo: betreden op eigen risico.

Manfred Bajorat zeiljacht mummie Duitser go with the vlo

Hoe lang voer de Duitser al zo rond? Niemand die het weet.

Het is onbekend hoe lang Manfred al dood was toen hij werd gevonden. Omdat de Duitser en zijn jacht Sayo al sinds 2009 niet meer gezien waren, wordt er druk gespeculeerd dat dit weleens vele jaren kan zijn. Reiner Kirschner, een vriend van Manfred, beweert echter in de Duitse krant Bild dat hij een jaar geleden via Facebook nog een teken van leven van hem kreeg. Een lijkschouwing zal het definitieve antwoord moeten geven. Iemand kan in elk geval ook in korte tijd mummificeren, zegt de Duitse forensisch expert Mark Benecke. Daar zijn niet per se jaren voor nodig. “Mummificeren is eigenlijk niets anders dan uitdrogen. Bij magere personen kan dit zeer snel gaan.” Gerechtelijk arts Frank Wehner van de universiteit van Tübingen vult aan: “Het lichaam bestaat grotendeels uit water. Bij permanente droogte verdampt het vocht in het lichaam. Door de uitdroging wordt de natuurlijke bacteriële ontbinding stopgezet.”

Gebroken zeilershart? 
De lijkschouwing moet ook uitsluitsel geven over de precieze doodsoorzaak. De autoriteiten denken niet dat er sprake is van een misdrijf. Er waren geen piraten die hem overvielen of zo. Goldie Lou Siega van de politie in Barobo: “We hebben geen aanwijzingen dat er een tweede persoon aan boord was en ook hebben we geen wapen gevonden.” Dieter, een andere vriend van Manfred en net als hij een fervent zeiler, denkt ook niet dat slecht weer Manfred noodlottig werd. “Hij was een zeer ervaren zeiler. Ik geloof niet dat hij een storm in gevaren is. Ik ben ervan overtuigd dat de mast brak toen Manfred al was overleden.” Mark Benecke vermoedt dat het om een natuurlijke dood gaat. “De houding waarin Manfred werd gevonden, lijkt erop te wijzen dat de dood zich onverwacht aandiende, wellicht kreeg hij plotseling een hartaanval.”

Manfred Bajorat zeiler dood mummie go with the vlo

Kwam Magere Hein op een avond zomaar langs?

Manfred Bajorat Duitse zeiler mummie oude foto's go with the vlo

Aan boord lagen talloze kiekjes van Manfred en zijn vrienden en familie in gelukkiger tijden.

Manfred Bajorat zeiljacht mummie go with the vlo

Vrouw aan het roer. Claudia week decennialang niet van zijn zijde.

Manfred Bajorat zeilvakantie mummie vrouw en kind go with the vlo

Dochter Nina erfde de liefde voor de zee. Zij werkt nu op een vrachtschip.

Manfred Bajorat certificaat evenaar go with the vlo

‘Tiger Shark’ en zijn ‘Angel Fish’ zijn eindelijk weer samen.

Het zou best eens kunnen dat Manfred stierf aan een gebroken hart. In de kajuit vond de politie een heleboel oude fotoalbums en papieren. Ze zijn aangetast door de zon en het zeewater, maar gunnen ons een kijkje in zijn leven. Naar voren komt het beeld van een man die verslaafd was aan het water. Van de Atlantische Oceaan tot de Caraïben en de Baltische Zee, Manfred zeilde meer dan twintig jaar de hele wereld over. En daarbij kreeg hij meestal gezelschap van zijn vrouw Claudia en dochter Nina (naar verluidt werkt zij tegenwoordig als kapitein op een vrachtschip). In 2008 begonnen hij en Claudia aan een nieuwe wereldreis samen, maar in 2010 bezweek Claudia op Martinique, het eiland waar ze allebei zo dol op waren, aan de gevolgen van kanker. Ze werd slechts 53 jaar. Manfred zeilde alleen door, maar vergat zijn grote liefde nooit, zo blijkt uit een In Memoriam dat hij schreef. Op het verweerde stuk papier valt te lezen: “Dertig jaar bewandelden we samen hetzelfde pad. Maar toen was de kracht van de demonen sterker dan de wil om te leven. Je bent weggegaan. Moge je ziel vrede vinden. Je Manfred.” Hopelijk zijn ze nu herenigd en zeilen ze hand in hand door de wolken.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑