...

Vlo nieuws Karel Appel Tussen Kunst en Kitsch nep

Gepubliceerd op 16 september, 2015 door Danny Post

0

Megablunder Tussen Kunst en Kitsch

Lelijke uitglijer in het programma Tussen Kunst en Kitsch. Een kunstobject dat werd toegeschreven aan Karel Appel blijkt te zijn gemaakt door kunstenaar Jon Marten. Wie??!

Ook wij gingen mee in de hype toen de makers van Tussen Kunst en Kitsch jubelden dat ze tijdens een opnamedag een originele Karel Appel hadden ontdekt. Naar nu blijkt was dat iets te voorbarig. Het houten paneeltje dat prominent figureerde in de eerste uitzending van het nieuwe seizoen is in werkelijkheid gemaakt door de 81-jarige kunstenaar Jon Marten. Oeps. De blunder kwam aan het licht nadat een oud-galeriehouder in Amsterdam de redactie van de RTL Z-talkshow Van Liempt Live tipte. Hij zag meteen dat het een Jon Marten was. Deze schilder maakte in de seventies deel uit van het Amsterdamse kunstenaarsintitiatief Raam ’75 en was lange tijd geïnspireerd door de werken van Karel Appel. Marten herinnert zich desgevraagd dat hij het paneel ooit verkocht aan een oudere dame. Voor hoeveel weet hij niet meer.

Tussen Kunst en Kitsch Jon Marten Karel Appel

De echte maker van het lelijke lachebekje is Jon Marten.

Tussen Kunst en Kitsch Karel Appel Jon Marten

“Dus jij zit hier gewoon een beetje poep te praten, Richard?”

Deskundigen zetten al eerder hun vraagtekens bij de ‘spectaculaire vondst’. Appel-kenner Nico Delaive noemde het nieuws volstrekt ongeloofwaardig. Evenals het feit dat er in 1948 vijf gulden voor betaald zou zijn. “Hij ruilde in die tijd werk voor een pakje shag, voor ongeveer 15 cent dus. Vijf gulden betaalde niemand toen voor zo’n houten beeldje.” Conclusie: de waarde die Tussen Kunst en Kitsch-expert Richard ter Borg eraan hing, tussen de 20.000 en 25.000 euro, kan het raam uit. Voor Richard die naar eigen zeggen ‘tintelde’ toen hij het paneel zag, is het allemaal erg gênant. Misschien tijd voor een kleine bijspijkercursus ‘Hoe herken ik een oude meester?’

 
Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

Tags: , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑