...

Vlo travel One World Trade Center New York

Gepubliceerd op 22 april, 2015 door Danny Post

0

Met de lift van 1500 naar 2015

In minder dan één minuut vijfhonderd jaar historie van New York zien? Vanaf 29 mei kan het. Wie in het One World Trade Center de lift neemt naar het observatiedek op de bovenste verdieping wordt onderweg getrakteerd op een duizelingwekkend geschiedenislesje. 

De wanden van een lift bekleden met videoschermen waarop de almaar veranderende skyline van New York wordt getoond. Laat het aan de Amerikanen over om hun geschiedenis lekker te ver-Disneyfyen. Maar spectaculair is het. Zodra de deuren zich achter je sluiten, ben je in 1500 en zie je niets dan groen, maar met elke seconde die je omhoog zoeft, zie je Manhattan om je heen verder verstedelijken. Je hebt het gevoel alsof je door grote ramen naar een opgevoerde versie van de werkelijkheid kijkt. Wanneer je na 47 seconden op de 102e verdieping uitstapt, wacht de skyline anno 2015 op je. Niet virtueel maar echt. Welkom in New York! 

New York One World Trade Center 2

102 verdiepingen de lucht in, durf jij het aan?

Vier seconden 9/11
De lift en het observatiedek moeten dé toeristenmagneet van de One World Trade Center worden. Deze kantoortoren, het hoogste gebouw van New York, verrees op de locatie waar tot 11 september 2001 de Twin Towers stonden. En ja, ook die gitzwarte pagina schiet tijdens de virtuele geschiedenisles voorbij. Iets minder dan vier seconden lang zijn de torens te zien (de periode die ze relatief beschouwd bestonden) voordat ze oplossen in de tijd.

New York Tower One

Op sommige plekken in New York vind je nog wel oude, kleine straatjes. Soort van. (© Danny Post)

New York toen en nu

Per seconde weer een paar tijdperken wijzer.

“De gebeurtenissen van 9/11 vormen een key part van de geschiedenis. We konden het niet negeren,” aldus David W. Checketts, directeur van Legends Hospitality, het bedrijf dat het drie verdiepingen tellende observatiedek exploiteert. “De torens laten verschijnen in het jaar waarin ze openden en ze weer laten verdwijnen in het jaar dat de tragedie plaatsvond, was voor ons een respectvolle manier om duidelijk te maken dat ze ooit deel uitmaakten van het landschap hier.” Hoe mensen zullen reageren wanneer ze deze geesten uit het verleden op een nog steeds zeer beladen plek zien opduiken? Vanaf 29 mei weten we het antwoord.

 

Deel dit artikel!
Facebooktwittergoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑