...

Marktreview Deventer Boekenmarkt boekenberg

Gepubliceerd op 4 augustus, 2015 door Danny Post

0

Met de neus in de Deventer Boekenmarkt

Afgelopen zondag trokken 130.000 bezoekers naar de gigantische Deventer Boekenmarkt. Gelukkig gloorden aan het eind van de zes kilometer thrillers, kinderboeken, kookboeken en strips de terrassen van de Hanzestad. Even de oververhitte hersens afkoelen met een pilsje.

De Deventer Boekenmarkt is typisch zo’n evenement dat onder een gelukkig gesternte geboren is. Elke keer dat ik er naartoe ga, is het stralend weer. Of zeg maar gerust bloedheet. Toen ik er een jaar of acht geleden voor het laatst was, baalde ik dat het geen nudistenevenement was en had ik het liefst alleen een paperback gedragen. Ditmaal bekruipt me dat gevoel weer. Man, dit wordt zweten. Op de Brink, het centrale plein in de historische binnenstad, brandt de zon om tien uur ’s ochtends al zo lekker dat ik onder de eerste de beste rij kramen schiet.

Deventer Boekenmarkt De Brink

Sorry mevrouw in het groen, er zijn al 81.234 leesliefhebbers voor u gearriveerd.

Deventer Boekenmarkt Engelse hardcovers

Van oude Engelse hardcovers krijg ik het nóg warmer.

Deventer Boekenmarkt DC Comics

En van DC Comics ook.

Deventer Boekenmarkt Modern Houses boek

Mc Call’s Book of Modern Houses. Spijt dat we hem niet meenamen.

Deventer Boekenmarkt Zwarte Piet

Book candy. Je gaat ze natuurlijk nooit meer lezen, maar wat zien ze er mooi uit.

Daar val ik met mijn neus in de snel smeltende boter: vroege drukken van Annie M.G. Schmidt-boeken voor 2,50 euro. Leuk! Mijn Turkse man Evren, die vandaag mee is en net een Linda de Molletje heeft gedaan bij de nonnen in Vught (na zijn vertrek uit Istanbul, nu twee jaar geleden, zit hij middenin het verkazingsproces), trekt snel zijn portemonnee en koopt Pluk van de Petteflet. De avonturen van Pluk, Aagje, mevrouw Helderder en de familie Stamper moeten hem helpen om zijn kennis van de Nederlandse taal nog meer te vergroten. Floddertje heeft hij al. “Diet is écht leuk!” roept hij terwijl hij het boek in zijn rugzak propt. Ik schiet in de lach. De Deventer Boekenmarkt is ook echt leuk. Stom dat ik er al zo lang niet meer ben geweest.

Ga weg of ik eet je hersenen op
Je moet alleen wel beschikken over een paar voetzolen van titanium. Want de Deventer Boekenmarkt is de grootste boekenmarkt van Europa. Behalve op de Brink staan er kramen op de Welle langs de IJssel, de Nieuwmarkt en het Grote Kerkhof, zo’n 878 in totaal. De ergste boekenwurmen zijn daarom al om 7 uur op pad gegaan, hoewel de markt officieel pas om half tien begint. De angst om het eind van het zes kilometer lange boekenlint door de stad niet tijdig te halen, zit er bij hen goed in. Stel je voor dat die eerste druk van A Farewell to Arms van Ernest Hemingway zich net bij de op een na laatste kraam bevindt? Of dat daar misschien zeldzame Spiderman-comics liggen? Ze zouden dood gaan.

Deventer boekenmarkt leeuwenboek

Tip: brul af en toe als een leeuw om de ergste fanatiekelingen te verjagen.

Deventer Boekenmarkt knokken

“Die oude editie van Pluk van de Petteflet is van mij, wegwezen makker.”

Deventer Boekenmarkt oude boeken

Als ellebogen niet werkt, kun je iemand altijd nog met een antiquarisch boek het licht uit de ogen meppen.

Deventer Boekenmarkt vechten boeken

Oorlog! Kort na het nemen van deze foto reden ambulances met gillende sirenes het plein op.

Deventer Boekenmarkt slang

Sommige concurrenten zetten het liefst de giftanden in je nek om je erna te stropen.

Deventer Boekenmarkt vechten

Het laatste gevecht, Schoten aan de Rio, De erfenis van de haat, ze zijn uit het boekenmarktleven gegrepen.

Haast is sowieso geboden merk ik, want de concurrentie is intens. In het bijzonder bij de kramen langs de IJssel ziet het zwart van de mensen die zich door stapels kunstboeken en romans vechten. Ze vormen in veel gevallen een muur die alleen te doorbreken is door er een dikke gifgasscheet te laten. En zelfs dan blijven ze waarschijnlijk nog staan. Hun blik doet me denken aan Hannibal Lecter uit The Silence of the Lambs: griezelig bezeten en klaar om de hersenpan van een ‘lastige’ man of vrouw naast hen te lichten en die helemaal leeg te lepelen.

Het ruikt hier naar boeken en uien
Niet dat sommigen hun toevlucht hoeven te zoeken tot zulke drastische maatregelen om de concurrentie uit te schakelen. Het openen van de mond of het omhoog houden van een oksel is al voldoende om iedereen binnen een straal van drie kilometer knock-out te laten gaan. Net als op de Dordtse Boekenmarkt ruik ik genoeg lieden die vanmorgen zoveel haast hadden om naar Deventer te gaan dat een douche erbij inschoot. Rillend passeer ik een zwetende heksenvrouw met lange, pikzwarte haren op de wrat naast haar neus. Liet Madam Mikmak deze expres groeien? Zulke voelsprieten zijn immers hartstikke praktisch als je niet dicht genoeg bij een kraam kunt komen en toch even wilt kijken of er iets van je gading ligt.

Deventer Boekenmarkt kade

Langs het water kun je over de hoofden en de boeken lopen.

Deventer Boekenmarkt jongetjes

Het jeugdsentiment van de oudere generaties wordt het jeugdsentiment van een nieuwe generatie.

Deventer Boekenmarkt boeken

Beauty Parade. Langs de IJssel hangt soms een broeierig sfeertje.

Deventer Boekenmarkt plein

“Heeft iemand per ongeluk een zuur vaatdoekje in zijn tas gestopt?”

Boekenmarkt Deventer Familie Knots

De Familie Knots, nog een klassieker die we -stom!- lieten liggen.

Ook het archetype van de zonderlinge man komt een aantal keren voorbij: morsige kleding waar je soep van kunt trekken, dijen waarlangs eekhoorntjesbrood groeit en een lange sliert compensatiehaar in de nek omdat het op de kruin al decennia even leeg is als in zijn bed. Mijn oud-collega Marijke die ik onderweg tegenkom, heeft ze ook geroken. “Er hangt hier niet alleen de geur van oude boeken,” grapt ze. Ze is haar man kwijtgeraakt in de menigte, maar maakt nog even geen aanstalten om hem te gaan zoeken. Uit angst voor een volgende zuuraanval?

Explosie van boeken
Maar laten mijn melige grapjes over die kleine stinkbrigade je niet misleiden. De Deventer Boekenmarkt maakt me echt héél erg blij. Het reusachtige aantal bezoekers bewijst dat online lit-shoppen weliswaar gemakkelijk is, maar dat er voor oud én jong nog steeds niets gaat boven het rommelen in een kraampje dat bijna bezwijkt onder zijn boekenlast. En of je nu zoekt naar een tweedehands thriller van Saskia Noort of ‘boeken over vliegvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog’ zoals ik één vrouw hoor vragen, de kans dat je slaagt is groot. Het is gewoon een super gezellige belevenis die je tenminste eenmaal in je leven meegemaakt moet hebben.

Deventer Boekenmarkt De Dam Amsterdam

Deventer madness. De drukte op de Dam in Amsterdam is er niets bij.

Deventer Boekenmarkt Wiplala Weer

Lange leespauze. Veel bezoekers hebben amper oog voor de prachtige omgeving.

Deventer Boekenmarkt boeken graaien

Het pakezel-gevoel. We kennen het zelf maar al te goed.

Deventer Boekenmarkt thee

Thee-stop. Even bijtanken.

Deventer Boekenmarkt Tweede Wereldoorlog

Op de Deventer Boekenmarkt vind je controversieel leesvoer in alle soorten…

Deventer Boekenmarkt Zwarte Piet

…en maten.

Ook de handelaren vinden het ieder jaar een feestje om hier te zijn. Velen maakten een groot deel van de tot nu zevenentwintig edities mee. De Deventer antiquaar Jos Wijnhoven in een radiointerview: “Ik ben bijna altijd de eerste die op de Brink van Deventer staat, om een uur of vijf ’s ochtends. Dan is het nog donker en zie je alleen maar kilometers aan lege kramen. Langzaam komt het tot leven, maar het gonst natuurlijk al weken van tevoren hier in Deventer. Iedereen is ermee bezig. De hotels zitten vol. Mensen komen al dagen eerder om de winkels te doen zodat ze die niet meer hoeven te doen op de dag zelf.” Met een lichte trots in zijn stem: “We zeggen altijd dat dit de grootste boekenmarkt van Europa is, maar ik denk dat het de grootste tweedehands boekenmarkt van de wereld is. Ik kan me niet voorstellen dat er ergens een grotere boekenmarkt is dan deze.”

Theo en Thea missen Ripley
Dat tijdens de Deventer boekenmarkt in de hele stad ook de winkels open zijn en dat er een ‘randprogramma’ is met muziek, optredens, exposities en andere culturele activiteiten, ontgaat me eerlijk gezegd een beetje. Ik ben op een missie om een vroege hardcover editie van The Talented Mr. Ripley van Patricia Highsmith te vinden en dat valt nog niet mee. Onderweg pak ik voor een tientje wel Hallo, wij zijn Theo en Thea! mee, het boek van mijn jeugdhelden Theo en Thea, plus een schitterend geïllustreerd boek over de Oriënt-Express voor vijfentwintig euro, maar meneer Ripley ontglipt me. Aan het eind van de middag moet ik me tenslotte gewonnen geven. Mijn ogen zijn uitgespeurd. Teleurgesteld plof ik op een terras achter een glas troost-alcohol. Terwijl ik vóel dat die getalenteerde psycho zich ergens schuilhoudt.

Deventer Boekenmarkt fontein De Brink

En deze stapel op deze stapel…

Deventer Boekenmarkt plein boekenstand

Eén grote openlucht Amazon.

Deventer Boekenmarkt muziek

Pietje Bell blijft een coole lefgozer.

Deventer Boekenmarkt zware tassen

Geen zin om jezelf een dwarslaesie te sjouwen? Pak de Book Express naar het station!

Deventer Boekenmarkt buit Theo en Thea en Pluk Petteflet

Deze toppers wonen nu in onze boekenkast.

Moet ik volgend jaar dan toch het voorbeeld van enkele doorgewinterde bezoekers moeten volgen? Zij hangen standaard een bordje om hun nek met daarop alle titels die ze zoeken. Zo weet de hele wereld wat ze willen hebben en hopen ze hun kans op succes aanzienlijk te verhogen. Hmmm, ik denk er even over na. Een zeppelin huren en die met mijn verlanglijstje boven Deventer laten zweven kan ook nog. Bij zo’n grote boekenmarkt moet je groot denken.

De Deventer Boekenmarkt vindt ieder jaar plaats op de eerste zondag van augustus. Nog nooit geweest? Zorg dat je er in 2016 bij bent, deze vrolijke gekte zul je niet snel vergeten. Houd voor alle informatie de website in de gaten: deventerboekenmarkt.nl.

 

Deventer Boekenmarkt terras

En dan is het tijd om lekker de wijnkaart te gaan lezen.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Met de neus in de Deventer Boekenmarkt Danny Post
Classic lit
Koopjesgehalte
Gezellige meukgehalte
Sfeer

Summary:

5


Tags: , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteurGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑