...

Expositie audrey-hepburn-givenchy-expositie-go-with-the-vlo

Gepubliceerd op 23 november, 2016 door Danny Post

2

Met heel veel liefde kijken naar Audrey’s kleding

Hollywood-legende Audrey Hepburn zal nooit vergeten worden, zeker niet door haar oude vriend Hubert de Givenchy. In het Gemeentemuseum Den Haag brengt de ontwerper een eerbetoon aan haar. En ja, natúúrlijk komen alle looks uit Breakfast at Tiffany’s voorbij.

De band tussen een ontwerper en zijn muze is bijzonder en duurt vaak een leven lang. Maar in het geval van Hubert de Givenchy en Audrey Hepburn raakt de connectie nooit verbroken, zelfs niet wanneer een van de twee al lang geleden gestorven is. Hoewel Audrey in 1993 haar laatste adem uitblies (ze overleed aan de gevolgen van kanker) zit ze bij Hubert nog steeds in zijn hart. Hoeveel hij om haar geeft, blijkt uit de expositie Hubert de Givenchy: To Audrey with Love die vanaf 26 november te zien is in het Gemeentemuseum Den Haag. De liefde spat er vanaf.

audrey-hepburn-givenchy-go-with-the-vlo

Een ontwerp voor Breakfast en Audrey als gezicht van het Givenchy-parfum L’Interdit (Hubert de Givenchy)

hubert-de-givenchy-audrey-hepburn-den-haag-go-with-the-vlo

Modetovenaar Hubert druk aan het werk in 1960. (Robert Doisneau/Hubert de Givenchy)

audrey-hepburn-givenchy-jurk-go-with-the-vlo

Welke vrouw wil zo niet ontbijten bij Tiffany’s? (Mondadori Portfolio/Hubert de Givenchy, Gemeentemuseum)

De expositie is een viering van een vriendschap en professionele samenwerking die al in 1953 begon. De getoonde kleding, ontwerpschetsen, tekeningen, foto’s en filmbeelden getuigen van de tijdloze schoonheid die de twee creëerden en vertellen hoe close ze veertig jaar lang waren. De Fransman ontwierp voor de actrice talloze fabelachtige pakjes en jurken. Audrey droeg ze privé en in haar films. De zwarte Givenchy-jurk die ze aanhad in Breakfast at Tiffany’s geldt als een van de meest iconische kledingstukken van de twintigste eeuw en de beroemdste little black dress aller tijden. Audrey wist dat ze haar imago van stijlicoon grotendeels aan Hubert te danken had. “De kleding van Givenchy is de enige kleding waarin ik mezelf voel,” liet ze zich eens ontvallen. “Hij is meer dan een ontwerper, hij creëert persoonlijkheid.”

Audrey’s polderroots
Hubert de Givenchy: To Audrey with Love draait niet alleen om Audrey, het is tevens een groots opgezet retrospectief van het oeuvre van een zeer belangrijke modeontwerper. Hubert de Givenchy is een levende legende in de geschiedenis van de haute couture. Hij hoort thuis in het rijtje van Christian Dior en Cristóbal Balenciaga. Doordat de expositie in nauwe samenspraak met Hubert is samengesteld, krijgen bezoekers een uniek inzicht in zijn werk dat de tijdspanne van een halve eeuw omvat, van de opening van Maison de Givenchy in 1952 tot zijn terugtreden bij het modehuis in 1995. De couturier selecteerde een heleboel van zijn meest geliefde creaties, waarvan sommige nooit eerder voor publiek werden tentoongesteld. En dat is smullen.

Audrey Hepburn Breakfast at Tiffany's go with the vlo

Deze elegante en sexy look zou miljoenen keren gekopieerd worden. (Ullstein Bild/Getty Images)

audrey-hepburn-givenchy-go-with-the-vlo-2

Forever friends. Hubert en Audrey in 1982 flanerend door Parijs. (Jacques Scandelari/Hubert de Givenchy)

1988 Ethiopie Audrey Hepburn go with the vlo

Mooi van buiten én van binnen. In later jaren maakte de diva zich hard voor UNICEF. (John Isaac/UNICEF/UN)

Maar hoe mooi de andere jurken ook zijn, de creaties voor La Hepburn spreken het meest tot de verbeelding. De nu 89-jarige Hubert mist haar nog iedere dag. Vandaar dit eerbetoon, dat hij dezelfde titel gaf als het boek over Audrey dat hij in 2014 publiceerde. Om de tentoonstelling te houden in het land waar Audrey’s moeder vandaan kwam en waar ze zelf in de jaren veertig woonde, maakt het des te specialer, zegt hij. “Ik ben ervan overtuigd dat deze mooie expositie Audrey erg trots en blij zou hebben gemaakt. We houden van je Audrey.”

De expositie Hubert de Givenchy: To Audrey with Love kun je van 26 november tot en met 26 maart 2017 bekijken in het Gemeentemuseum Den Haag. Alle info: gemeentemuseum.nl.

 

Deel dit artikel!
Facebookgoogle_plusmail

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,


Over de auteur2 Responses to Met heel veel liefde kijken naar Audrey’s kleding

  1. Heleen says:

    Goeie tip! Sinds een paar weken weer lekker een museumkaart, dus ik ga m’n man proberen over te halen dit weekend 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Omhoog ↑