Van glamourtheater tot parkeergarage
Detroit is zo’n beetje het epicentrum van ruin porn. Overal waar je gaat, stuit je op de meest indrukwekkende bouwvallen. Neem het Michigan Theatre. Nu in gebruik als parkeergarage.
Het is te krankzinnig voor woorden, alsof je Koninklijk Theater Carré overlevert aan de directie van Q-Park. Maar in Detroit kijken ze er niet meer van op. De stad grossiert in vergane glorie.
Het Michigan Theatre opende in 1926 zijn deuren, toen Detroit dankzij de Ford Motor Company nog booming was (grappig detail: het staat op exact dezelfde plek als de kleine garage waar Henry Ford in 1892 zijn eerste automobiel bouwde; deze garage werd steen voor steen afgebroken en overgebracht naar The Henry Ford Museum in Dearborn). Het gebouw telde zeven verdiepingen en had een capaciteit van 4.038 zitplaatsen. Het was het enige theater in Detroit dat werd ontworpen door sterarchitecten Cornelius W. Rapp (1861-1926) en George L. Rapp (1878–1941). De broers creëerden een Franse renaissancedroom die mensen moest imponeren.

Dit is een parkeergarage met een rijke geschiedenis. (Flickr/Gordon)

Eens was dit een paleis waar de crème de la crème van Detroit zich verzamelde. (Flickr/Joy VanBuhler)

Als je omhoog kijkt, zie je nog meer verschoten schoonheid. (Flickr/Joy VanBuhler)

Voor urban explorers is dit de hemel. (Flickr/Mike Fitzgerald)
Van de grote zaal tot de grandioze lobby, alles straalde luxe uit. Als bezoeker werd je gesmoord in bladgoud, marmer en kroonluchters. Overal hingen olieverfschilderijen en stonden beelden. Het leek soms meer een museum dan een theater. Het Michigan Theatre maakte extra indruk doordat het verbonden was met het Michigan Building, een imposante kantoortoren van dertien verdiepingen hoog. Totale bouwkosten: vijf miljoen dollar. Een enorm bedrag voor die tijd.
Toeteren in het theater
Op het podium deden talloze sterren hun kunstje: The Marx Brothers, Frank Sinatra, Jack Benny, Louis Armstrong, Glenn Miller, Artie Shaw, Doris Day en Bette Davis. Maar vanaf de jaren veertig kwam de focus steeds meer op het vertonen van films te liggen. Helaas zou het Michigan Theatre maar net zijn vijftigste verjaardag halen. Door onder meer de opkomst van de televisie en moderne bioscopen liepen de bezoekersaantallen in de jaren zestig dramatisch terug.
In 1976 sloten de deuren. Het Michigan Theatre zou gesloopt worden ten behoeve van een nieuwe parkeergarage, maar tijdens een voorbereidende inspectie beseften de werklieden dat dit helemaal niet mogelijk was. Het theater was structureel veel te nauw verweven met de naastgelegen kantoortoren. Sloop zou ook dit pand ernstig beschadigen.

Na de sluiting in 1976 verdween veel moois, maar deze dames bleven. (Flickr/Joy VanBuhler)

De meest decadente parkeergarage van de Verenigde Staten? (Flickr/Joy VanBuhler)

Na het parkeren is het verleidelijk om een kleine sluiproute te nemen. (Flickr/Mike Fitzgerald)

In deze gangen komen geen theaterbezoekers meer… (Flickr/Mike Fitzgerald)

Ik hoop op iemand met een grote zak geld die het theater zal renoveren. (Flickr/Joy VanBuhler)
En dus paste men de plannen aan. De parkeergarage werd ‘gewoon’ in de schil van het oude theater gebouwd. De tussenetage en het balkon werden eruit gerukt, evenals de grote trap en een muur van de lobby. In hun plaats verrezen drie parkeerlagen met genoeg ruimte voor honderdzestig auto’s. Tegelijkertijd bleven de kassa, lobby, het bovenste balkon, de toneelboog en zelfs het rode toneelgordijn gedeeltelijk bewaard. Het resultaat is ronduit bizar.
Een aantal van deze foto’s kreeg ik van Deirdre Carasso, de directeur van het Stedelijk Museum Schiedam. Zij bezocht Detroit vorig jaar tijdens haar zomervakantie. “Er is veel verval in Detroit. Mooi, maar tragisch. Iemand had me over het Michigan Theatre verteld, dus nieuwsgierig nam ik er een kijkje. Het was een heel wonderlijke ervaring.”
Er zijn plannen om het Michigan Theatre op te knappen. Veel recente info is er niet, ik vond alleen een oud artikel op huffpost.com. Af en toe worden er kleinschalige evenementen georganiseerd, zoals skatewedstrijden. Meer foto’s van het Michigan Theatre vind je op historicdetroit.org.

Full circle. Op de plek waar Henry Ford zijn eerste auto ontwierp, staan weer auto’s. (Flickr/Lisa Picard)